Uncategorized

Justice for all

Radu Rosulescu

JHalls of justice painted green, Money talking

(zidurile justiției zugrăvite în verde, banii vorbesc)

Ce este justiția? După definiție ar trebui să însemne puterea de a face dreptate. Și ce este dreptatea? Un principiu conform căruia ar trebui să i se dea fiecăruia ceea ce merită. Toate bune și frumoase, dar cum stabilim noi ce merită fiecare?

În principiu suntem înzestrați din naștere cu un fel de busolă care ne arată binele și răul. Acea busolă se numește bunul simț. În engleză sună și mai bine – common sense (bun simț comun). Până și animalele au fost înzestrate cu bun simț, poate într-o formă primitivă, dar sunt destule istorisiri care ne dovedesc că au așa ceva. Doar că oamenii mai au ceva ce se numește memorie selectivă – își aduc aminte doar ceea ce le convine. Este o formă de protecție, dacă ne-am aminti toate experiențele negative probabil că am avea coșmaruri în fiecare seară. Și oamenii sunt subiectivi. Și oamenii sunt diferiți, au experiențe diferite, au o scară a valorilor diferite (vezi și Piramida lui Maslow). Și oamenii sunt lacomi. Unii sunt foarte lacomi. Bunul simț comun nu este chiar atât de comun, nu funcționează bine. Și atunci ce facem? Păi oamenii s-au gândit să facă niște reguli, legi cu care să fie toți de acord să le respecte. Pe lângă legi mai exista și biserica care a introdus un fel de cod moral – dacă faci așa e bine și te duci în Rai, dacă faci altfel e rău și te duci în Iad, dacă păcătuiești te bate Dumnezeu etc.

Dar legile sunt cu adevărat corecte? Fac ele dreptate? În mare parte sunt, dar legile au fost făcute întotdeauna de către cei puternici, de privilegiații societății așa că… privilegiații au avut grijă mereu să-și conserve privilegiile și să mai dobândească și altele în plus dacă se poate. Cât despre biserică… Știi cum s-a ridicat catedrala Sf. Petru? Vaticanul stătea prost cu banii așa că Papa Leon al Xlea s-a gândit la o șmecherie – a înspăimântat populația, spunând că toți sunt păcătoși și vor arde în chinurile Iadului, dar, pentru o sumă modestă de bani se puteau cumpăra indulgențe, păcatele erau iertate, oamenii erau din nou fericiți. Promiscuitatea din rândul bisericii catolice l-au făcut pe Martin Luther să inițieze o reformă, bineînțeles nu a fost ascultat de către mai marii bisericii, dar ideile sale s-au răspândit cu repeziciune și au avut ecou în rândul oamenilor simpli. Coincidență sau nu, Biserica Luterană a prins foarte mult în țările scandinave și în Germania. De ce zic coincidență? Pentru că exact în aceste țări gradul de corupție este foarte mic.

Și cum e cu bunul simț la români? Măh, tocmai că nu prea e. La noi toleranța pentru furt și corupție este foarte mare – ce dacă a furat, dacă ne dă și nouă ceva e băiat bun… Poate românii n-au fost niciodată model de corectitudine, dar perioada comunistă ne-a pervertit foarte tare. În comunism corupția era generalizată, totul se obținea prin șpagă. S-a răspândit ideea că e Ok să furi de la stat pentru că statul e un fel de dușman al nostru, nu este propriul nostru stat, nu ne reprezintă pe noi.

The ultimate in vanity, Exploiting their supremacy

(vanitatea supremă, exploatarea propriei supremații)

Dar hai să trecem noi la chestiune stimabile, să vorbim despre meandrele concretului din România.

Cu cine să începem? Hai să începem cu doamna Codruța.

