Continuăm saga soluţiilor de finanţare pentru autoturismul personal sau pentru cel al companiei. După ce v-am explicat săptămâna trecută despre condiţiile creditului auto, vreau să detaliem acum varianta leasingului, o bună opţiune mai ales pentru persoanele juridice.
Am aflat de la specialiştii Idea Leasing că în momentul în care optaţi pentru leasing trebuie să ştiţi că proprietarul bunului este compania de leasing, care transferă dreptul de folosinţă utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din urma în sistem de închiriere. La sfârşitul perioadei de leasing, finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului. Variantele la finalul perioadei de contract, în general, sunt:
- cumpărarea bunului
- prelungirea contractului de leasing fără a schimba natura acestuia
- încetarea raporturilor contractualeLeasingul presupune plata lunară periodică, denumită rată de leasing (cuprinde cota-parte din valoarea de intrare a bunului – preţ maşină fără TVA, rata dobânzii de leasing, plus TVA aplicată lunar la principal). Important de ştiut este că societatea de leasing va asigura bunul alegând asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de către utilizator (dacă prin contract nu se prevede altfel); incheierea poliţelor CASCO şi RCA sunt obligatorii.
De asemenea, garantarea leasingului se face prin gajarea bunului vizat şi emiterea unui bilet la ordin. Există şi posibilitatea reducerii ratelor lunare prin opţiunea de a plăti valoarea reziduală la terminarea contractului. Riscul uzurii morale este suportat de către societatea de leasing.
În cazul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare la sfârşitul perioadei de leasing (ca urmare a opţiunii utilizatorului de a achiziţiona bunul) cheltuielile pentru taxa de timbru şi timbrul judiciar se calculează la valoarea reziduală. Rambursarea anticipată se poate face după minim 12 luni de la semnarea contractului de leasing (art. 7, Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 modificată).