Când m-am înscris la școala de șoferi, acum mai bine de 20 de ani (mamă ce bătrân sunt) aveam senzația că cel mai greu lucru este plecatul de pe loc. Acea sincronizare între ambreiaj și accelerație. Instructorul mi-a spus un lucru pe care-l mai țin mine și acum – Nu plecarea este dificilă atunci când vorbim de șofat ci opritul în siguranță în funcție de obstacolele care apar în trafic.
Din păcate, pe la școlile auto de la noi, nu se prea învață acest lucru. Acolo de cele mai multe ori se învăță cum să-ți iei carnetul și nu neapărat cum să conduci cu șanse mari de supraviețuire. Pentru asta este nevoie de meditații dacă vreți.
Și aici întră în scenă profesioniștii volanului. Oamenii pentru care șofatul nu mai are niciun secret indiferent de mașina pe care o conduc. Vali Porcișteanu este unul dintre puținii oameni din România pe care-l poți cataloga ca un artist al volanului. Este pilot de raliu și Senior Trainer la VPDS (Vali Porcișteanu Driving School).
Ce face el? Practic share-uiește, ca să folosim un cuvânt la modă, experiența uriașă, căpătată în urma kilometrilor de probă specială din cursele auto, cu voi.
Înainte să vorbim despre școală cred că este important și extrem de relevant în context să spunem că Vali a câștigat titlul de Campion Național de Raliuri dar are și câteva școli de pilotaj efectuate în Finlanda și Italia. Toate acestea l-au învățat că viteza și circulația în trafic deschis nu fac casă bună! Pentru viteză există circuitele auto.
Dar să revenim la școală.
Primul lucru pe care trebuie să-l facă șoferii este să conștientizeze pericolele potențiale din trafic. Vali exact asta face – intuiește scenarii care pot apărea și evident vine cu soluții pentru evitarea problemelor. În acest sens există o strânsă colaborare a VPDS cu Poliția Rutieră.
Cui se adresează?
Tuturor celor care vor să-și reducă probabilitatea unui accident în trafic, celor care vor să facă performanță dar și celor care vor eficiență. Într-un cuvânt celor care au carnet auto.
Flotele companiilor au parte de module de training personalizate în vederea scăderii daunalității autoturismelor și scăderii consumului de carburant. Obiectivele cursurilor sunt în concordanță cu misiunea VPDS, deoarece conducerea defensivă reprezintă elementul central al unei conduite corecte la volan.
O întreagă echipă studiază în permanență acest fenomen numit “siguranța în trafic”.
Tot din experiența “echipelor” de raliuri, Vali a constatat că rezultatele unui pilot sunt rodul unei întregi echipe. Echipa VPDS este formată din mai mulți traineri, specializați fiecare în câte un domeniu. Astfel se pot configura modulele de curs în funcție de nevoile companiilor. În afară de partea teoretică, Vali se mai ocupă personal de elementele practice și de situațiile speciale întâlnite în trafic, supervizând fiecare cursant la atelierele de lucru.
În ceea ce privește cursul dedicat și personalizat pentru diverse companii, cu acestea se discută direct pentru a modela atât programul de training, evaluarea cursanților, cât și specificul cursului.
Pentru mai multe informații despre cursurile de conducere defensivă VPDS puteți să-l găsiți pe office@vpds.ro, facebook.com/vpdstraining sau să sunați direct la 0754 200 112
PS – acesta nu este un advertorial. Am scris articolul ajutat cu informații chiar de Vali. L-am scris datorită prieteniei pe care o am cu acest om dar și pentru faptul că eu cred foarte mult în el. Prin urmare dacă ești șef de companie și ai o problemă cu costurile flotei, fie că vorbim de daune sau consum, pune mâna pe telefon și sună-l. Astfel îți vei crește marja de profit.
la cum se circula in Romania..ti-e si frica..sincer..ar trebuii sa ai 6 ochi…cu tine..a sa vezi..si sa previi..multe incidente..sau posibile incidente..ce pot duce la probleme..Ma cam intereseaza un curs..de genul acesta..DEFENSIV..stau in Brasov..iar aici..nu prea am auzit de asemnea scoli..sincer..felicitari..dl Porcisteanu…cat si altor oameni..care se gandesc..la alti oameni..sa le imparta din expeienta..lor..