Diferenţa între guvernul Dragnea şi guvernul Tudose? Al doilea e mai rău. Nici nu a trecut de Parlament că deja membrii cabinetului Tudose îngrozesc prin declaraţiile făcute. Printre ele creşterea salariului minim la 2000 de lei de anul viitor. Mulţi s-au grăbit să spună că nu va avea bani bugetul să susţină aşa ceva. Greşit! Creşterea salariului minim înseamnă de fapt o majorare de fiscalitate pentru mediul privat. Cei mai mulţi angajaţi cu salariul minim sunt în mediul privat, nu la stat. Aşadar efortul uriaş de fiscalitate pe muncă o să fie exact în zona productivă.
Exemplul este unul simplu.
Dacă azi ca să produci un şurub în România costă 5 lei în momentul în care o să crească salariul minim o să te duci la 7 lei. Ori dacă poţi importa acel şurub din Uniune să zicem cu 6 lei sau din China cu 4 lei, cine va mai cumpăra de la producătorul intern? Răspunsul e simplu. Nimeni.
Prin urmare există două variante. Se închide şandramaua sau se trece în zona economiei subterane. Ambele variante sunt proaste pentru colectarea la bugetul de stat.
A făcut cineva vreun studiu de impact în privinţa acestui salariu minim? A calculat cineva care este impactul în business-ul privat? A calculat cineva câţi bani decartează azi privatul la stat şi cât vor decarta după această decizie, asta cumulat cu numărul potenţial al companiilor care vor intra în faliment. Sunt multe întrebări la care trebuie să răspunzi în cifre înainte să aduci o asemenea fantasmagorie în prim plan. Vrem salarii mai mari. Şi eu vreau. Dar hai să o facem cu cap. O creştere organică pe termen lung.
Hai să aducem factori care să stimuleze mediul privat să producă mai mult şi mai bine. Hai să-i oferim predictibilitate fiscală. Atunci când toate acestea sunt respectate se poate încărca patronul cu un salariu minim mai mare, până atunci această decizie înseamnă genocid fiscal.
Se discută despre renunţarea impozitării profitului şi trecerea doar la impozitarea veniturilor. Trebuie să studiez pentru că nici nu ştiu dacă directivele europene permit acest lucru. Dar acest lucru arată altceva – impotenţa guvernului de a lupta cu evaziunea fiscală. Avem consum în creştere, avem cea mai mare creştere economică din Uniune dar în paralel avem o scădere a veniturilor din impozitul pe profit, TVA sau accize. Asta arată că fiscul nu poate sau nu vrea să controleze deducerile care duc la reducerea contribuţiei către stat aşa că mută impozitul pe venituri. Nu ştiu ce te faci în genul de business cu rulaj foarte mare şi marje de profit foarte mici, acolo cu siguranţă or să fie probleme mari.
Oamenii încearcă să facă rost de bani, pentru că disperarea este uriaşă, dar nimeni nu vorbeşte despre fondurile europene. Suntem în pom şi pomul e în aer. Nimeni nu vorbeşte nimic despre strategii de atragere a banilor care stau şi aşteaptă să intre în economia românească.
În fine revine ideea pilonului II de pensii. Viitorul ministru de finanţe vorbeşte despre desfinţarea lui. De ce? Greu de spus. Dar probabil că o parte din banii care sunt strânşi acolo vor ajunge, cu sau fără acordul nostru în pilonul I de pensii. Ceea ce se cheamă jaf la drumul mare. Vă amintiţi câţi oameni şi-au pierdut funcţiile pentru că a apărut această informaţie în piaţă? Vă amintiţi ce deranj a fost la PSD atunci când un reprezentant al NN pensii a atenţionat. Acel om a rămas fără job şi cu interdicţie de a mai ocupa o funcţie de conducere pentru că, iată, a spus adevărul.
