Lifestyle

Je suis Charlie?

Radu Rosulescu

Acum vreo 3 ani, după atentatul de la Paris de la sediul publicației Charlie Hebdo, toată lumea era Charlie (Je suis Charlie), o grămadă de români au ținut să-și arate solidaritatea punându-și acest mesaj pe Facebook și steagul Franței la poza de profil. Zilele astea, o grămadă de români i-ar împușca pe nemernicii de la Charlie Hebdo.

Păi ce-ai făcut Bobiță?

Se vede treaba că Bobiță n-a înțeles nimic nici atunci, nici acum. E adevărată treaba cu analfabeții funcționali – știu să scrie și să citească, dar nu pricep nimic.

Mișcarea Je Suis Charlie nu prea a avut de fapt treabă cu Charlie Hebdo. Lumea civilizată se presupune că ar fi trebuit să protesteze împotriva atentatelor teroriste. Inclusiv împotriva atentatelor teroriste care au loc în țările preponderent musulmane și în care sunt uciși de zeci de ori mai mulți oameni nevinovați decât au fost uciși la Paris. Dar nah, analfabeții funcționali există peste tot în lume, e greu să înțeleagă simboluri și simbolistică, ei trebuie să se agațe de ceva concret așa că s-au agățat de acel atentat și au luat-o la propriu – Je suis Charlie.

Ce a înțeles omul de rând? Păi a înțeles că toți musulmanii sunt oameni răi. Că ei s-au supărat pentru că ăștia de la Charlie Hebdo l-au caricaturizat pe Mahomed.

Cum ma nene să omori oameni pentru o caricatură? Se poate așa ceva? Păi nu există și o grămadă de caricaturi cu Preafericitul Daniel? Noi de ce nu ne supărăm? Ei uite, se poate să te superi atât de tare încât să dorești moartea caricaturiștilor. Trebuie doar să te nimerească la coarda sensibilă. Preafericitul nu e prea simpatic, nu rezonează nimeni cu el, dar dacă te iei de Simona… În paranteză fie spus, Simona Halep a fost înjurată și răs-înjurată chiar de cei care acum o consideră Dumnezeu. Spărgătorii de semințe s-au trezit deodată că ei au standarde foarte înalte de performanță și Simona nu se ridică la aceste standarde deși e numărul 1 în clasamentul WTA. Păi da, să ajungi numărul 1 în lume în domeniul tău de activitate este o bagatelă. Oricine poate, nu? Spărgătorii de semințe, alimentați de ”specialiști” în datul cu părerea au decretat că numărul 1 poate fi oricine, dar important e să câștige un turneu de Grand Slam. Doar atunci are valoare. Ok, s-a întâmplat și asta. Simona a câștigat și un turneu de Grand Slam. Și când să-și umfle mai tare piepturile patrioții, când să se mândrească mai mult românașii cu o performanță la care nu au avut nicio contribuție și niciun merit… Pac, vin jegoșii ăștia de la Charlie Hebdo și fac o caricatură cu fier vechi. Păi să nu-i omori?

D-aia te-ai supărat Bobiță? Că s-au luat ăștia de Simona Halep? Păi dacă nu câștigă acum la Wimbledon, dacă nu mai câștigă vreo 10 turnee de Grand Slam ca să-ți alimenteze ție orgoliul de român o să te apuci chiar tu să o înjuri din nou pe Simona. Sau poate te-ai supărat că te-au făcut francezii țigan? Vezi, cei de la Charlie Hebdo tocmai asta au caricaturizat – tendința de a gândi în stereotipuri. Ei au râs (dacă au râs) chiar de francezii care ne privesc pe noi românii ca pe niște țigani. Nu au râs de ai noștri Bobiță, au râs de ai lor. Dar e prea subtil. Într-adevăr, de vină sunt ei nu tu. Trebuia să facă și ei glume pe care le înțelege tot poporul.

Știi Bobiță, în lumea largă mulți cred că în Austria cresc canguri, iar în Australia se poartă pantaloni tirolezi. Pentru că Austria cu Australia seamănă din punct de vedere fonetic și nah, lumea confundă pentru că lumea e plină de analfabeți funcționali. Dacă lumea confundă Austria cu Australia de ce îți închipui tu că nu confundă și rromii cu românii? De ce nu îi ajuți pe țigani să-și facă propria lor identitate, spunându-le țigani și nu rromi? Acum vreo 20 de ani erau țigani, dar între timp a decis cineva, habar nu am cine, că trebuie să li se spună rromi pentru că altfel îi jignești. Hai Bobiță, ai și tu un pic de curaj, spune-le țiganilor țigani. Nu trebuie să-i jignești. E aiurea să jignești o întreagă nație, cum e aiurea să crezi că toți musulmanii sunt teroriști. Dacă vrei să nu mai existe confuzia nu mai întreține confuzia, luptă să dispară această confuzie.

Știai Bobiță că ”țigan” vine din Greacă (thiggános) și există în vocabularul tuturor limbilor europene un cuvânt care derivă din cel grecesc? De exemplu în franceză țigan se traduce prin gitan. Știi Bobiță și în Franța trăiesc țigani, mai ales în sud și nu sunt cei care au plecat din România la cerșit ci sunt acolo de sute de ani. Cu alte cuvinte au și francezii țiganii lor – adică cetățeni de etnie țigănească. Și francezii au transformat cuvântul gitan în brand. Eu știu 2 branduri franțuzești – Gitanes – celebrele țigarete cu tutun negru și Gitane – biciclete de înaltă performanță, câștigătoare în Turul Franței de vreo 9 ori.

Mai ții minte Bobiță? Francezii i-au spus și lui Hagi țigan, asemănând talentul lui și măiestria cu care juca fotbal cu cea a țigăncilor dansatoare. Și atunci românii s-au simțit jigniți și au dat o amploare mult mai mare decât era cazul (s-a ajuns până la scuze la nivel de ambasador) deși n-a vrut nimeni să ne jignească.

Dacă nu vrei să te confunde lumea cu țiganii atunci susține-l pe Cioabă. Da, nu glumesc. Cioabă a propus ”indirom” drept cuvânt care să desemneze etnia lor tocmai pentru a nu se mai confunda rromii cu românii. Și în limba lor rrom nu înseamnă țigan ci bărbat așa că e aiurea oricum să se folosească cuvântul ”rrom” pentru a se face referire la etnie (s-ar traduce că sunt de etnie bărbați, ceea ce e non-sens). Dacă îți pasă fă ceva – de exemplu inițiază o campanie de semnături cum a fost cea pentru familia tradițională sau fă un miting cum a făcut PSD împotriva statului paralel. Dacă nu îți pasă nu te mai supăra. E grav să dorești moartea unor oameni din cauza unei caricaturi pe care n-ai înțeles-o tu.

1 comentariu

  • Noi nu pe francezii care ne apostrofeaza ar trebui sa fim suparati, ci pe politicienii care ne alunga din Romania in fiecare zi,noi fiind obligati sa induram rautatile strainilor. Romanii sunt ca niste caini care stau la usa si latra pana stapanul le deschide. Asta e, ne-am vandut tara deliberat, acum culegem roadele.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.