Business

Incendiu în Club. Șpaga care ne arde

Stelian Muscalu

 Autoritățile, în frunte cu ministrul girofar, Gabriel Oprea, care încearcă să-și spele imaginea cu ajutorul morților din club, ne anunță căo să se facă o anchetă la clubul care a ars noaptea trecută. Și ce o să descoperim? Că acel Club nu respecta nici cea mai mică normă de securitate. Ei și ce… e singurul? Nu! Majoritatea locurilor de acest gen, sunt mici, înghesuite cu spații de evacuare penibil de mici.
Cum s-a ajuns în această situație? Este atât de simplu. Incendiul de aseară este imaginea societății românești în care fiecare face ce vrea. În care politicienii și oamenii de afaceri calcă pe cadavre, la propriu, pentru rotunjirea propriilor conturi.
Acest incendiu este efectul unei societăți bolnave, cuprinse de corupție și arsă de indiferență. Percepem problemele în mod superficial atunci când politicienii ies cu cătușe de la DNA. În spatele acelor cătușe se află societatea pe care au îmbolnăvit-o prin șpăgile pe care le-au ridicat la rang de lege. Aproape că nu există autorizație pe care să o poți lua fără șpagă. Au creat un monstru care acum a început să ucidă. Și gândiți-vă la tot ceea ce ne înconjoară. Autorizații de construcții pentru casele în care locuim, autorizații de transport pentru mașinile care ne duc dintr-un loc în altul, autorizații sanitare pentru mâncare de care avem nevoie zi de zi. Lista este lungă. Iar spăgile sunt uriașe.
O atenție pe aici, o șpagă pe dincolo și toată lumea închide ochii. Lucrurile merg, zile, luni poate chiar ani. Până se întâmplă o astfel de tragedie. Un incendiu, un bloc prăbușit, un accident rutier cu zeci de victime.
Problema trebuie privită dincolo de autorizația pe care o au sau nu proprietarii clubului. Indiferent care o să fie răspunsul acestei întrebări lucrurile vor sta prost. Dacă au autorizație de funcționare e clar că au dat o șpagă ca să o obțină. Dacă nu au e clar că au dat șpăgi la fiecare control pe care l-au avut. Șpaga este cea care conduce această țară. Iar acum ne arată reversul monedei pe care cu toții am plătit-o sub o formă sau alta.
Dacă luăm la pas cluburile din București dar și din țară, mai mult de jumătate sunt în aceiași situație. Trebuie mers direct către instituțiile care supreveghează și care emit aceste autorizații. Și poate că este momentul să facem și acțiuni de prevenție nu numai de combatere. 

UPDATE
Imediat după acest eveniment aveam să trăiesc un alt șoc. După internarea celor 154 de persoane rănite au venit informați că nu mai sunt locuri în spitale. Am căscat ochii cât cepele, și cu privirea tâmpă ațintită în știrea care mă anunța acest lucru, m-am întrebat ce mama naibi ne făceam dacă aveam 1000 de răniți dintr-un alt accident, doamne ferește un cutremur. 
 
Nu suntem în stare să gestionăm în Capitala anului 2015, 154 de răniți în spitalele din București? Cum naiba este posibil acest lucru. Am dat fuga la prietenul google – și vă spun că m-a îngrozit ce am găsit acolo.
În românia anului 2015 avem câte o biserică la 1000 de locuitori. E mult? E puțin? Păi hai să ne întoarcem la subiect. În aceiași țară minunată, avem un spital la 40.000 de locuitori.
Am făcut rapid niște calcule din care a reieșit că în ultimii ani a apărut o biserică la fiecare 3 zile în timp ce a dispărut o școală la fiecare 4 zile. O școală care ar fi putut scoate un medic bun de care avem atâta nevoie. Avem aproape 20 de mii de biserici și 40 de spitale.
Așa se explică faptul că un accident cu 154 de victime poate dezechilibra rapid sistemul. În fața acestei situații ne rămâne d efăcut un singur lucru… să ne rugăm să nu se întâmple ceva și mai grav.

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.