Business

Mantuirea Neamului intre bani si credinta

Radu Rosulescu

Secretariatul de Stat pentru Culte a primit la rectificarea bugetară suma de 67 de milioane de lei, din care 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici

Măh, rămân trăsnit. Dar pe popii ăștia nu-i mai satură Dumnezeu? Peste tot pe unde te învârți este câte o biserică. Sunt sate întregi care nu au școli și spitale, nu au drumuri asfaltate și nici canalizare, dar au cel puțin o biserică. Și tot să mai construim biserici noi.

Când a venit vorba de retrocedări biserica s-a înfipt prima să își ia înapoi pâmânturile. Până acum doar biserica și mafia imobiliară au reușit să se descurce cu birocrația nesfârșită a statului. Și după ce au primit pâmânturi înapoi tot biserica ș-a băgat și în mafia tăierilor de păduri.
Nu zice nimeni, dacă a fost terenul bisericii și a fost luat cu japca de către comuniști atunci să îl primească înapoi. Dar și bunicilor mei le-au luat comuniștii casa și eu nu am reușit să o primesc înapoi. Stau ca prostul, poate mi-o veni rândul la Sfântu Așteaptă. E normal așa? N-ar trebui să existe un rând pentru toată lumea? E moral așa sființiile voastre?

Și dacă biserica și-a recuperat bunurile confiscate de stat acum de ce mai vrea bani de la stat? De ce nu vinde din terenuri dacă vrea să construiască biserici și catedrale? De ce nu își gospodărește averea? Dacă nu-i ajung banii să întrețină toate bisericile pe care le are nu o fi și ăsta un semn că e e deja prea mult? Că nu mai avem nevoie de atâtea biserici? O fabrică dacă nu e rentabilă dă faliment și se închide. Nu mai contează că rămân oamenii șomeri. 

Și de unde atâta opulență și trufie? Așa ne învață biblia? E nevoie să se facă slujbe ca pe stadion? Păi de ce nu închiriază un stadion? Știi câte școli s-ar putea face cu banii cheltuiți cu Catedrala Mântuirii Neamului? Vreo 1.500 de școli. Sute de mii de copii ar avea o șansă mai bună în viață.

Ce înseamnă de fapt cuvântul mântuire? Dacă ne uităm în DEX mântuire are 2 sensuri

  • A (se) salva (dintr-o primejdie, din robie, de la moarte etc.). A (se) vindeca (de o boală)
  • (În religia creștină) A (se) curăța de păcate; a (se) izbăvi
Am avea o șansă să ne mântuim (adică să scăpăm de sărăcie și de boli) dacă am construi școli și spitale. Dacă în loc de școli și spitale construim catedrale … atunci înseamnă că trebuie să ne pregătim de moarte. Poate viața de apoi va fi mai bună că în viața asta nu vom reuși să ieșim din robie. Să înțeleg că asta ne doresc dragii noștri guvernanți.


Am fost acum câțiva ani prin Moldova și am vizitat celebrele mânăstiri din zonă. Păi știi care e frumusețea lor? Tocmai simplitatea. Te fac să te simți aproape de natură și de Dumnezeu. Uită-te la fotografia de mai jos. Așa-i că e ca un tărâm de poveste? Se compară cu un buncăr de beton înalt cât un bloc cu 40 de etaje (că așa va arăta Catedrala)?


Eu personal mi-aș dori ca biserica să fie mai activă în viața comunității, să se implice mai mult.Dar nu să facă ce face în prezent. Biserica ar trebui să-i ajute pe oameni nu să-i îndobitocească.

Uită-te și la poza de mai jos. Surprinsă la Voroneț. În parcarea din fața mânăstirii era plin de mașini, toate cu capota de la motor ridicată, proprietarii așteptând să vină popa să le sfințească motorul. Băi nene!!! Asta trebuie să facă un popă? Du-te frate la mecanic cu mașina, fă-ți reviziile la timp, condu preventiv și nu vorbi la mobil sau scrie sms-uri în timp ce ești la volan. Să vezi că așa o să fi și mai protejat de Dumnezeu.


Și până la urmă mașina e mașină. Ce o să pățească dacă vine popa și îi trage un pămătuf îmbibat cu apă? Cel mult o să îi ruginească motorul. Dar mai grav e cu cei care în loc să se ducă la spital când îi doare ceva se duc tot la popă. Ajută și preotul. Cu o vorbă bună îți dă puțină alinare ca să treci peste suferință și îți inspiră o doză de optimism ca să învingi boala. Dar de făcut bine tot medicul te face.

Cred că avem nevoie de biserică ca un reper moral, dar nu aveam acum nevoie de o catedrală mare cât Casa Poporului. Ar trebui să redescoperim modestia, să ne întoarcem la valorile noastre tradiționale. Preoții ar trebui să fie mai aproape de popor și ar trebui să-i mai tempereze pe politicienii corupți și hrăpăreți nu să le cânte în strună și să facă concurs – cine reușește să strângă averi mai mari.

Eu personal cred în Dumnezeu, dar mi-am cam pierdut încrederea în popi. Dacă le stă gândul numai la bani… eu nu știu ce legătură mai au ei cu Dumnezeu.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.