Whisky-ul rar a avut anul trecut un randament mai bun ca aurul, înregistrând cifre record in 2015. Ce spui de faptul că mai bine îți tezaurizezi whisky-ul decât să il bei? Știu că pentru cei cărora le place paharul ar fi cea mai chinuitoare investiție dar acum serios vorbind, principalul indice pentru scotch whisky, Rare Whisky 1000, a avansat cu 14% anul trecut, comparativ cu indicele vinului, care a scăzut cu 0,4% si aurul, care a pierdut mai bine de 10 procente. Nu mai vorbim de indicii bursieri ordinari care în ultima perioadă s-au simțit tot mai prost.
Indicele FTSE 100 din Londra a pierdut 4,9% în 2015, în timp ce în SUA indicele S&P 500 a consemnat o uşoară creştere de 0,7%. În China, indicele Shanghai Composite a avansat cu 9,4%.
Piaţa de whisky este în creştere puternică: valoarea totală a whisky-urilor rare vândute la licitaţiile din Marea Britanie anul trecut a atins 9,6 milioane de lire sterline (12,4 milioane de euro), de la 7,6 milioane de lire sterline în 2014.
Interesul faţă de whisky ca investiţie a crescut constant, alimentat în parte de colecţionarii din Asia de Est precum şi de lansarea platformei online Whiskyinvestdirect anul trecut, o platformă cu o idee foarte interesantă, aceea de a permite cumpărarea de cantități de whisky online și de a le lăsa la maturat pentru revânzare ulterioară după ani și ani. Interesant e ca totul se petrece numai online, tu nu vezi whisky-ul cumpărat, nu il guști, doar îl tranzacționezi.
Piața japoneză a whisky-ului a urcat incredibil anul trecut, indexul Rare Whisky Karuzaiwa crescând cu aproape 75% în nouă luni. Sticle cumpărate cu 450 euro după un an au fost revândute cu 3859 euro. Totuși indicele a coborât la sfârșitul lui 2015 cu 6% din cauza scaderii prețurilor la whisky-urile japoneze.
Sună bine ca investiție dar ce ne facem cu evaporarea? Dacă butoiul pe care il cumpăr nu e închis bine pierd tot ce am investit?