Programul de guvernare este un cocktail care nu va face altceva decât să dea foc ţării. Rămâne de văzut dacă România va avea puterea să renască apoi din propria-i cenuşă.
ps – ilustraţia de la început arată economia după programul de guvernare
Fara o analiza si un studiu indelungat ,toate afirmatiile de genul acesta sunt povesti….Un repros foarte pertinent este Ungaria,ei cum reusesc sa se descurce mai bine cu un salariu minim mai mare? De Polonia nici nu mai vorbim
Unii ar vrea sa lucram pe salarii de mizerie ca in India, vorba unei ministrese din epoca Ciolos…exploatarea omului de catre om n-a fost o inventie, sa faca profit dar fara salariati sa vad daca pot
Din acelasi motiv din care Ungaria are autostrazi si noi, practic, nu – la ei se fura mai cu rusine.
Imposibil. Romania nu va putea arata asa dupa programul de guvernare, ca sa avem ajungem sa avem blocuri zgarie-nori distruse, ar trebui intai sa le avem in stare buna 🙂
Lasand gluma la o parte, nu am sustinut pana acum niciun partid politic, de fapt le-am urat pe toate, dar PSD mai cu tarie pentru ca a facut numai rau pentru Romania pana acum. Totusi, de data asta, incep sa privesc lucrurile altfel. Sigur, tot ce vrea PSD e sa fure cat mai mult. Ei au incercat saracii si cu fonduri europene, si nu prea le-a iesit.
Acum au o alta idee: sa ia niste masuri, cum ar fi impozitarea pe cifra de afaceri, care au niste avantaje imense pentru anumite domenii: in IT, raportul venit/profit este excelent. Practic, va fi deavantajata industria (care oricum e aproape de pragul falimentului, stim cu totii ca majoritatea fabricilor si uzinelor sunt inchise sau au ajuns in paragina), dar vor fi avantajate toate cele ce tin de tehnologie de ultima ora.
Cu alte cuvinte, ideea lor cred ca este sa creasca economia (deci PIB-ul), incat sa fure mai mult. Procentul din PIB pe care il pot baga (ilegitim) in buzunare este unul fix. Asa ca tot ce le-a ramas este sa creasca economia cu totul, ca sa poata fura ei si mai mult.
Ideea cu impozitarea pe venit fata de profit ar putea sa nu fie una atat de rea pe cat pare. Cele mai afectate vor fi firmele multinationale, care isi varsa banii prin diverse scheme in tari cu impozite foarte mici (cum ar fi Irlanda sau Isle of Man) sau chiar paradisuri fiscale. Cum nu exista o metoda reala de a le opri, masura asta poate reusi. Pentru multinationale, vor fi doua variante: sa inceapa sa isi plateasca impozitele (ceea ce ar fi excelent pentru noi ca tara) sau sa isi mute birourile din Romania intr-o tara mai permisiva. Pana la urma, atat timp cat noua nu ne aduc plus valoare, nu o vad ca pe o pierdere. Vor veni alte multinationale care sunt mai serioase cu plata taxelor, iar pe termen lung si foarte lung, ne vom dezvolta si noi mai mult, incurajand firmele de tehnologie. Pana la urma, consider ca asta e viitorul (firmele de tehnologie), si o directie buna pentru tara, fata de a regresa spre productie de materiale prime (industrie).
Sigur ca scopul PSD este unul de interes personal si de partid, si anume sa bage cat mai mult in buzunar, si stim ca iau miliarde din tot felul de contracte sau doar pt o simpla stampila. Dar atat timp cat masurile astea ne fac noua tuturor un trai mai bun, iar tara va fi in crestere, eu unul ii aplaud. Nu poti sa ai pretentie de la lup sa nu mai manance oi. Oricat ai incerca sa-l convingi sa fie vegetarian, tot lup ramane 🙂 Asa ca mai bine lasam lupul (PSD in cazul de acum) sa-si faca treaba linistiti, atat timp cat coincide cu interesul national 🙂 Cand nu mai coincinde, iesim in strada. Dar pentru moment, as spune ca lucrurile par sa se indrepte spre o directie generala buna.
O zi buna!