Lifestyle

Mai este cazul să mergem în vacanţe în Grecia?

Stelian Muscalu


Grecia a fost întotdeauna una din destinațiile turistice preferate. Dar viitorul politic și situația economică incerte ridică semne de întrebare legate de vacanțele în Grecia.

Probabil foarte multă lume, unii care deja aveau planurile făcute sau alții care se hotărăsc în ultima clipă, se întreabă ce să facă – Este în continuare Ok să meargă în Grecia sau trebuie să-și regândească opțiunile?

Și pentru că nu suntem deținătorii adevărului absolut am vorbit cu specialiști care sunt direct conectați la tot ce înseamnă turismul în această zonă. Astăzi stăm de vorbă cu Sorin Văduvoiu, director executiv Perfect Tour.

stelianmuscalu.ro: Mai sunt românii interesați de Grecia în acest moment tulbure pentru statul elen?

Sorin Văduvoiu: Cei care și-au personalizat o vacanță printr-o agenție cu parteneri locali puternici sunt liniștiți, având siguranța că serviciile de cazare și masă precum și opțiunile alese au fost achitate fără probleme. Cel mai mult se tem turiștii care și-au rezervat cazare individual, achitând un avans prin fel de fel de servicii de transfer de bani la distanță sau au ales să plece în vacanță cu mașina. Amintirea crizei de carburant din Grecia de acum 2 ani, când transportatorii au făcut grevă și nu au mai aprovizionat stațiile, este încă vie. 
Până în momentul de față, vânzările de pachete turistice pe destinația Grecia s-au aflat pe un puternic trend ascendent, față de anul trecut, datorită creșterii tarifelor operatorilor din Turcia, precum și a situațiilor tensionate din Tunisia și Egipt, două destinații extrem de frecventate în alți ani. 

stelianmuscalu.ro: Au fost clienți care și-au anulat rezervările?

Sorin Văduvoiu: În momentul de față, Perfect Tour monitorizează direct sau prin partenerii locali, sute de turiști aflați în diferite destinații din Grecia continentală și mai ales în insule, dar nu am înregistrat nicio anulare. Este adevărat însă, în ultimele săptămâni solicitările pentru Grecia au scăzut ușor, dar acest lucru poate fi cauzat și întrării în full-season, când rezervările au fost făcute cu mult timp înainte.

stelianmuscalu.ro: Ce se întâmplă dacă cineva dorește să anuleze vacanța? Este penalizat?

Sorin Văduvoiu: În cazul anulării unei vacanțe din motive personale, penalizările variază între 0 și 100% în funcție de mai mulți factori precum perioada rămasă până la plecarea în vacanță sau condițiile furnizorului / hotelului.Indiferent de destinația aleasă, consultanții Perfect Tour recomandă turiștilor încheierea unei asigurări de tip storno, în caz de forță majoră pierderea reducându-se la franciza de 10%.

stelianmuscalu.ro: Dar sunt motive serioase de anulare?

Sorin Văduvoiu: Nu, deocamdată nu. Imposibilitatea de a retrage bani din ATMuri, diminuarea stocurilor de alimente la hoteluri sau lipsa de carburant sunt știri ”senzaționale”. Realitatea din teren e alta.Desigur, la Atena sau Salonic, în marile aglomerații urbane, este posibil ca un ATM să rămână fără bani. Dar în stațiunile turistice și mai ales în insule, vacanțele își păstrează cursul obișnuit, liniștit.
Mai mult, turiștii trebuie să știe că limita de retragere de la ATM impusă de băncile elene se aplică doar cardurilor grecești. Cu un card emis de o bană românească, spre exemplu, se pot retrage toți banii din bancomat. Evident, respectând limita zilnică agreată de către banca emitentă.

stelianmuscalu.ro: Care este sfatul pe care îl dați celor care au bilet deja cumpărat? Să anuleze și să aleagă altă destinație sau să meargă în concediu în Grecia?

Sorin Văduvoiu: Grecia a fost, este și va rămâne o destinație extrem de populară printre iubitorii de mare, soare, tradiții și distracție și oferă servicii la un raport preț / calitate foarte bun. Perfect Tour preia și transmite turiștilor, atât prin intermediul portalului www.perfect-tour.ro, cât și a consultanților sau a Call Center-ului 24h/7 recomandările oficiale ale MAE. Mai mult, specialiștii Perfect Tour se documentează permanent și recomandă turiștilor numai destinații în care siguranța și confortul turiștilor sunt pe primul loc.
În momentul de față nu există motive pentru a le recomanda clienților să-și schimbe planurile de vacanță.

stelianmuscalu.ro: Care sunt sfaturile pe care le dați celor care se hotărăsc să plece – un minighid de călătorie într-o țară care trece prin momente tulburi (bani, asigurări, carburant etc)

Sorin Văduvoiu: În ceea ce privește situația din Grecia și evoluția acesteia, riscul este unul singur. Dacă premierul elen, Alexis Tsipras și reprezentanții UE și BCE nu ajung la un consens, ”Grexit” va scoate oameni în stradă.Prin urmare, Perfect Tour recomandă turiștilor vacanțele în insulele grecești, unde riscul unor mișcări ample de stradă este aproape nul și evitarea aglomerațiilor urbane mari din Atena și Salonic. Dacă turiștii pleacă cu mașina personală le recomandăm să alimenteze la ieșirea din Bulgaria și apoi să încerce să meargă cu rezervorul cât mai plin pentru a evita, pe cât posibil, eventualele probleme de aprovizionare cu carburant a stațiilor din Grecia. De asemenea recomandăm turiștilor să plece cu bani cash suficienți pentru întreaga vacanță.

stelianmuscalu.ro: Aveți metode de aducere în țară a turiștilor în cazul unor conflicte de stradă?

Sorin Văduvoiu: Perfect Tour este în legătură permanentă cu turiștii săi prin intermediul Call Center-ului 24h/7 precum și cu autoritățile. În cazul unei situații de forță majoră vom face toate demersurile necesare, siguranța clienților noștri fiind întotdeauna pe primul loc.
Să sperăm totuși că politicienii sunt suficient de inteligenți încât să găsească o soluție pentru această criză și situația se va normaliza.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.