Business

În ţara asta toată lumea fură

Stelian Muscalu

M-am apucat să scriu despre acest subiect fiindcă în aceste zile se vorbeşte foarte mult despre corupţia, pe care o vede toată lumea, mai puţin autorităţile… care rămân oarbe.
O să scriu oarecum în registrul acesta. Este vorba despre o spaimă a inspectorilor de la fiscul Bucurestean. 
 
Zilele trecute ANAF-ul a demarat o acţiune de control pe la mai multe centre comerciale en gross din Bucureşti şi din ţară. A făcut-o aşa ca în filmele americane, cu mult zgomot, maşini cu girofar, şi tot ce mai dă bine pe la imagine. Partea cea mai interesantă s-a întâmplat în Bucuresti. Cică inspectorii s-au speriat de ceea ce au găsit în Dragonul Roşu.
Pentru cei mai puţini familiarizaţi, am să le spun că acest Dragon Roşu este principalul centru de comercializare a produselor care vin din Asia cu aproape 6000 de magazine în total. Marea problemă e că acolo evaziunea atinge cote cât China.
 
Cică domnii de la ANAF au fost atât de îngroziţi de ceea ce au văzut acolo încât au hotărât să facă în fiecare câte un control. Nu ştiu daca-i rău sau dacă-i bine, altceva mă intrigă pe mine. Stau şi mă gândesc de unde au fost recrutaţi aceşti inspectori ai fiscului? Oare au fost ceva misiuni speciale pe Lună sau pe Marte, fiindcă de pe Terra sigur nu sunt. NU există om din ţara asta care să nu ştie despre dezastru financiar care a crescut acolo de-a lungul anului precum picătura chinezească. 
 
Având în vedere că evaziunea este în floare acolo, este greu de evaluat care sunt sumele care se învârt în acea zonă. Am căutat însă câteva repere. România importă anual mărfuri de 2,5 miliarde de euro din China, în mare parte articole de îmbrăcăminte şi electronice. Aşa cum spuneam puţin mai devreme, majoritatea mărfurilor aduse din Asia sunt comercializate în Dragonul Roşu. 
 
Şi mai avem un reper. Încă unul solid. Peste drum de Dragonul Roşu se află complexul Europa. O altă piaţă de desfacere a produselor asiatice. Acolo evaziunea colcăie la fiecare tarabă indiferent că în spatele ei se află un chinez, un vietnamez sau un român. Se estimează că numai acolo evaziunea depăşeşte 350 de milioane de euro anual. Dacă este să ne gândim că în Europa sunt undeva la 3000 de firme cu 350 de milioane de euro evaziune, la aproape 6000 de firme cate sunt în Dragonul Roşu evaziunea ar putea ajunge uşor la peste 600 de milioane de euro. Adică, împreună, cele două centre comerciale aduc un prejudiciu anual bugetului de stat de 1 miliard de euro, adică undeva la aproape 8% din evaziunea toatală din această ţară. 
 
A şi să nu uit, că se află la doi paşi de noi şi vreo 3 paşi de sediul ANAF. Piaţa de flori. Merg des pe acolo, de…  sunt o fire sensibilă, dar niciodată nu am primit vreun bon fiscal. Evaziunea estimată în acea piaţă se ridică anual la peste 160 d emilioane de euro. Şi lista petelor negre din economie e lungă… 
 
Ca sperietura, inspectorilor de la fisc, să fie maximă hai să le spunem că România pierde în fiecare secundă aproape 2.500 de lei din cauza evaziunii fiscale.adică peste 16 miliarde de euro pe an. În această situaţie dincolo de inspectori speriaţi, avem nevoie de oameni curajoşi şi bine pregătiţi care să redirecţioneze aceşti bani spre drumuri, şcoli sau spitale.

1 comentariu

  • Foarte bun articolul dar din pacate sunt doua probleme. Asta prima e colectarea banilor. A doua e ca asa cum a dovedit DNA odata stransi banii la buget ei au o tendinta asa de a ajunge in buzunarele unor politicieni si „oameni de afaceri”.
    Se fura deci de 2 ori, odata la colectare si apoi din banii colectati. Astfel ca si daca ar creste colectarea tot nu mi se pare suficient pentru ca nu stiu cati din banii stransi se cheltuie eficient ( uneori ma intreb daca macar 50% )

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.