Mi-am pus întrebarea asta – De ce aș mai purta ceas la mână, de ce mi-aș mai cumpăra un alt ceas?
Din punct de vedere practic n-aș avea nevoie neapărat, nu? La ce îmi folosește ceasul? Să aflu ce oră e. Dar am ceas la computer, la telefonul mobil, pe bordul mașinii, la metrou, în autobuz… pot să aflu ce oră e imediat și fără ajutorul unui ceas. Ceasul nici n-ar fi primul obiect scos la pensie de evoluția tehnologiei. De exemplu, aparatele foto de buzunar – Cine ar mai da banii pe așa ceva când acum poți să faci poze la fel de ușor cu telefonul mobil?
Răspunsul meu referitor la ceasuri e totuși simplu de dat – Pentru că îmi plac ceasurile. Nu știu de ce, dar îmi plac. De mic mi-au plăcut. De altfel una din cele mai intense amintiri ale mele din copilărie datează de când aveam vreo 4 ani și am primit cadou primul meu ceas. A fost o bucurie atât de mare încât uite, o țin minte și acum.
Poate pe tine nu te mulțumește un răspuns emoțional, poate vrei argumente.
Am și argumente. Destule.
În primul rând ceasul de mână este practic. Știi expresia ”a sta cu ochii pe ceas”? Mi se mai întâmplă. Ori trebuie să fac eu ceva până la un timp limită, ori trebuie să fiu într-un loc la oră fixă, ori aștept pe cineva la oră fixă. În astfel de momente am tendința să mă uit la ceas foarte des, să măsor fiecare secundă care trece. Iar telefonul mobil nu mă ajută. Ar fi ca și cum aș avea un ceas de buzunar, iar ceasurile de buzunar au dispărut pentru că nu erau practice. E ok, îmi arată timpul și telefonul, dar până-l scot din buzunar, până-l deschid… e enervant. Chiar și dacă stau cu telefonul în mână tot e enervant.
Tot la capitolul practic aș trece și momentele alea plictisitoare când stai la o ședință și ai vrea să treacă timpul mai repede. Nu e civilizat să te uiți la ceas când altcineva vorbește în fața ta, nu? Da, dar nu mă pot abține. Dacă m-aș uita la telefon ar fi prea evident. Dar la ceasul de mână pot să mă uit, așa foarte discret – schimb un pic poziția mâinii, cât să se ridice un pic manșeta de la cămașă și pot să trag cu coada ochiului.
Mă rog, dacă n-ai stat niciodată la o ședință plictisitoare poate o să râzi de mine, o să zici că e o prostioară. Dacă ai avut parte de astfel de ședințe atunci știi exact despre ce vorbesc.
Apropo de ședințe. Să știi că eu mă uit și ce ceasuri au cei cu care stau de vorbă. Nu sunt genul de om care îi judecă pe alții doar după felul în care sunt îmbrăcați, cu atât mai puțin după ce ceas poartă (dacă poartă), dar nici nu ignor cu desăvârșire astfel de amănunte.
Nu sunt un expert în ceasuri. Dar anumite lucruri se văd chiar dacă nu ești expert. Pot să apreciez, măcar la un anumit nivel, calitatea unui ceas, designul și eleganța. Nu m-ar impresiona foarte mult dacă cel din fața mea ar avea un ceas foarte foarte scump. Nu e de ajuns. Ok, omul are bani. Dar hai să vedem ce știe să facă cu banii. Are un ceas scump și atât sau știe să-l asorteze cu eleganță cu restul hainelor, cu ținuta în general?
Și uite că ne întoarcem la capitolul emoțional. Pentru că ceasul, înainte de a fi o unealtă de măsurat timpul, este un ornament, un accesoriu de modă. La femei poate nu e așa de evident pentru că în general femeile poartă multe zdrăngănele, dar pentru bărbați este un accesoriu important. Ca bărbat cum poți să-ți exprimi personalitatea? Costumul e un fel de uniformă. Toată lumea are costum. Ok, croieli diferite, materiale diferite, culori diferite, dar tot nu e suficient. Personalitatea o poți exprima prin accesorii, iar un bărbat are la îndemână doar cravata, butonii (asta dacă îți plac cămășile cu butoni) și ceasul. Chiar dacă nu ești la costum și cravată, chiar dacă ești îmbrăcat casual, ceasul rămâne un accesoriu important de vestimentație.
Tocmai pentru că ceasul a devenit un accesoriu de modă, va fi întotdeauna o idee bună să faci cadou un ceas. Dacă ai gusturi fine, nu ai cum să ratezi cu un astfel de cadou. Bine, e vorba de un cadou mai pretențios (asta dacă nu cumperi un fake, dar nu te-aș sfătui pentru că te faci de râs) care costă ceva bani, dar să știi că nu costă așa de mult dacă ai răbdare să cauți. În plus, un ceas poți să-l personalizezi – să gravezi un mesaj pe capacul ceasului. Îți garantez că persoana care va primi un astfel de cadou îl va aprecia și se va simți apreciată, indiferent dacă ar fi primul ceas sau ar avea o colecție de 100 de ceasuri.
Eu zic că merită să arunci o privire pe site-ul lor. Tot se apropie luna cadourilor. Ai putea să cumperi un cadou deosebit la un preț foarte rezonabil.