Business

Liber la angajări la stat fără examen

Stelian Muscalu

Am discutat acum câteva zile despre legea unică a salarizării şi despre performanţa la locul de muncă. Ei bine, trebuie să vă anunţ că lucrurile nu se îndreaptă spre direcţia dorită. Povestea asta cu performanţa în domeniul bugetar începe să fie una de adormit copiii.

De ce spun asta? Pentru că mai nou, instituţiile importante ale statului – Guvernul. Preşedinţia şi Parlamentul, vor putea să angajeze oameni fără ca aceştia să mai treacă prin vreun concurs, fie el şi formal. Acum se merge direct – domnul e venit de la cutare preşedinte de partid, nu ştie el mare lucru dar trebuie să-l băgăm în Parlament, sau în Guvern. Cum măi fraţilor să facem aşa ceva? Cum?

Până acum se spunea foarte clar, posturile vacante plătite din fonduri publice, pot fi ocupate DOAR prin concurs. Chiar dacă la concursul respectiv se prezenta un singur om, ăla trebuia să susţină un examen.

Iar ăsta simt eu aşa e doar un prim pas. Pe lângă faptul că acum se dă drumu‘ la angajări după ce o bună perioadă acestea au fost sistate din cauza crizei – atunci când se putea face o angajare la 7 plecări, deci pe lângă angajările masive vă daţi seama care o să fie calitatea oamenilor care vor merge în aceste instituţii?

Angajam mult şi cel puţin discutabil din punct de vedere al calităţii pentru că sunt pe un blog respectabil la radio şi nu pot spune mult şi prost. Însă umflarea acestui aparat bugetar este extrem de periculoasă în acest moment. Ne tot agităm pe aici şi spunem că trebuie redus acest număr, că suntem un stat greoi cu cheltuieli prea mari şi în loc să se acţioneze în direcţia asta se merge în sens invers.

Ideea era să ne ducem undeva spre 800 de mii de oameni şi ăia aleşi pe sprânceană. Iar noi probabil o să trecem peste cei 1,2 milioane de bugetari deja angajaţi… iar cei nou veniţi în sistem vor intra ca într-o casă pustie când vor şi pe unde vor, fiindcă nu o să-i întrebe nimeni de sănătate, poate doar de carnetul de partid.

3 comentarii

  • Liber la angajari la stat fara examen?!?! Nu cred asa ceva cand TOATE institutiile statului sunt familiarizate, nepotizate, sub controlul partidelor politice si al platilor directe pentru fiecare post, fie el si de paznic la o scoala generala! Cum crede cineva ca pot exista angajari la liber la stat??? Vreau sa vad si eu unde se face acea angajare reala la liber ca ma duc si eu sa ma angajez (daca nu cumva o sa mi se spuna ca nu corespund ca sunt prea calificat), si o scriu pe bune, chiar ma angajez daca exista asa ceva! Eu de 9 ani incerc sa ma lipesc de un post la stat (primarii, ministere, institutii publice, senat, guvern, parlament, servicii speciale, etc.), examene peste examene si toate picate cu 48, 49, 46 de puncte din minimul de 50, parca suna a facatura nu?? 9 ani sa dai examene si sa pici de fiecare data cu 1-5 puncte sub baremul minim?!
    Sincer eu nu cred asemenea baliverne si am convingerea ca nu se vor angaja la liber nimic altceva in afara de medici si asistenti de care tara chiar are nevoie. Restul dupa ce trece nebunia cu COVID-19 si se vor relua examenele or sa se angajeze, cei merituosi.

  • Oricum, de cele mai multe ori angajeaza pe cine doresc ei sau ele. Asta cu „concursul” este praf in ochi. Nu mai spun ca de cele mai multe ori nu sta nimeni sa invete pagini intregi, pentru un salariu de 2500, 3000 lei.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.