Auto-moto

Mini Clubman 2016

Stelian Muscalu

Chiar dacă ești fan Mini și intenționezi să-ți cumperi unul, chiar dacă nu ești, noi îți prezentăm, în premieră mondială, noul Mini Clubman. Pentru că mașina arată senzațional ca design. O mică bijuterie pe roți.

Mini a fost o mașină frumoasă încă de la lansarea primului model în 1959. Pe lângă aspect mai avea câteva atuuri – mică și fâșneață, simplă și funcțională. Bănuiesc că în acea perioadă orice tânăr britanic visa la un Mini.

Anii au trecut, iar Mini a fost dat uitării până în 2001 când BMW a cumpărat această marcă și s-a gândit să o revitalizeze. Rezultatul? Spectaculos. Noul Mini a fost un succes instantaneu. Pentru că a preluat exact calitățile vechiului Mini – o mașină mică și sportivă, parcă special făcută pentru tineri. Numai că Mini nu e o mașină chiar ieftină, cel puțin comparând-o cu alte oferte din clasa ei. Tinerii o admiră și și-o doresc, dar nu toți și-o permit.

Lucrurile s-au mai schimbat din anii 60. Pe atunci doar bărbații conduceau, femei la volan erau destul de puține. Astăzi femeile conduc cot la cot cu bărbații.
Se spune că femeile și bărbații au gusturi diferite în ceea ce privește mașinile. Chiar se vorbește în industria auto despre mașini feminine și mașini masculine. Cert este că Mini a devenit un magnet pentru doamne – mică și cochetă este exact ce își doreau ele.

Numai că femeile își doresc mașini cu portbagaj mare, așa cum își doresc și bucătărie foarte mare. Chiar dacă n-au nevoie de tot spațiul ăla, trebuie să fie mare. Cu bucătăria e mai greu. Dacă e casa mică nu ai de unde să scoți o bucătărie mare. Dar cu mașina se poate rezolva. De exemplu iei un Mini și îi faci un portbagaj mai mare. Așa a apărut probabil Mini Clubman – din dorința de a face un Mini cu un portbagaj mai mare.

Rezultatul? Mă abțin. Cei care au testat vechiul Clubman nu au fost mulțumiți de faptul că mașina și-a pierdut din manevrabilitate și nici portbagajul nu era suficient de mare încât să merite. Pot să spun un singur lucru. Vechiul Clubman este o mașină urâtă. Se vede că a fost o improvizație, că nu așa a fost gândită de la început.

Lucrurile s-au schimbat cu noul Clubman. Cel puțin la capitolul design, pentru că manevrabilitatea încă n-a apucat nimeni să o testeze. Mașina asta este foarte frumoasă. Acum e în linia Mini. Și cred că acum oferă și un portbagaj mulțumitor.

Despre date tehnice, variante de motorizare, dotări standard și opționale vei putea să citești și singur pe site-ul Mini. Nu vreau să te plictisesc În schimb aș vrea să spun câteva cuvinte despre DriveNow, un sistem ce va fi integrat pe noul Clubman.

DriveNow nu are deocamdată nicio legătură cu România. Dar merită să vorbim despre el pentru că este o idee nouă și revoluționară. Așa a fost și cu GPSul la început. Era inutil să îți iei mașină cu gps în România pentru că nu existau hărți. Acum există și gps-ul este uneori atât de util încât nici nu ne mai imaginăm o mașină fără așa ceva.

DriveNow este un sistem de car-sharing. Ce înseamnă asta? Că în loc să ai o singură mașină numai a ta o să ai mii de mașini, dar nu vor fi ale tale ci le vei împărții cu alții. Știai că 95-97% din timp mașina ta stă degeaba? Din 24 de ore o folosești aproximativ o oră și asta pentru că e aglomerat în oraș și pentru că uneori te învârți foarte mult până să găsești un loc de parcare.  Dacă mașinile ar fi folosite mai eficient aglomerația s-ar reduce semnificativ și vei pierde mai puțin timp în trafic sau căutând locuri de parcare Și când mașinile nu stau degeaba ele cară în medie 1,3 pasageri deși majoritatea mașinilor pot duce 4 oameni în condiții confortabile. E total ineficient, nu? Și din punct de vedere al costurilor de transport și din punct de vedere al poluării.
Și n-ar fi mai bine ca în loc să conduci aceași mașină în fiecare zi să ai parte de experiențe diferite? Poate azi e o zi frumoasă și însorită și vrei să te plimbi cu o decapotabilă, poate mâine ți-ai planificat să te duci la cumpărături și ai nevoie de un portbagaj mai mare, poate poimâine vrei să încerci o mașină mai sportivă… Nu e mai frumos așa?
Și o mică colecție foto cu noul Mini Clubman. Cum spuneam la început aceste poze sunt în premieră mondială. Enjoy!

Exterior


Interior:

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.