Are șanse să ajungă procuror european? Eu zic că are prima șansă. De ce? Pentru că e profesionistă, bine pregătită bla, bla. Pentru că ea știe cel mai bine realitatea din România, care poate fi asemănătoare cu cea din Bulgaria sau Polonia și cunoaște mai puțin realitatea din Franța sau Germania. Dacă în Germania corupția e redusă nu înseamnă că nu e deloc, că nu au și ei niște șmecheri care n-au chef să fie deranjați de procurori. Mai bine să se ocupe procurorul european de țările estice și să-i lase pe ei în pace. Oricum în țările estice se sifonează cei mai mulți bani din fondurile europene și tot în țările estice investițiile sunt cele mai slab productive, deci câștigă toată lumea dacă procurorul european se va ocupa de acele țări. Pe acest criteriu marile partide europene au anunțat că o vor susține pe doamna Codruța în detrimentul contracandidaților din Franța și Germania. Tot pe acest criteriu Dragnea, nenea Tudorel și compania se dau cu fundul de pământ și vor face tot ce pot pentru ca doamna Codruța să nu ajungă procuror șef european. Păi de abia au scăpat de ea de la DNA, asta le trebuie lor acum? Să se întoarcă doamna Codruța și mai puternică decât a fost, să își bage iarăși ea nasul în treburile lor?

O fi vinovată doamna Codruța sau o acuză Ghiță pe nedrept? Hm, greu de spus. Din ce am văzut și eu prin filmele americane, mafioții sunt greu de dovedit. Deh, nu sunt nici ei chiar așa de proști și mai au și bani și putere – corup polițiști, corup judecători, închid gura martorilor, distrug probe etc. De multe ori anchetatorii fac compromisuri, se infiltrează printre mafioți pentru a culege informații, mai șantajează și ei, mai negociază, mai interpretează probele etc. Mă aștept ca și la noi să fie la fel. Adică se poate să aibă dreptate și psdiștii corupți când susțin că au fost condamnați cu probe puține. Aici nu putem judeca decât prin prisma bunului simț – Măh, când vezi că unul ca ministru este total incapabil să facă ceva, deci nu dovedește nicio abilitate managerială, dar în același timp averea lui personală crește ca Făt Frumos, bunul simț ne spune că ceva nu e în regulă și dacă este condamnat înseamnă că s-a făcut un pic de dreptate. Poate că și procurorii au comis abuzuri în timpul anchetei, dar poate altfel nu puteau să-l dovedească. Și e corect ca procurorii să comită abuzuri? Corect nu este, dar nu este corect nici ca hoțul să distrugă dovezile și să scape nepedepsit. În cazul doamnei Kovesi scopul principal este să fie mânjită cu noroi, tocmai pentru a nu putea candida la funcția de procuror șef european. Așa, ca fapt divers, eu personal nu înțeleg cum poate fi luată în considerare mărturia lui Ghiță, în condițiile în care Ghiță nu există – este un fugar căutat de interpol. Păi cum i-au luat declarația? Știu unde se află? Dacă da de ce nu-l arestează imediat?

Frans Timmermans și alți oficiali europeni cercetați penal în România. De ce? Nu e vorba de incompetență sau exces de zel (deși în alte cazuri putem suspecta autoritățile românești de așa ceva). Aici a fost o mutare strategică. Psd-iștii, prin coada de topor Tudorel, tocmai și-au făcut o jucărie nouă, un fel de sistem anti-rachete – Dorește vreun procuror să-i cerceteze pe corupții psdiști? Buuum, îi tragem o rachetă în nas, îl luăm și noi la cercetări pe el. În numele justiției, bineînțeles. Hai să vedem cine mai are curaj să se ia de noi. Și dacă tot și-au făcut corupții jucăria cea nouă au zis s-o și testeze, nu? Ia să-i tragem noi lui Frans Timmermans o rachetă în nas căci prea nea criticat, deși noi la Bruxelles am fost ascultători și neconflictuali, am votat întocmai cum ne-a zis el. Să vadă și el că în România e ușor să ajungi cercetat penal, iar Dragnea și compania sunt de fapt niște victime. Dragnea avea nevoie de demonstrația asta pentru că s-a hotărât să se ducă la congresul internaționalei socialiste. De ce s-a dus acum și altă dată nu s-a dus? Păi altă dată era ocupat cu furăciunile bunăstarea românilor, cu lipsa de vitamina D, cu mătrășirea puciștilor din propriul partid. Dar acum era groasă. Se pare că mai mulți europarlamentari socialiști au început să vocifereze și să ceară excluderea psd din internațională, deci era nevoie să se ducă maestrul negociator să-i calmeze și să le promită și lor ceva. Și ca să poată da nasul cu europenii ăștia cu papion a folosit în prealabil jucăria – când s-a dus la Madrid avea nevoie să vorbească de la egal la egal cu oamenii, iar dacă el nu a putut să se ridice la înălțimea lor i-a coborât pe alții la micimea sa, ca de la cercetat penal la cercetat penal. Șmecher, nu?

