Business

Întâmplări din România reală

Stelian Muscalu

10 August 2014, Sânzieni, județul Covasna

Trei prieteni s-au gândit să facă o mică excursie pe motociclete. Weekend, vreme superbă, ce ar putea fi mai frumos decât o plimbare cu motocicleta?

Nimeni nu ar fi putut să prevadă tragedia care va urma.

În timp ce treceau printr-un sat în fața primei motociclete a sărit o fetiță de 11 ani. Accidentul nu a mai putut fi evitat. Fetița a fost lovită destul de tare, cei 2 (soț și soție) aflați pe motocicletă au căzut și ei. Cel de-al treilea prieten, venind din urmă și văzând ce s-a întâmplat a oprit imediat să ajute.

Imediat au apărut și rudele fetiței, apropiați ai acestora și în scurt timp s-a strâns tot satul la locul accidentului. Numai că sătenii nu s-au strâns să ajute pe cineva ci să îi omoare pe motocicliști.

Motociclistul care a produs accidentul a fost bătut cu bestialitate. În urma loviturilor a decedat.
Soția lui a fost bătută și ea până și-a pierdut cunoștința și a ajuns la spital în stare critică.
Prietenul lor care a venit din spate a fost și el bătut și înjunghiat de câteva ori, ajungând și el la spital între viață și moarte.

Inițial poliția a vrut să mușamalizeze incidentul, spunând că motociclistul a murit în urma rănilor provocate de accident. Tipic pentru poliția română – mortul e de vină și am rezolvat cazul.

Ar mai fi de spus un mic amănunt. Sânzieni (ce nume frumos) este sat de țigani foarte sărac, majoritatea dintre ei fiind asistați social.

5 Mai 2015 Splaiul Dâmboviței, în dreptul căminelor studențești, București

Un motociclist oprește să acorde prioritate în dreptul trecerii de pietoni. Din spate este izbit violent de către o mașină.

Motociclistul este aruncat din șa, dar nu pățește nimic grav.
Motocicleta ricoșează din bordură chiar pe trecere, dar din fericire pietonul reușește să se ferească și nu pățește nimic.
Șoferul mașinii nu pățește nici el nimic.  Mașina nu este avariată grav.

Martorii care au asistat la accident s-au repezit la șoferul mașinii. Din fericire nu a fost omorât în bătaie, dar mașina i-a fost distrusă complet.

De aici te las pe tine să te gândești. Sper că te-a pus pe gânduri. Așa ar trebui. La câteva întrebări o să-ți dau eu răspunsul, pe altele o să te ajut să le formulezi, dar concluziile te las pe tine să le tragi.

Ce s-a întâmplat la Sânzieni este departe de a fi un caz izolat. Se întâmplă mai des decât crezi. Dacă cineva are ghinionul să facă accident într-un sat riscă să fie linșat de către localnici. Mulți șoferi au luat bătaie și le-a fost distrusă mașina și pentru faptul că au dat peste o găină. Ai putea ajunge și tu în aceeași situație pentru că un accident i se poate întâmpla oricui.

Poate că uneori motocicliștii au o imagine proastă – tineri teribiliști care gonesc cu viteză. N-a fost cazul la Sânzieni. Motociclistul omorât avea 37 de ani, era împreună cu soția pe motocicletă și acasă îl aștepta un copil de 7 ani. N-avea nimic în comun cu imaginea de tânăr teribilist și inconștient.
Și chiar dacă ar fi fost un tânăr teribilist, merita să moară cum a murit?

Pe săteni nu i-a preocupat că fetița a ajuns nesupravegheată pe șosea. De altfel nici nu i-a prea preocupat soarta fetiței. Soția motociclistului a apucat să dea telefon la 112 înainte să leșine. Altfel n-ar fi chemat nimeni salvarea. În schimb pe săteni i-a preocupat să să sară la bătaie cu bâte și cuțite.
De ce acest comportament sălbatic și inuman?

Dacă la întrebarea de mai sus te vei gândi să spui că de vină este educația precară, atunci cum rămâne cu reacția mulțimii în cazul celui de-al doilea accident? Pentru că acum gloata nu mai era formată din țigani semianalfabeți ci din studenți cu pretenții. Studenții sunt viitorul luminos al țării, nu? Dintre ei se vor alege viitorii lideri. Ce fel de viitor luminos ne așteaptă?

Comunitatea moto s-a mobilizat în cazul Sânzieni. S-au făcut mitinguri de protest în toate orașele mari ale țării. S-a organizat un marș de comemorare la care au participat mii de motocicliști.
O picătură de interes într-un ocean de nepăsare. În afară de motocicliști n-a mai interesat pe nimeni. Nu s-au făcut dezbateri naționale, nu s-au făcut talk-show-uri, domnii Președintele României Băsescu și Primul-ministru al României Ponta nu s-au oprit nicio clipă din cearta lor absurdă.

Un singur lucru s-a reușit – poliția a renunțat la ideea de a mușamaliza cazul și a deschis o anchetă.
Oare de ce dorea poliția să îngroape totul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Le este și lor frică de gloata de țigani sau pur și simplu le e lene?

Poate că incapacitatea poliției de a face ordine și a stabili adevărul în astfel de cazuri este una din cauzele comportamentului violent al sătenilor. Dacă în trecut s-au mușamalizat accidente acum sătenii încearcă să-și facă dreptate singuri.
Dar ce fel de dreptate e asta? Vrem să trăim într-un stat de drept sau într-un stat în care dreptatea se împarte cu ghioga?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.