Dacă vă întrebați ce înseamnă acest lucru, pe lângă o investiție semnificativă despre care o să vorbim puțin mai jos, am să încerc să vă explic în cele ce urmează. Cifra de mai sus am putea să o traducem mai simplu printr-un consum de mai puțin de 1,5 l de carburant la suta de km. (deși vorbim de un hibrid)
M-am luat pe mine exemplu concret. Eu, cu un consum lunar cam de două rezervoare cu un total de 90l, adică de 500 de lei, as face o economie de peste 400 de lei lunar adică mai bine de 1000 de euro anual. Bani de o vacanță.
La acestea se mai adaugă și întreţinerea mașinii. Aici de cele mai multe ori, deși sunt costuri substanțiale, sunt trecute cu vederea de foarte mulți șoferi. Modelele electrice însă contribuie suplimentar la reducerea acestora. În fine, un alt plus în favoarea mașinilor electrice este costul de asigurare, CASCO are o cotă de 3%, la un nivel semnificativ sub media pieţei.
Sunt doar câteva dintre argumentele pentru care mașinile electrice și-au turat motoarele. Spre exemplu BMW i3 este o poveste de succes la nivel mondial ocupând locul trei în vânzările globale de automobile electrice. Vestea bună este că de mâine, 15.11.2015 se vor putea comanda și în România
Dacă mă întrebați pe mine i3 este o mașină ideală de oraș. Este concepută ca un automobil electric dedicat aglomeraţiilor urbane cu o autonomie suficientă să acopere distanţele cotidiene. Unde mai pui că dimensiunile reduse te ajută să găsești rapid un loc de parcare.
Legat de autonomie, acumulatorul litiu-ion oferă modelului BMW i3 posibilitatea să meargă undeva între 130-160 de kilometri în regim de condus cotidian. Această distanță poate creşte folosindu-se modurile de condus eficiente ECO PRO şi ECO PRO+.
Întrebarea este ce faci dacă bagi o grămadă de bani într-o astfel de mașină (despre costurile de achiziție o să vorbim puțin mai jos) și vrei să pleci în concediu unde distanțele de parcurs sunt ceva mai lungi. Bmw s-a gândit și la ipoteza asta.
Pentru posesorii de BMW i3 care au nevoie de un automobil care poate să acopere distanţe lungi, sunt în pregătirepachete de automobile la schimb. În baza unei taxe anuale sau lunare, clientul are un număr de puncte. Acestea pot fi cheltuite pentru diverse automobile BMW cu propulsie convenţională, în funcţie de tipul automobilului dorit.
Altfel spus îți iei un i3 de oraș iar când vrei să pleci în concediu, funcție de cât de numeroasă este familia poți opta pentru un seria 3 sau chiar seria 5. Sau în fucție de traseu poate chiar pentru un X3 sau X5.
Revenind la i3 motorul electric generează o putere, atenție, de 170 CP. În condițiile în care motorul cântăreşte doar 50 de kilograme. BMW i3 sprintează de la 0 la 60 km/h în aproximativ 3,7 secunde şi de la 0 la 100 km/h în 7,2 secunde.
Opțional, BMW i3 este disponibil şi cu un sistem range extender care menţine încărcarea bateriei litiu-ion la un nivel constant cât timp automobilul se deplasează – activarea se face imediat ce acumulatorul coboară sub un nivel prestabilit. Prelungirea autonomiei se face cu ajutorul unui motor pe benzină, cu doi cilindri, 650 cmc, care dezvoltă 34 CP, montat în vecinătatea motorului electric, deasupra punţii spate. În traficul cotidian, acest motor prelungeşte autonomia maximă a maşinii până la aproximativ 300 de kilometri.
Revenind la baterie, timpul minim de încărcare este de până la 30 de minute la o staţie rapidă de încărcare de curent continuu de 50 kW. La o priză normală timpul de încărcare este de aproximativ 8 ore.
Această mașină poate fi comandată, așa cum spuneam, de luni 16.11.2015 și de la dealerii BMW de la noi. Partea proastă la noua tehnologie este legată de prețuri.
Noul BMW i3 este disponibil cu un preţ de pornire 29.700 Euro fără TVA, fără a lua în calcul prima oferită de stat pentru automobilele electrice. Suplimentar, este disponibil şi un model BMW i3 echipat cu un sistem range extender, bazat pe un motor de 2 cilindri, care poate fi achiziţionat începând de la 34.500 Euro fără TVA.
Decizia BMW de a deschide și piața de la noi face parte dintr-o strategie mai complexă prin care nemții își doresc să susţină dezvoltarea pieței de automobile electrice în România.
În acest sens se va implementa serviciul ChargeNow careîşi propune să ofere acces la reţele variate de staţii de încărcare printr-un card unic, simplificând astfel semnificativ procedura de utilizare pentru clientul final. În plus, clientul este facturat o singură dată pe lună, cumulând toate costurile de încărcare de la toate reţelele accesate. În acest moment, BMW Group România a iniţiat discuţii pentru mai multe proiecte de reţele de încărcare şi, pe măsură ce vor fi semnate primele parteneriate, acestea vor fi anunţate public. La nivel internaţional, ChargeNow este activ în 22 de ţări, cu alte 7 în curs de implementare.
Mâine o să vorbim despre BMW I8 – spectacol pe 4 roți.