Business

Linşarea unui business nu rezolvă problemele sistemice

Stelian Muscalu

Mă opresc azi asupra unui subiect pe care l-am ocolit. Fiindcă este unul sensibil şi poate naşte controverse.

Este vorba despre dezbaterea legată de afacerea cu produse lactate din judeţul Argeş, care a fost închisă în urma unui raid al autorităţii sanitar veterinare.

Cică s-ar fi găsit acolo o formă a unei tulpini de e.Coli extrem de agresiva. Orice astfel de greşeală, extrem de gravă din punctul meu de vedere, cu siguranţă trebuie sancţionată fără nicio ezitare. Nu despre asta vreau să scriu. Ci despre faptul că acolo nu vorbim de o amendă şi despre o inchiderea până la rezolvarea problemelor ci discutăm despre linşarea unui business. Nu vreau să merg în amănunte – nu mă interesează în această discuţie nici numele companiei, nici brandul de produs şi nici cine a înfinţat acest business. Vreau să vorbim despre principiu.Este normal ce s-a întâmplat?

Sunt tată a doi copii şi sunt în stare să mut munţii din loc ca să-mi ştiu copiii sănătoşi. Înţeleg drama prin care au trecut părinţii acelor bebeluşi. Şi tocmai pentru că înţeleg perfect ce s-a întâmplat acolo îmi spun că astfel de experienţe sub nicio formă nu trebuie să se mai întâmple. Trebuie să se înceapă cu sancţionarea corespunzătoare a celor vinovaţi şi să se ajungă în final la eliminarea cauzei.

Şi aici apare prima întrebare care pe mine mă frământă. Linşarea business-ului din Argeş cu produse lactate oare va duce la stoparea cazurilor în care bebeluşii să fie aduşi între viaţă şi moarte la spital? L-am văzut pe omul care a pus acel business pe picioare. Şi am citit pe chipul lui durerea cu care-şi privea afacerea ucisă de dragul răzbunării. Dar s-au rezolvat oare toate problemele în acest fel?

Dacă este aşa, atunci nu am decât cuvinte de laudă. Dar ce ne facem dacă mâine auzim de un nou caz? Înseamnă că nimic nu s-a schimbat. Ba da! Mediul de afaceri e mai sărac, e cu un business mai puţin. O afacere unde munceau oameni, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Vor fi altele în loc o să-mi spuneţi. Da, dar vor fi şi alte scandaluri. Până unde suntem dispuşi să mergem cu linşajul?

Ştiu că avem nevoie de vinovaţi, dar cred că nu suntem în stare să găsim decât un acar Păun. Nimic nu poate compensa moartea unor bebeluşi, nici închiderea unei companii şi nici măcar arestarea patronului. Dar revin la ideea pe care o spuneam mai devreme… asta a fost de fapt problema?

Eu cred că problemele sunt altele, şi teamă-mi este că sunt sistemice. Se vorbeşte despre documente sanitar veterinare date pe şpagă prin toată ţara asta. Apoi să nu uităm de copiii plimbaţi zile în şir la zeci de spitale. Să vorbim despre superficialitatea unor medici sau poate de lipsa lor de cunoştinţe. Să vorbim despre tot lanţul care a cauzat această tragedie. Fiindcă doar aşa putem ajuta să evităm astfel de evenimente pe viitor.

Ce facem dacă mâine apare un caz asemănător la Cluj, la Iaşi sau la Timişoara? O să mai închidem o firmă, şi încă una, şi încă una… până când. Cred că problema o să fie rezolvată abia atunci când vom avea răspunsurile pentru aceste întrebări. Până atunci am linşat o afacere şi am omorât un vis. Atât.

1 comentariu

 • Stelian, dar daca autoritatile au dreptate?

  Azi mi s-a umplut facebook-ul de articole pe tema asta – cum ca cineva doreste sa omoare capitalul romanesc etc etc

  Nu inteleg. E drept ca nici n-am urmarit cu atentie. Totusi…
  S-au facut analize de laborator? Am inteles ca s-au facut
  S-a gasit eColi? Am inteles ca s-a gasit
  Pe eticheta produselor scrie Bradet (sau Bradulet sau cum ii spune companiei asteia)? Scrie
  Au murit bebelusi? Au murit. Sunt alti bebelusi in stare grava? Sunt
  Pai???

  Mie mi se pare normal ca pana una alta sa fie retrase din comert toate produsele acelei firme si sa fie instiintati si consumatorii sa nu le mai cumpere (ca nah, chiar daca sunt retrase de pe rafturile hypermarketurile poate mai raman inca in magazine mai mici)

  Cred ca se interpreteaza gresit prezumtia de nevinovatie in aceste cazuri.
  Ok, ramane prezumtie de nevinovatie. Adica nu e bagat nimeni la puscarie pana nu se face proces si nu se dovedeste ca e vinovat.
  Dar nici nu putem sa ne facem ca ploua pe motiv de prezumtie de nevinovatie. Adica ce sa facem? Sa mai moara bebelusi in continuare? Nu trebuie sa prevenim situatia asta?
  Ce e mai important? Salvarea unui business (destul de obscur dupa parerea mea) sau viata unor copii? Eu zic ca mai importanti sunt copiii
  Daca se dovedeste ca firma Bradet n-a avut nicio vina atunci nah, sa ceara despagubiri de la stat pentru ca i-a fost prejudiciata imaginea. La randul lui statul poate cere despagubiri de la adevaratii vinovati (presupunand ca ii va gasi). Cu banii luati din despagubiri se pot repune pe picioare, isi fac rebranding sau ce mai e nevoie si revin in business. Asta daca sunt nevinovati. Iar daca sunt vinovati… pai sa plateasca ei. Chiar daca n-au facut nimic cu intentie, au murit niste bebelusi si cineva trebuie sa plateasca

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.