Uită-te cu atenție la imaginea de mai sus. Ce vezi? Poate ești tentat să spui că este o banală intrare într-un magazin. Păi da, asta vede toată lumea. Dar unii ar vedea o oportunitate de a câștiga niște bani.
Ghicești cum?
Dacă spui că poți să aduni cărucioarele de cumpărături și să iei fisele aș zice că e o idee, dar nu prea rentează. Prea mult timp pierdut și prea puțini bani.
Dacă spui că poți să jefuiești magazinul aș zice că da, s-ar putea să renteze, dar e mult prea riscant. Și nici nu e moral să furi.
Dar dacă te uiți cu atenție o să observi un mic coș de gunoi. Până mai ieri nici nu l-ai fi băgat în seamă dacă nu ai fi avut vreo hârtie prin buzunar de care ai fi vrut să scapi. Eventual chiar bonul fiscal pe care l-ai primit înainte să ieși din magazin.
Cred că știi deja povestea. Statul s-a hotărât să găsească o metodă prin care să trezească spiritul civic în cetățeni – adică să ceară oamenii bon fiscal ori de câte ori cumpără ceva de la magazin. Și pentru că în alte țări ideea unei loterii a avut succes, statul român s-a gândit că o să aibă succes și la noi, că nouă tot ne place cu loto, cu bingo, cu păcănele sau cu pariuri sportive.
În principiu loteria a stârnit interes. Poate unii chiar au început să colecționeze bonuri fiscale, dar în orice caz toată lumea a auzit că e bine să ceri bon.
S-a făcut și prima tragere la sorți și a apărut și prima surpriză. A venit un nene cu nu mai puțin decât 23 de bonuri câștigătoare. Omul, s-a gândti să culeagă el toate bonurile pe care le aruncă alții. Așa a ajuns să strângă cele 23 de bonuri câștigătoare. O idee bună pentru el, dar care s-ar putea să arunce în aer loteria bonurilor chiar de la prima extragere.
Probabil că în viitor se vor găsi mai mulți care să golească în fiecare zi coșurile aflate la intrarea magazinelor în speranța că printre alte gunoaie vor găsi și bonuri câștigătoare.
Ceilalți, care nu golesc coșurile de gunoi s-ar putea să-și piardă interesul pentru această loterie și nu le va mai păsa mai mult decât le-a păsat înainte dacă primesc bon sau nu.
Și până la urmă, dacă la loterie grosul bonurilor vor fi reprezentate de cele emise de supermarketuri, care va fi câștigul statului? Supermarketurile dădeau bonuri oricum și cu loterie și fără loterie.
Și uite așa, o idee în principiu bună s-ar putea să eșueze pentru că a fost aplicată prost. Deh, când faci treabă de mântuială așa se întâmplă.
Sunt și eu curios ce va fi. Deocmdată un lucru e cert. inspectorii ANAF și-au făcut de lucru. Au fost depuse câteva mii de bonuri câștigătoare și toate trebuie verificate. La depunerea fiecărui bon trebuia completată și o cerere care după aia va trebui și ea verificată… birocrație și hârțogărie cât cuprinde.
După părerea mea toate acțiunile astea, așa zis de combatere a evaziunii, sunt din ciclul ”Mircea, fă-te că lucrezi” Mă refer aici și la multitudinea de scandaluri cu restaurante închise pentru diferențe de 5 lei în registre. Câteva exemple am dat și noi în Lupta cu evaziunea. La fel ca și cu loteria – heirupist, fără obiective clare, fără proceduri clare, dar cu mult tam tam. Probabil domnii de la ANAF și-au spus că e mai important să-i vadă lumea că fac ceva decât chiar să facă ceva.
O idee bună ar fi poate dacă ANAF s-ar uita mai atent cum e cu rambursările fictive de tva pe importuri-exporturi fictive de produse petroliere și cereale.