Business

Liviu Voinea se întoarce! …sau nu. PSD nu a înţeles nimic din ce a cerut poporul.

Stelian Muscalu
Când aud numele Liviu Voinea, involuntar mă gândesc la 2 lucruri: Tom Bugeţel, poreclă pe care a primit-o pe holurile BNR-ului, instituţie la care avea să ajungă nu datorită competenţelor ci susţinerii politice din partea PSD-ului şi la suprataxa pe carburant. Pentru cei care nu ştiu, află acum că acea decizie tâmpită, recunoscută chiar şi de fostul premier Victor Ponta, a fost opera lui Liviu Voinea. El promitea încasări suplimentare de vre 500 de milioane de euro la bugetul de stat în urma taxei, numă că realitatea a adus ceva pierderi. Pentru că transportatorii au optat pentru alimentarea în afara ţării.
După ce a încurcat cifrele pe la buget în Guvernul Ponta s-a luat decizia să fie tras pe linie moartă. Însă pentru aportul adus partidului, Voinea a fost susţinut pentru un fotoliu călduţ la BNR.
Aşa se face că în urmă cu aproximativ un an şi jumătate Liviu Voinea primea votul Parlamentului pentru a intra în Consiliul de Adminsitraţie al BNR. A fost momentul în care BNR a început să se coloreze politic tot mai accentuat. Erau nişte tuşe pe acolo, însă 2014 a fost momentul de cotitură.
Partea cea mai proastă în ecuaţie este că un om care nu a spus mare lucru la vremea lui, l-a scos din post pe Cristian Popa, cel mai longeviv om din consiliul Bnr după Isărescu, tehnocratul pur sânge. El a fost specialistul care a trebuit să facă loc omului cu susţinere politică. Cristian Popa era cu adevărat un tehnocrat şi o alternativă pe care astăzi clasa politică ar fi putut să o joace cu succes la Cotroceni.
Revin însă la propunerea PSD-ului despre care nu se poate spune decât că este uşor jenantă. Faptul că Voinea a lucrat la BNR un an de zile nu face din el un tehnocrat.
Numele lui Voinea a mai fost vehiculat pentru această funcţie prin 2009, atunci când dacă ar fi ieşit Mircea Geoană preşedinte, premier ar fi putut Liviu Voinea.
Nu a fost să fie, aşa că s-a consolat cu funcţia de mebru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank. Instituţie condusă de Ionuţ Costea, cumnatul candidatului la prezidenţiale la acea vreme Mircea Geoană. Liviu Voinea a încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declaraţiilor de avere trimise la ANI de către funcţionarii publici.
Liviu Voinea, s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.
În 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.