Business

Ingrendientele crizei COVID

Stelian Muscalu

Fie că este vorba despre zona culinară sau de cumpărături mai puține de articole de îmbrăcăminte, criza COVID a adus o serie de reduceri de cheltuieli.

500g carne de lucru, 2-3 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe, o țelină și un păstârnac, 5-600 ml borș cu leuștean. O cănuță de orez, 2 linguri de smântână, un ou și 3-4 fire de leuștean. În total vreo 10 lei. Ca să fiu mai catolic decât Papa 10,6 lei. Atât mă costă să fac o oală de ciorbă. Vreo 4-5 porții. Aș înclina spre 4 pentru că iubesc ciorba și implicit îmi plac porțiile mari. Asta înseamnă 2,65 de lei/porție. Acesta-i prețul pe care îl plătesc azi pentru o ciorbă.

Nu m-am apucat să vă dau rețete aici. Cel puțin nu culinare. Tot despre rețete este vorba… dar evident financiare.

Din cauză că restaurantele sunt închise, am început să gătim din ce în ce mai mult acasă. Personal, pe baza rețetei de mai sus, reușesc să fac o economie minimă de 8 lei pe porția de ciorbă. Dacă mai punem și felul doi plus prăjitură (da, îmi plac și dulciurile), ajungem la câțiva zeci de lei economisiți zilnic doar la masa de prânz. Poate părea puțin. Sunt sigur că apar voci care spun acum că nu se îmbogățesc cu 30-40 de lei pe zi. Dar dacă înmulțiți cu 3, că avem 3 mese pe zi. Și dacă mai înmulțiți cu 30 de zile… că de mâncăm zilnic. Și dacă înmulțiți cu 12 că pandemia asta ne ține iată de mai bine de un an… Suma devine substanțială. Și dacă la ea adăugăm și alte obiceiuri de consum schimbate?

Cam asta este ceea ce a adus criza Covid unora dintre noi. Economii pe „zona culinară”. Bun o să-mi spuneți, dar există o mulțime de firme care-ți aduc mâncarea acasă. Acum decizia este la fiecare dintre: vrem mai ieftin și mai sănătos… sau mai scump și… cel puțin discutabil în privința calității. Nu spun că nu mă mai răsfăț și eu din când în când cu un sushi. Dar pandemia mi-a schimbat obiceiul de consum pe această zonă.

De cealaltă parte, există studii care arată că românii s-au nărăvit la pizza, burgerii, shaorma etc. Vorbim de preparate ieftine. Incomparabile cu costurile presupuse de ieșirea la un restaurant.

Adică mâncatul tihnit la masă a fost înlocuit în pandemia cu mâncare tip fast-food în regim takeout. Practic, numărul accesărilor pe internet pentru acest fel de mâncare a crescut cu 33% faţă de anul 2019.

Însă nu este singura. Anul trecut, concediul pe care-l făceam la distanțe considerabile de casă a dispărut. M-am mulțumit cu un concediu modest, departe de aglomerație evident la un preț muult mai mic decât eram obișnuit în mod normal. Aici țin să fac o precizare, deși costurile au fost mai mici, raportul calitate preț rămâne în continuare unul dezechilibrat. Însă asta este o altă poveste pe care probabil că o să o dezbatem într-un alt material. Prin urmare, drumurile la mare în Grecia, Italia sau Spania s-au transformat într-un drum în Venus. Iar drumurile lungi și frumoase prn capitalele europene s-au transformat într-un drum la Cazanele Dunării. Una peste alta, economiile au fost semnificative.

Mall-urile au stat și ele închise, e drept că au rămas cumpărăturile online. Dar încălțămintea și nici îmbrăcămintea parcă nu o poți lua până nu o atingi, până nu o probezi, până nu te uiți în oglindă înainte să o iei, da știu old fashion, dar asta sunt eu. Prin urmare, am mai tăiat o serie de cheltuieli de pe lista obișnuită de aruncat cu banii în vânt.

Exemplele pot continuă. Ideea este că pandemia „ne-a ponderat”. Am ieșit din vria nebună a consumerismului în care eram căzuți victime fără drept de apel. La final, bugetul nostru arată mai bine. Cel puțin la nivel teoretic. Făcând excepție, persoanele greu încercate care în perioada pandemică au rămas fără joburi.

Dar cei care am fost mai norocoși și am rămas angajați sau ne-am dezvoltat afacerile… avem mai mulți bani în buzunare. Întrebarea este ce facem cu ei. Variantele sunt nenumărate în contextul în care banii vin greu, dar se duc al naibii de repede.

Poate că acesta este momentul să ne gândim la mici investiții pentru viitor. Pentru că așa, după cum vedem viitorul, nu prea mai are componente sigure. Așa că nu ar fi rău să începem să lucrăm la liniștea proprie. Și cum o putem obține dacă nu financiar?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.