Politic

Mona mulge vaca

Radu Rosulescu

Îți spun de la început, nu prea m-a preocupat pe mine geopolitica, am fost un elev mediu spre slab la istorie. Și totuși… Dacă Viorica Vasilica a ajuns prim-ministru, dacă Elena Udrea este expert în securitate și apărare națională și expert în geopolitică și globalizare atunci aș putea să-mi dau și eu cu părerea pe teme de politică internațională, nu?

Nu mai suport. Cum, Dumnezeule, ne-am pomenit cu proasta asta prim-ministru? Mie mi se pare o insultă permanentă la adresa românilor și României. Și trebuie s-o mai îndurăm vreo 2 ani, nu? Cel puțin 2 ani până la următoarele alegeri. Asta dacă nu cumva câștigă din nou PSD și mai stăm 4 ani cu Viorica. Am văzut demult un film românesc – ceva cu inginer agronom stagiar, nu mai țin minte absolut nimic – era unul din filmele pe care ți le băga pe gât regimul comunist, nu era decât un alt fel de propagandă. Dar filmul ăsta are ceva special, o replică ce a rămas peste timp – Mona mulge vaca. De câte ori o văd pe ”doamna” Viorica Vasilica Dăncilă îmi răsună în cap replica aia. Eu zic că se potrivește perfect. Cu eleganța ei de țoapă, cu tonul ei suav cu care citește de pe hârtiuță și debitează numai prostii… parcă te aștepți să se audă o voce din fundal – Viorico, ai muls vaca?

Ziceam că vorbim despre geopolitică. E complicat nene. Sunt americanii, sunt europenii, sunt britanicii cu brexitul lor cu tot, mereu sunt rușii, mai sunt și chinezii, mai sunt și economii emergente care fac cu ochiul capitalului internațional și ni-l fură de sub nas pentru că noi nu suntem în stare să facem planuri de dezvoltare și să ne și ținem de ele (alea care se fac rămân mereu doar pe hârtie). Și e o problemă cât casa poporului în Orientul Mijlociu. O problemă care datează de vreo 2000 de ani și care nu va fi rezolvată prea curând. De ce? Pentru că acolo, mai precis în Palestina/Israel este punctul zero al confluenței a 3 din religiile majore ale omenirii – creștină, musulmană și iudaică. Cât timp religia va juca un rol important în viața oamenilor problemele din Orientul Mijlociu nu se vor rezolva. Sunt implicați și americanii și europenii și rușii, dar tot degeaba. Cu atât mai puțin le va rezolva doamna Viorica Dăncilă. Viorica, mai bine mulge vaca.

Ce treabă are Viorica prin Statele Unite și ce treabă are cu mutarea ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim? Nici una. S-a dus acolo ca o marionetă ce este, habar nu are ce face. Din păcate face mult rău, așa în prostia ei.

Asta cu mutatul ambasadei e ceva simbolic. Dacă era vorba despre orice altă țară ar fi fost un fleac. Plecau dintr-o clădire și se mutau în alta, în alt oraș dacă era nevoie. România nici nu e vreo țară importantă să aibă personal numeros prin ambasade. Într-un weekend se poate muta, cu tot cu aparatul de securitate. Dar în cazul de față este vorba despre un simbol puternic, Ierusalimul este disputat drept capitală atât de către palestinieni cât și de evrei. Este vorba despre negocieri puternice pentru că încă nu sunt definite granițele celor 2 țări și este o luptă teribilă pentru fiecare palmă de pământ, mai ales când vine vorba despre Ierusalim, orașul simbol pentru cele 3 mari religii. Să muți ambasada de la Tel-Aviv la Ierusalim însemnă implicit să recunoști că Ierusalimul este al evreilor și tot implicit că nu este al palestinienilor, că nu au treabă musulmanii pe acolo. În mod normal faci un astfel de gest doar dacă negociezi și tu puternic, doar dacă obții niște beneficii foarte mari pentru țara ta, tocmai pentru că este o monedă de schimb foarte valoroasă. Și nu poți face un gest gratuit și pentru că trebuie să pui în balanță și ce vei pierde – Dacă faci o concesie evreilor îți vei pune în cap toată lumea arabă și în general te pui rău cu toți musulmanii (care reprezintă aproape un sfert din populația totală a lumii). O astfel de decizie trebuie îndelung analizată și mai ales îndelung negociată. În schimb Viorica ce face? A anunțat cu seninătate că România își mută ambasada și râdea ca vaca, mulțumită că o bagă și pe ea cineva în seamă, că o aplaudă în sfârșit cineva și pe ea.

În Statele Unite politicienii au obiceiuri mai ciudate. La ei funcționează foarte bine lobbyul făcut pe bani. Mai simplu spus, nu contează dacă arăți ca un chelner, nu contează dacă ești de la coada vacii, dacă ai bani și plătești cât trebuie te bagă în seamă și te și aplaudă. Mă rog, asta nu înseamnă că obții întotdeauna ce doreai, dar măcar pleci acasă cu o poză și te poți lăuda pe facebook că ești băgat în seamă. În Europa e un pic mai altfel, politicienii sunt mai simandicoși, fac și ei poze pe interese, dar sunt ceva mai exclusiviști. Dacă nu reușești să te faci plăcut nu prea te bagă în seamă, oricâți bani ai avea. Atenție! România este la conducerea rotativă a Consiliului Europei. Ar fi trebuit să fie culoar aerian între București și celelalte capitale europene, ar fi trebuit ca doamna Viorica să aibă zilnic întâlniri cu prim-miniștri și cu alți oficiali de rang înalt europeni. Dar se pare că nu o bagă nimeni în seamă. Degeaba suntem la conducerea CE pentru că nu profităm deloc. S-a dus doamna Viorica în SUA pentru că i-a aranjat vizita (particulară) firma israeliană de consultanță pe care o plătește PSD cu bani foarte grei. Da, din banii românilor PSD plătește niște evrei să le facă campanie. Mai bine se ducea Viorica să mulgă vaca. În primul rând nici nu avea dreptul să ia decizii în numele statului român. Președintele este cel care, potrivit constituției, reprezintă statul român în politica externă. În al doilea rând efectele au apărut imediat – Regele Iordaniei și-a anulat vizita programată în România din cauza afirmațiilor făcute de doamna Viorica. Bineînțeles, am căpătat încă o bilă neagră și de la Bruxelles pentru că la nivel de UE se dorește o politică externă coerentă, pe o singură voce, nu să se ducă Viorica în SUA de capul ei și să dea cu mucii în fasole pe acolo fără să se consulte cu nimeni.

Și când mă gândesc că mai avem cel puțin 2 ani în care trebuie s-o suportăm pe proasta asta. Mona mulge vaca! Viorico, du-te și mulge vaca! Locul tău nu e la Palatul Victoria, nu ai competența de a fi prim-ministru.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.