Moore Stephens se întărește în România

Stelian Muscalu

Moore Stephens KSC a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că-și întărește operațiunile în regiune – în principal România și Republica Moldova.

Poate o să zici – Ei și, ce-i cu asta? Cine sunt Moore Stephens KSC de este o știre așa de importantă?

Moore Stephens KSC nu e o firmă mare. Sunt doar câțiva oameni, dar foarte buni experți. Însă numele de Moore Stephens este foarte mare la nivel internațional.
Cu siguranță ai auzit de ”Big 4”, denumirea generică sub care sunt cunoscute principalele firme de audit și consultanță la nivel global – PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu. Ei bine, Moore Stephens oferă servicii similare cu cei din ”Big 4”, dar nu este o singură firmă ci o rețea de firme de consultanță reunite toate sub același nume și punând în comun relațiile și expertiza lor.
Dacă Moore Stephens ar fi fost o singură firmă cu siguranță am fi vorbit de ”Big 5” în loc de ”Big 4” pentru că sub numele de Moore Stephens se regăsesc 307 firme și 667 birouri în 105 țări, în care lucrează peste 27.000 de angajați, incluzând peste 2.500 de parteneri.

Și totuși, de ce e importantă știrea?
Pentru că de multe ori poți să-ți faci o idee despre cum va evolua economia nu doar uitându-te la cifre și statistici, nu doar ascultând declarațiile oficiale ale politicienilor sau celor de la BNR, dar și uitându-te la dinamica companiilor. În momentul în care o companie mare anunță că se retrage dintr-o regiune, poți să te aștepți la premise economice nu tocmai bune. Dimpotrivă, atunci când o companie mare anunță că va intra pe o anumită piață înseamnă că optimismul domină în acea regiune.
Cum spuneam, Moore Stephens nu este o firmă mare, dar profilul ei este interesant. Pentru că oferă consultanță pentru firmele mari. Când o astfel de firmă se întărește într-o regiune înseamnă că afacerile clienților săi merg bine, înseamnă că simt potențialul altor afaceri, iar cum clienții sunt companii mari… înseamnă că potențialul zonei este în creștere.

Adică lumea se așteaptă ca economia României să crească în continuare în ritm susținut în perioada următoare, chiar dacă în momentul de față suntem cam în pom din punct de vedere administrativ pentru că funcționăm cu un guvern demisionar, iar până la alegeri probabil vom avea un guvern de tranziție.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.