Business

Mai mare nu înseamnă mai bun

Stelian Muscalu
ANAF-ul suplimentează organigrama de funcţionare cu încă 1000 de posturi. Decizia a fost luată în guvern după scandalul legat de recuperarea debitelor. DNA-ul s-a plâns că a pus pe tava ANAF-ului 300 de milioane de euro pe care fiscul nu a fost în stare să-i recupereze. De cealaltă parte ANAF-ul a ieşit repede la cotraactac spunând că nu are suficienţi oameni. Măi să fie chiar aşa.
Astăzi fiscul nostru are 27 de mii de angajaţi la nivel naíonal. Dacă este să facem o împărţire simplă ar ieşi undeva cam un angajat al fiscului la 666 (aşa mi-a ieşit la împărţire) de contribuabili.
Fiscul nostru spune că vrea să ajungă ca temutul IRS american. Bine, hai să facem aşa. Câţi angajaţi are fiscul american? 90 de mii de angajaţi. Aaaa, păi daia merge domne aşa de bine. Da? Dar ce populaţie are domne ţara aia în care funcţionează IRS-ul? America  are o populaţie de vreo 16 ori mai mare ca a noastră. Facem o împărţire la fel de simplă de unde rezultă că un angajat al fiscului american are în spate cam 3300 de contribuabili.
Şi acum să stăm strâmb şi să calculăm drept. Dacă păstrăm proporţiile, că deh, ei au spus că e model, şi dacă e model atunci să mergem până în pânzele albe cu copiatul, deci dacă s-ar păstra proporţiile atunci ar trebui să avem undeva la vreo 5650 de angajaţi la fisc. Ups 5600 şi nu 28.000 de mii.
Da aţi auzit bine. Şi dacă tot reducem personalul de 5 ori facem o mega economie în cheltuielile de personal. Şi dacă rămân bani pe cei rămaşi zic să-i plătim regeşte şi să-i schimbăm dacă nu-şi fac norma. 
 
Salariile în fisc sunt mult peste media pe ţară, ajung la o medie de 3500 de lei în timp ce salariu mediu în România este la 1600 de lei. E drept că poate sunt salarii mici pentru importanţa unor slujbe de control şi poate din această cauză există şi tentaţii. 
 
Sunt o grămadă de oameni bine pregătiţi care pentru un salariu bun ar putea să pună umărul la treabă. Unde mai punem că statul are de recuperat 2 miliarde de euro, deci sunt bani chiar şi pentru prime. Şi dacă renunţă la micii şpăgari care calcă toţi buticarii în căutarea, nu a fraudelor ci a micilor atenţii Lucrurile s-ar putea schimba. Dar nu angajând încă 1000 de oameni care să saliveze la ştăgile de pe teren, fiindcă aşa cum spuneam mai mare nu înseamnă mai bun. (probabil aşputea să fiu contrazis) :-)

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.