Tehnologie

Nokia se întoarce

Florin Popovici

Acum mai bine de o săptămână, într-o postare pe contul meu personal de pe Facebook, anunțam ceea ce astăzi a devenit oficial: Nokia revine în câteva luni pe piața telefoanelor mobile, și nu oricum, pregatește un portofoliu întreg de gadgeturi smart.

După mulți ani în care finlandezii de la Nokia au dominat aceasta piață, datorită unui management foarte prost și a influenței Microsoft asupra companiei, Nokia a fost nevoită să-și vândă divizia de telefoane către Microsoft, tranzacție în urma căreia Nokia nu are dreptul să mai comercializeze telefoane mobile pînă spre finalul acestui an (2016), cînd embargoul impus de contractul semnat va expira.

În tot acest timp, Microsoft a reușit să îngroape aproape definitiv brandul Lumia, după ce l-a preluat de la finlandezi, în timp ce Nokia a lucrat în “secret” la o gamă proprie de smartphone-uri, tablete și alte gadgeturi, care vor avea la bază sistemul de operare mobil – Android, sistem pe care dealtfel fanii Nokia și-l doreau adoptat de catre producătorul finlandez, încă dinainte de colapsul diviziei sale mobile.

Mai bine mai târziu, decât niciodată,” nu-i așa?

Într-un comunicat de presa oficial publicat saptamana aceasta, Nokia își anunță revenirea pe piața de smartphone și tablete, printr-o licențiere de marca și proprietate intelectuală către nou înființata companie finlandeză – HMD global Oy, care va produce telefoane, tablete și alte gadgeturi sub marca Nokia la aceeași calitate și perfomanțe hardware, cu care Nokia ne-a obișnuit în trecut.

Pînă în prezent, au apărut pe internet, tot felul de imagini cu presupuse prototipuri de smartphone Nokia, care rulează sau vor rula sistemul de operare Android, iar eu nu pot decît să mă bucur (cu singuranță că nu sunt singurul) de faptul că Nokia se întoarce la ceea ce știe să facă cel mai bine, adică, să producă telefoane mobile de calitate, având de această dată partener pe Google și platforma sa mobilă Android (sau cel mai răspîndit sistem de operare mobil la nivel global).

Voi v-aţi mai cumpăra un telefon Nokia?

Pe Florin îl găsiţi şi pe gadget-talk.ro

2 comentarii

  • Eu aș cumpară un device Nokia dacă s-ar ridica la nivelul concurenților și dacă ar avea un design atrăgător. Poate sunt mai nostalgic dar device-urile Nokia pur au ceva special. Am un

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.