Lifestyle

Mamaie ”poeta poporului” a dat înghețată la strachină în Camera din față

Haide, maică, pe la noi,
Da’ vino cu linguroi,
Cu-n lighean sau c-o găleată
Că vrem s-o mâncăm pe toată!”

Eu am răspuns la invitația lu’ Mamaie, „poeta poporului” și mi-am luat cana mamaiei mele să gust din Butoiul cu înghetată de la Camera din față. Aveam și strachină cu un linguroi, dar am zis că le mănânc oamenilor toată înghețata din butoi. Vreme spendidă, numai bună de mers la Camera din față, un locșor frumos din Piața Amzei.

Rețeta înghețatei: lapte, ouă, zahăr, lamaie, 14 pungi de gheață de câte 5 kg, un sac de sare, un butoi zdravăn din lemn de stejar și trei bărbați vânjoși. Vâj, vâj, vâj se tot auzea în sufrageria lu’ Mamaia plină de mileuri, ceainice, pești decorativi de sticlă și multe alte nimicuri de care ai nevoie prin casă.

Paul Licșor, proprietarul Camerei, întâmpina oaspeții și cerea strachina la control. De ce strachina? Păi, strachina pentru că pe vremea lu’ mamaie strachina era la putere, iar aseară doar cine avea strachină primea înghețată din belșug.

3-4 ore durează să se facă șmecheria asta de înghețată. Adrian Mengheș învârtea cutia din inox, în timp ce tatăl său arunca în butoi câte o ceașcă de sare, exact cum se făcea acum 100 de ani în satele românești. Cutia asta se sucește, se învârtește în butoiul de stejar până se îngheață conținutul, dar e și mai moțată înghețata asta pentru că îi place să fie sucită într-un singur sens.

Camera din față a fost plină de lume, tot familionul avea străchini și castroane aduse de acasă. Invitații stăteau pe câte un colțișor la mesele din mașini de cusut, prin spatele tejghelei, fiecare pe unde apuca. Paul Licsor a luat un linguroi și dăi și pune în castroane, în ligheane… Mi-a umplut cana de bunătatea înghețată. Delicios, textura fină și consistentă avea gust de lămâie. Mie mi-a amintit de înghețata copilăriei pe care o mâncam la bâlciul de Drăgaică.

După prima serie de ”neamuri iubitoare de înghețată” a mai urmat o alta, așa o invitație de la Mamaie nu aveai cum să o ratezi.

Am făcut acestă cronică cu invitația lu’ Mamaie pentru că îmi place să dau exemplu de locuri și oameni care mă încântă. Vă recomand să mergeți la Camera din față de pe strada Mendeleev, nr. 22. Aici, vă puteți delecta cu minunăția asta de înghețată, felurite cafele, ceaiuri, prăjituri și alte bunătăți.

Pe cei de la Butoiul cu înghețată îi puteți găsi pe Facebook, acolo dânșii anunță pe unde au poposit cu butoiul de stejar.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.