Business

Miniştrii spun lucruri trăznite… rău. Minciunile finanţelor despre pensiile noastre

Stelian Muscalu

Ministrul Teodorovici minte şi o spun cu toată responsabilitatea. Fie că o face din cauză că este dezinformat fie o face cu bună ştiinţă rezultatul este acelaşi. Azi ne-a spus că se lucrează la un proiect prin care Pilonul I să poată avea şi el randament la fel ca în alte ţări.

…este mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă. Ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie. Este adevărat și asta, dar asta nu înseamnă că statul trebuie să fie condamnat la, să spunem, o etichetă de incapabil în a gestiona banul fie public, fie privat într-un mod judicios”, a declarat Teodorovici.

Şi acum să mergem direct pe cifre. Căci noi, spre deosebire de ei, nu putem face afirmaţii fără acoperire.

Pilonul II – Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 mld. RON (feb. 2018). Din această sumă, 7,2 mld. RON (1,5 mld. EUR) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor. Câştig net. Randament. Cum a fost posibil? Acum 10 ani când a apărut acest pilon, exista obligativitatea contribuţiei pentru cei care aveau vârsta de până la 35 de ani. Prin urmare cei mai în vârstă care au contribuit atunci au acum 45 de ani. Deci încă nu încasează o pensie. Banii lor sunt rulaţi şi obţin profit. Cât? Randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent. Nu mai spun faptul că 92% din activele de cca. 9 mld. EUR ale Pilonului II sunt investite în economia românească, ăsta-i un detaliu nesemnificativ.

Bun, hai să vedem ce se întâmplă cu Pilonul I. Cel administrat de stat. Luam aceeaşi perioadă în care am analizat şi Pilonul II, acolo unde randamentul investiţional mediu a fost de aproape 9%.

Până în 2008 a existat un echilibru precar al Pilonului I, care s-a rupt însă, în vremea premierului Tăriceanu care a aruncat cu banii în stânga şi-n dreapta. De atunci evoluţia Pilonului I a fost cam aşa :

Deficite în lei

2008 – 1 miliard

2009 – 5 miliarde

2010 – 10 miliarde

2011 – 13 miliarde

2012 – 13 miliarde

2013 – 12 miliarde

2014 – 13 miliarde

2015 – 18 miliarde

2016 – 19 miliarde

2017 – 14 miliarde

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenii economici, deficitul ăsta reprezintă suma pe care statul ar fi trebuit să o plătească pensionarilor dar pe care nu a avut-o. Prin urmare a împrumutat-o.

Pilonul I este în mare suferinţă în primul rând din cauza unui management prost dar şi din cauza deficitelor demografice (care apar tot din cauza unor politici de natalitate proaste sau inexistente), deficite pe piata forței de muncă, deficite pe zona de încasări fiscale dar şi din cauza unor măsuri populiste care au dinamitat Pilonul I de pensii.

Bun. Până aici este clar cam cât de bun manager este statul cu banii contribuabililor. Acum, de ce nu poate să producă randamente Pilonul I? Ca să produci randament… trebuie să investeşti banii. Numai că la Pilonul I ceea ce plătesc eu azi ca angajat se duce direct în buzunarul pensionarului de azi. Ba mai mult, conform estimărilor rămâne după plată şi o gaură de 7,4 miliarde de lei. Păi dacă investeşti nimic nu ai cum să ai un randament. Sau randamentul este egal cu zero.

Nu-i nimic, spunem că statul desfiinţează Pilonul II şi transferă către Pilonul I contribuţiile aferente.

Dacă ne uităm la cifre din nou vedem că sunt probleme. Anul trecut la Pilonul II au fost virate 7 miliarde de lei. Anul ăsta sumele sunt mai mici pentru că a scăzut contribuţia la 3,75% în loc de 4% odată cu creşterea bazei de impozitare. Dar să spunem că intră tot 7 miliarde. Păi deficitul Pilonului I este de 7,4 miliarde, asta înseamnă că rămâne în continuare un gol de 0,4 miliarde lei. Nu mai pun la socoteală creşterea punctului de pensie de la jumătatea anului care va duce mai sus acest deficit.

4 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.