Este unul dintre articolele pe care îmi este cel mai greu să-l scriu. Mă înceracă o frustrare uriaşă când văd ceea ce se întâmplă în România. De cealaltă parte ştiu că, deşi trăim vremuri de tensiune maximă, echilibrul trebuie să fie cel care să ne conducă, în condiţiile în care liderii noştri şi-au pierdut această noţiune.
Am avut pe surse informaţia încă de ieri seară că acest lucru se va întâmpla. Vă spun sincer că nu am crezut. După ce am văzut duminică seara peste 100k de români protestând, nu am putut să concep că există cineva care să mai aprobe acele acte normative. De unde rezultă încă odată o diferenţă uriaşă de gândire, de logică şi până la urmă de bun simţ între noi cei din stradă şi ei cei de la birourile partidelor politice.
Încerc să nu fac judecăţi de valoare în privinţa clasei politice, de orice culoare ar fi ea, din păcate în acest moment nu există nicio diferenţă între PSD – PNL- ALDE sau UDMR. Singurul element care-i diferenţiază e că unii sunt la putere şi unii sunt în opoziţie. Însă îşi fac treaba la fel de prost indiferent de care parte a baricadei se află. Dar aici nu facem politică. Am să încerc să facem puţină economie, fiindcă doar atât a mai rămas în ţara asta… puţină economie, şi pe zi ce trece economia, investitorii şi perspectivele noastre pentru un trai mai bun sunt tot mai mici.
Primul care reacţionează la aceste şocuri legislative cu mişcări de stradă pre şi post adoptare este cursul. În deschiderea oficială a explodat. 4,52 şi o depreciere de aproape 0,5%. Modul brusc în care s-a oprit îmi dă de bănuit că BNR-ul a intervenit să-l calmeze. Altfel retragerile, generate de viitorul politic şi economic incert al acestei ţări, ar fi dus la o prăbuşire fără precedent a monedei naţionale.
Apoi te uiţi, ştiind că nu ai bani în buget, la dobânzile cu care ţara asta se împrumută. Au explodat. Filosofia e simplă. Cu cât tensiunile interne sunt mai mari cu atât riscul de ţară creşte ceea ce ar putea duce la o probabilitate crescută de nerecuperare a sumelor împrumutate. Altfel spus, nu prea am încredere în tine, dacă vrei să te împrumut trebuie să plăteşti serios pentru asta.
Culmea este că guvernul Grindeanu a tăiat costurile cu dobânzile. Lucru care arată lipsa oricărei urme de realism economic. Spun asta pentru că dobânzile la nivel internaţional sunt în creştere, timpul banilor ieftini s-a terminat. Ori în condiţiile astea să tai din costurile alocate dobânzilor este total irealist. Trecând însă peste trendul internaţional, cu o evoluţie lentă, la noi vorbim de o explozie, iar dobânzile cresc de la o oră la alta. Dacă la finele anului România s-a împrumutat la un cost de 3% acum costurile au sărit de 4%. Diferenţa de un procent poate părea mică, dacă o aplicaţi însă miliardelor pe care ţara noastră este obligată să le împrumute o să vedeţi o creştere uriaşă a cheltuielilor pe acest capitol.
O altă problemă este legată de investiţiile străine. Nicio companie nu-şi plasează banii într-o economie fără buget sau şi mai rău fără un buget realist. Şi din nou, apare un minus în bugetul de stat, un minus care duce la dezechilibre majore.
Modul în care au fost date aceste ordonanţe, pe furiş, la miez de noapte, ţinând angajaţii Monitorului Oficial la serviciu până după 12 noaptea, arată un guvern asupra căruia planează mari semne de întrebare. Un guvern care scoate din puşcării, printr-o decizie luată pe ascuns în miez de noapte, oameni condamnaţi pentru diferite fapte nu poate avea încrederea investitorilor străini. Un guvern căruia toată lumea, de la magistraţi şi mediu de afaceri până la organismele internaţionale, îi transmit că actele normative legate de graţiere şi modificarea codului penal, nu sunt bune pentru sănătatea societăţii româneşti şi totuş el aprobă pe ascuns aceste ordonanţe, nu poate aduce nimic bun unei economii şi aşa în suferinţă.
Bursierii GovITHub își încheie colaborarea cu Guvernul Grindeanu
În urma recentei adoptări a ordonanței de urgență (OUG) prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind abuzul în serviciu și a proiectului de lege privind grațierea, bursierii GovITHub se declară indignați și refuză să își continue activitatea sub coordonarea actualului guvern și a echipei sale de miniștri.
Camera de Comerţ Româno-Americană
”Fermitatea luptei anticorupţie a avut o contribuţie majoră la progresul recent al României şi la îmbunătăţirea evaluării şi atractivităţii ţării pentru investiţii, iar deciziile luate anulează realizările ultimilor ani şi creşte riscul de ţară al României. Este deosebit de îngrijorător pentru comunitatea de afaceri şi societate în general că acte normative cu asemenea implicaţii morale, societale şi economice cu efecte imediate şi pe termen lung sunt adoptate de Guvern fără respectarea unor minime cerinţe privind transparenţa decizională. Actele normative adoptate subminează statul de drept şi încalcă principiile fundamentale ale transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii şi îndepărtează România de valorile şi standardele Europene”
Declarația comună a Președintelui Juncker, și a prim-vicepreședintelui Timmermans privind lupta împotriva corupției în România
Bruxelles, 1 februarie 2017
„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.
Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).
Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.
În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri.”
Nu ne-au furat. Au luat ce li s-a dat cu ambele maini.