Tudorel și ordonanțele. Sincer eu n-am reușit să-l citesc pe omul ăsta. Spre deosebire de Ciordache și ceilalți complici din psd, care au încercat să rezolve tot ce îi interesa printr-o ordonanță dată noaptea, ca hoții, nenea Tudorel e mult mai pervers și mult mai periculos. S-a pus pe demolat sistemul judiciar în mod temeinic, piatră cu piatră. Aparent nenea Tudorel nu face nimic, doar ține discursuri interminabile cu care adoarme vigilența celor care încă le mai pasă. Dar mereu îi născocește mintea câte ceva, mereu plănuiește câte o mișcare și o plănuiește cu răbdare. În primul rând nu am înțeles de ce face ceea ce face, cu ce îl are la mână Dragnea și compania, de ce s-a transformat în coada lor de topor pentru că aruncându-ți privirea pe CVul lui pare că a avut o carieră de succes și lipsită de griji. Acum nah, judecător la CCR a ajuns cu susținere politică nu prin merite profesionale, dar chiar atât de departe să meargă recunoștința sa pentru cei care l-au propulsat acolo? L-or fi prins cu femei, cu jocuri de noroc și îl șantajează? O fi spion rus? Sau pur și simplu are o plăcere diabolică de a dinamita România? Problema lui nenea Tudorel este următoarea: Înainte să se urce în liftul puterii a mâncat multă fasole, probabil amestecată cu ceva must de la Panciu. Chiar dacă el încearcă să fie discret și să nu trezească suspiciuni, în jurul lui pute rău de tot. Nu, nu vreau să fiu politicos, o spun fără menajamente – tot ce-i bășește mintea lui Tudorel pute groaznic – de la recursul compensatoriu care a avut drept rezultat imediat multe crime, tâlhării și violuri până la încercarea de a subordona judecătorii și procurorii, prin nou înființata secție specială, care văd că din toate așa zisele nedreptăți întâmplate în justiția românească a fost interesată în mod special de dosarul Teldrum.

Justice is lost, Justice is raped, Justice is gone

(justiția e pierdută, justiția e violată, justiția s-a dus)

Justiția nu prea funcționează într-un mediu corupt. Adică nah, dacă te cerți cu vecinul și ajungeți la judecată vei avea parte de aplicarea legii, dar asta dacă nu cumva vecinul e vreun șmecher care are pile și știe să fenteze legea. Într-o țară coruptă justiția este doar pentru boi – leii cei mari și puternici sar peste lege, șobolănimea se strecoară pe dedesubt, iar boii dau cu capul de legea nemiloasă. Într-o țară necoruptă nu există nici lei nici boi nici șobolani, dacă ai dreptate ți se va da dreptate. Mă rog, nicăieri în lume nu prea e bine să te pui cu unii puternici, te îngroapă ăia în tertipuri avocățești, pierzi mult timp și mulți bani în căutarea dreptății, dar totuși ai șanse reale. Într-o țară coruptă există o gașcă de șmecheri care sunt conectați la banii publici și sug tot.

Dar ce-ți pasă ție? Doar sunt banii statului nu sunt banii tăi, nu? Păi sunt bani pe care i-ai dat și tu, din taxe și impozite. Și i-ai dat cu gândul că o să se facă școli, spitale, drumuri, se vor face investiții de care vei beneficia și tu, vei avea o calitate a vieții mai bună și tu.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.