Jumătate din agenţiile de turism din ţară şi-au pierdut licenţele. Practic este vorba de vreo 1300 de agenţii care până mai ieri puteau să vă ia banii cu promisiuni că vă duc în wonderland şi care de astăzi nu mai funcţionează. Altfel spus fiecărui client care a apelat la o astfel de agenţie i-a trecut glonţul pe la ureche.
A fost nevoie de şocul provocat de cele două agenţii de turism Mareea şi Genius Travel, ca să se întâmple o serie de controale în această piaţă şi evident să se descopere cât este de găunoasă.
Imediat după ce zeci de români au rămas şi fără vacanţe şi fără bani mai multe instituţii ale statului au început să freamăte. Consiliul Concurenței, ANAF ul şi ANT-ul şi-au trimis oameni să controleze aceste business uri. Era un moment bun pentru turismul din România. După atentatele din Europa şi după problemele majore din Turcia agenţiile de la noi ar fi putut să profite. De fapt au şi făcut-o parţial.
Dacă e să ne uităm pe cifre o să vedem că în această vară litoralul românesc a primit cu 12% mai mulţi turişti decât anul trecut. Asta după ce anul trecut în hotelurile de la mare au venit cu 20% mai mulţi turişti decât în anul anterior. Pe de-o parte salturile sunt legate de apariţia hotelurilor all-inclusive care i-au făcut pe mulţi să renunţe la Bulgaria, pe de altă parte, tensiunile din Turcia sau Egipt au transformat litoralul românesc într-un plan B tentant, conform Business Club. Mai e însă mult loc de creştere. Dincolo de investiţiile hotelurilor şi de creşterea pe alocuri a calităţii serviciilor, agenţiile de turism au mare nevoie de reformare.
Bună parte dintre ele nu au văzut câştigul pe termen lung ci doar tunul dat peste noapte.
Una dintre marile probleme descoperite peste noapte, care a dus la retragerea licenţelor, a fost că agenţiile nu au putut să prezinte polița valabilă de asigurare. Deci nu că ar fi fost prea mică, ci pur şi simplu ea nu exista. În cazul Genius Travel exista o poliţă dacă vă amintiţi de vreo 10k de euro numai că turiştii păgubiţi aveau de recuperat peste 130k de euro. Nu mai vorbim de ceilalţi parteneri de business.
Din cauza acestei probleme 1300 de agenţii de turism au fost lăsate fără licenţă în acest moment activând în piaţă doar 1700.
O altă problemă în afara asigurării este gestiunea finanţelor unei astfel de agenţii. Un studiu al celor de la Keysfin arăta că turismul românesc are o mare problemă cu plata datoriilor. Numai puţin de 70% dintre companiile din acest sector au fie prea puţină lichiditate, fie datorii prea mari, iar câteva sute deja au restanţe către furnizori.Analiza arată că 30% dintre agenţiile de turism din România sunt supraîndatorate şi, dintre ele, 261 şi-au dublat datoriile într-un singur an.
Este foarte important să ştiţi, dacă vreţi să vă organizaţi vacanţa prin intermediul unei agenţii că lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliței valabile de asigurare este disponibilă pe www.turism.gov.ro , la secțiunea „autorizare turism. Nu de alta dar să nu cumva să vă treziţi că vă stricaţi concediul.
Pentru a putea să funcționeze, agențiile de turism sunt obligate prin lege să dețină o poliță de asigurare în caz de faliment, care se eliberează pe o perioadă de un an și care trebuie reînnoită imediat ce expiră. Agențiile mai sunt obligate ca de fiecare dată când reînnoiesc polița, să trimită o copie la ANT, făcând astfel dovada că funcționează în continuare legal.
Până ca statul să le verifice pe toate, multe dintre ele au funcționat ca niște bombe cu ceas și oricând s-ar fi putut întâmpla ca un turist care plătește o vacanță pentru la vară în Antalya sau la Saturn să rămână cu banii în soare. Și s-a și întâmplat așa în cazul Mareea și Genius.