Auto-moto

Noul Porsche 911 Turbo S – testat de Vali Porcişteanu

PORSCHE7Porsche şi-a umflat muşchii pe circuitul din Africa de Sud. Şi a avut ce să arate. Cu ajutorul lui Vali Porcişteanu, stelianmuscalu.ro are posibilitatea să ofere informaţii practic în timp real despre noile herghelii marca Porsche.

Dintre toate modelele disponibile pentru testul din Africa de Sud, evident că cel mai impresionat am fost de frăţiorul mai mare (turbo s) al celorlalte 911, carrera 4/4s & targa 4/4s fiind echipat cu un 3.8 biturbo, de 580 cai şi 750 Nm. Toate aceste caracteristici mi-au creat senzaţii unice pe celebrul circuit Kyalami (fost circuit de grand prix).

Noul turbo S a venit cu ceva modificări, atât la partea estetică, unde regăsim grilele frontale redesenate şi ceva mai mari. Pe lângă asta, au fost aduse modificări la faruri, stopuri şi mânerele uşilor. Astfel încât maşina a căpătat o aliură mult mai sportivă şi pe alocuri chiar agresivă. Având în vedere istoricul mărcii, evident că doar un pasionat poate sesiza modificările până la cel mai mic detaliu.

Revenind la partea tehnică, acest mic monstru cu 6 cilindri, te duce la 100km/h în doar 2,9 secunde. Fiind pe un circuit special amenajat, am reuşit să atingem şi viteze de 250km/h! Viteze impresionante ţinând cont că vorbim de o maşină de stradă, fără echipamente de protecţie speciale (racing) şi pe un traseu virajat (nu pe autostradă).

SistemPORSCHE4ul de frânare cu discuri imense, evident de carbon, reusea să „potolească” imediat furia la capătul fiecărui palier de viteză.

La capitolul transmisie, sistemul awd (porsche traction management) a fost şi el îmbunătăţit, pentru a putea pune la sol cât mai eficient cuplul de 750 nm. Schimbarea treptelor de viteză se face acum diferit. Adică în sfârşit aşa cum era şi firesc (cum se întâmplă la cutiile secvenţiale ale maşinilor de curse) atunci când retrogradezi apeşi înspre faţă iar pentru trepte superioare tragi spre spate.

Sistemul electronic al motorului gestionează acum turbina atunci când eşti în frână de motor, producând o mică presiune (0.1-0.5 bari) iar atunci când reaccelerezi beneficiezi de un răspuns mai bun, aproape instantaneu (tehnologie folosită în raliuri la motoarele turbo – ALS (anti lag sistem). Şi dacă tot vorbim de curse nu putem neglija sistemul sport chrono package, care oferă 4 tipuri de condus – normal, sport, sport+, individual.

Partea cea mai interesantă este că atunci cand utilizezi maşina în regim normal, dar totusi ai nevoie în anumite momente (într-o depăşire de exemplu) de un răspuns bun al acceleraţiei, poţi apăsa „butonul magic” care pentru 20 de secunde îţi oferă modul sport+, după care apele se liniştesc şi totul revine la normal.

Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici şi vă invit să urmăriţi întreg materialul cu drive-testul din Africa de Sud, în emisiunea La Volan, doar pe digi24.

(Valentin Porcișteanu este un pilot din Campionatul Național de Raliuri al României, care a obținut titlul de Campion Național în sezonul 2011 și două titluri de Vicecampion Național, în

2010 și 2012. Are la activ participări în etape internaționale, din Campionatul European de Raliuri și Intercontinental Rally Challenge.)

PORSCHE6

PORSCHE5

 

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.