Guvernul a rămas fără bani. Era clar că acest lucru se va produce. Nu se întreba nimeni dacă… ci doar când. Lucrurile vor fi din ce în ce mai grave, pentru că dormi aşa cum îţi aşterni. După ce a aruncat cu bani ca la lăutari, actuala putere ar cam vrea să-i recupereze.
La nunţile de ţigani în general există înţelegeri:
– Eu arunc cu bani în tine ca să mă fălesc, să moară „dujmanii” mei, dar la final îmi dai banii înapoi şi-ți opreşti şi tu un 10% că m-ai făcut să par mai mare decât sunt în realitate!
Guvernul nu face asta că nu are cum. Recurge însă la alte metode. Ceva gen taxă de protecţie. Şi de unde se iau taxele astea? De la cei care au bani. Logic, că dacă te duci la ăla de-i lipit pământului nu poţi lua decât praful de pe toba.
Aşa că actualul guvern şi-a trimis oamenii după taxa de protecţie exact spre zona productivă a acestei ţări.
Aş începe cu plafonarea indemnizaţiilor mamelor. Şi mă uit cu atenţie la ideea asta tocmai din cauza paradoxului creat. PSD este partidul care anul trecut a făcut tot posibilul ca să scoată orice plafon în privinţa indemnizaţiei pentru mame. Foarte bine, un gest lăudabil, problema este că la doar câteva luni se întoarce şi vrea acum plafonarea ei. Păi cum vine asta? Foarte simplu. Din nou este un atac la persoanele care câştigă ceva mai mult. La corporatiştii care ies în stradă şi strigă împotriva corupţiei. Decizia asta nu-i vizează pe cei cu salarii minime. Căci plafonul ar putea să fie undeva la 5000 de lei. Pentru asta trebuie să ai un salariu de vreo 6000 de lei.
De cealaltă parte, în paralel cu plafonarea ar putea să mărească perioada concediului natal.
Păi niciodată nu o să-ţi stea acasă o femeie modernă, cu un job dinamic şi perspectiva unei cariere profesionale. Cine o să faca asta? Păi exact electoratul PSD din mediul rural, care nu prea are alternative în privinţa jobului sau a veniturilor. Şi atunci o să se vadă posibilitatea de a naşte un copil ca o variantă de trai fără prea multă muncă.
Deşi sună cinic asta este realitatea.
Apoi este vizat şi mediul privat. Pai nu şi-au trimis patronii oamenii în stradă să protesteze? Acum a sosit momentul să plătească. Contractele part-time, indiferent de valoare vor fi taxate la nivelul salariului minim pe economie. Nu contează ce prestează colaboratorul, câte ore, ce face… angajatorul va plăti pentru el către stat 329 de lei, contribuţia socială aferentă salariului minim de 1450 de lei. Evident că se va ajunge la o distorsionare a pieţei. Dacă la cei 329 de lei adaugi şi contribuţia angajatului rişti să depăşeşti salariul pe care-l plăteşti colaboratorului.
Una peste alta, ca o concluzie: guvernul a ramas fara bani… iar noi suntem cei care trebuie să plătească petrecerea pe care au dat-o politicienii la Palatul Victoria!