Ce bine e când ajungi la 40 de ani să mai descoperi pârghiile necesare să te simţi ca la 20. Nu am descoperit izvorul tinereţii veşnice şi nici vreun leac miraculos. Am descoperit însă o maşină care la sfârşitul cursei te face să spui doar atât. WOAU!
E SUV-ul ăla mic, cum îi spuneau băieţii de la spălatorie sau bestia pe care şi-o doreşte orice bărbat să o călărească aşa cum o descriau prietenii mei din gaşca moto. E până la urmă ceea ce vrei tu să fie. E poţiunea magică extremă care te întinereşte instant cu 20 de ani. E Jeep Wrangler Rubicon. Pe ăsta l-am condus în week end şi am decretat – este jucăria pe care trebuie să o aibă orice bărbat în garaj. Şi când spun jucărie nu mă gandesc la dimensiunile ei ci la bucuria pe care o aveai atunci când erai copil şi primeai jucăria preferată.
Din momentul în care m-am urcat în el mi-a plăcut, pentru că eram în top, eram deasupra tuturor, vedeam peste berlinele din faţa mea. Senzaţia era foarte cool. Şi da, ai aceleaşi senzaţii şi în Q7, X5, GLE ş.a. Dar mergi cu astea în off road să văd unde te opreşti. Căci nu se pune problema dacă te opreşti ci unde.
De fapt aici este secretul acestei maşini care nu este una de oraş, decât dacă vrei să te rupi în figuri. Căci de la job până acasă poţi merge şi cu un Logan de 5000 de euro. Nu trebuie să dai 40k de euro pe Rubicon (ăsta-i preţul cu opţionale şi TVA incluse). Însă atunci când îl scoţi de pe şosea deja începi să înţelegi pe ce ai dat banii.
A nu se înţelege că maşina rămâne repetentă pe stradă. Cu motorul de 2.8l şi 200 CP Rubicon-ul se comportă senzaţional şi pe şosea. Iar în depăşiri e rege. Garantat.
Însă în off road îi place lui cel mai mult. Tracțiunea atestată Trail Ready face minuni. Poți escalada cam orice. Ai senzaţia că maşina se înfige în drumul pe care vrei să te cocoţi. Tracţiunea la rândul ei este ajutată de sistemul de suspensie care îmbunătățește performanța în regim în off-road prin mărirea flexibilității. Altfel spus atunci când una sau mai multe roți pierd contactul cu solul, sistemul 4×4 ajută celelalte roți să se mențină pe pământ mai mult timp pentru a menţine maşina în mişcare. Punțile față și spate sunt dotate cu diferențiale blocabile Tru-Lok. Mai mult, bara stabilizatoare de pe axul față poate fi deconectată, pentru o mai bună flexibilitate în off-road.
Ai senzaţia că povesteşti despre un tractor dacă este să te uiţi la performanţe. Nu este chiar aşa. Pe lângă senzația de control, la interior, deşi există un aer spartan, maşina face faţă concurenţei. Volanul are comenzi multiple, navigaţie, computer de bord, geamuri electrice şi alte dotări pe care le găseşti cam în orice maşină normală.
Mai sunt două chestiuni de care sunt interesaţi şoferii români. Portbagajul – estimez eu undeva la un 250 de l, deci nu are. Şi consumul. Eu la vreo 600 de km merşi în oraş, autostrada A2, DN, DJ şi drum forester, deci mixt, am scos 11l/100km.
Cam asta a fost aventura cu Jeep Wrangler pe care aştept să o reeditez cât mai curând.