Vreau să vorbim azi despre ceea ce s-a întâmplat peste week-end, aşa cum ne este obiceiul în ziua de luni. Evident că cel mai important şi prin urmare cel mai aşteptat moment al finalului de săptămână a fost meciul României cu Albania. Ştiu că mulţi nu mai vreţi să auziţi de el, dar să ştiţi că ascunderea gunoiului sub preş nu rezolvă problema. Tocmai de aceea cred eu că cea mai bună soluţie este să fie puse cărţile pe masă şi să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat.
Este una dintre ideile sănătoase pe baza cărora poţi să construieşti de la o echipă de fotbal până la o societate straşnică. Din păcate eu spun, eu aud. Am de foarte multe ori senzaţia că pur şi simplu nu ne dorim să învăţăm absolut nimic din greşelile pe care le facem.
Revenind la meciul cu Albania am văzut pe teren o echipă naţională ca o replică fidelă a societăţii în care trăim. Blazarea, incompetenţa, prostia, aroganţa, nesimţirea au luat locul spiritului competiţional, competenţei, inteligenţei şi bunului simţ. Aşa arată România, pentru cei care au puterea să facă un pas în spate şi să o privească per ansamblul ei.
Şi din păcate fiecare dintre noi am contribuit puţin câte puţin la decăderea ei. La fel cum tot noi suntem cei care o pot reconstrui. Noi cei care o populăm putem face minuni. Hai să ne îndreptăm privirile spre adevăratele valori al acestei naţii. Dacă este să vorbim de sport hai să aruncăm o privire spre handbal, spre volei, spre baschet şi spre multe alte sporturi de care am şi uitat că există.
Sunt acolo nişte tineri care-şi dau sufletul … şi nu pentru sute de mii de euro, nivelul primelor din fotbal, ci pentru mândria de a se urca pe podium, pentru mândria că reprezintă culorile unui club, pentru mândria că au fost aleşi să joace. Fotbalul deşi este un joc de echipă a devenit un spectacol al individualităţilor. Un spectacol al celor care-şi suflă nasul pe teren, al celor pe care nu-i interesează rezultatul pentru că banii oricum le intră în cont, al celor care din prea puţină minte şi prea multă aroganţă nu înţeleg ce înseamnă să poarte un tricou al naţionalei.
Iar noi printr-un interes exacerbat pentru acest sport i-am susţinut cu sponsorizări generoase. Milioane de euro am trimis spre aceşti neica nimeni prin fiecare bere pe care am băut-o, prin fiecare secundă pe care am stat-o în faţa televizorului la meciurile lor, prin fiecare bilet cumpărat la poarta stadionului.
Aşa cum spuneam este momentul să ne îndreptăm privirile spre cei care pot trage România înainte. Hai să dăm împreună o importanţă mai mare olimpicilor români şi mai puţin celor care se perindă pe micile ecrane, prin Mall-uri, sau pe plajele de fiţe îmbrăcaţi de la mari case de modă dar care din păcate nu vând şi bun gust. Hai să le dăm o mai mare importanţă inventatorilor români, care de cele mai multe ori sunt nişte anonimi care se întorc cu aur de la Geneva şi să nu ne mai aplecăm urechea spre cancanurile ieftine din presa prea tabloidizată. Hai să susţinem tinerii antreprenori care prin muncă, pasiune, inventivitate, determinare ajung să crească afaceri uriaşe în spatele cărora se ascund salarii şi taxe imense către bugetul de stat şi să le dăm mai puţină atenţie parlamentarilor care au demonstrat că în afară de somul legislativ prea multe lucruri nu prea ştiu să facă. România poate creşte prin atenţia pe care noi i-o dăm. Dacă vom cultiva infatuarea, aroganţa şi parvenitismul de asta vom avea parte. Alegerea este la noi.
Pentru că noi am închis ochii în ultimii 26 ani, perioadă în care naţia asta a fost cuprinsă de cancerul numit corupţie pe care-l vedem peste tot. De la invăţământ şi sănătate până la sport.
În timp ce ne uitam, seară de seară, la spectacolul grotesc al unor reprezentanţi ai fotbalului românesc, prin spate se trăgeau sforile corupţiei. Să vă reamintesc numele reprezentative ale acestui sport: Gică Popescu, Jean Pădurean, frații Becali, Gigi Becali, Cristi Borcea, MM Stoica, Mitică Dragomir, Mircea Sandu, Gigă Popescu, toţi au fost la mititica.
Aceşti impostori parveniţi sunt modelele tinerilor de pe teren. De unde să ştie ei ce este oanoarea când ochii i-au deschis pe limuzinele şi genţile de bani câştigaţi din combinaţii financiare, pe care aceşti reprezentanţi de seamă le-au fluturat prin faţa lor. Din cauza lor suntem acum unde suntem. Pentru că i-am acceptat şi pentru că mulţi dintre noi chiar i-au admirat. Sunteţi dispuşi să le mai daţi un vot de încredere sau schimbaţi macazul către cei care merită cu adevărat atenţia voastră?