In ce conditii premierul poate pleca de la Palatul Victoria (indiferent de numele lui)

Stelian Muscalu

Sa lamurim niste lucruri. Exista tot felul de opinii, poate sau nu sa fie urmarit premierul Ponta pentru faptele pentru care este acuzat. este sau nu nevoie de aprobarea parlamentului? Il poate suspenda sau nu presedintele .

Sa o luam metodic. In comunicatul DNA exista 2 puncte

1.Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
spălarea banilor

Pentru acest punct DNA-ul a inceput urmarirea penala, deoarece sunt fapte pe care premierul le-a facut cand nu era in mandat.

Si mai exista punctul doi din cumunicatul DNA:

2.În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Pentru acest al 2lea punct DNA-ul ARE nevoie de acordul Camerei Deputaşilor pentru a incepe urmarirea penala deoarece vorbim despre acte săvârşite în perioada în care era deputat. 

Acum, in ce conditii poate suspenda presedintele premierul?
Doar in condigtiile in care se incepe urmarirea penala pentru faptele savarsite in timpul mandatului. Altfel spus suspendarea poate sa intervina doar in conditiile in care Camera deputatilor va da aviz favorabil cererii DNA

3 comentarii

 • Intre timp m-am lamurit si eu, ca m-am uitat la Digi 🙂

  Presedintele poate cere suspendarea premierului numai pentru infractiuni comise in calitate de ministru. Cred ca asta e cazul care intereseaza pe toata lumea – poate fi demis Victor Ponta sau nu?

  Ei bine, ca sa fie cercetat penal in calitate de ministru trebuie sa isi dea acordul parlamentul.
  Deci deocamdata DNA trebuie sa trimita cerere la parlament (ceea ce a si facut), parlamentul sa analizeze (ceea ce face si cu ocazia asta trage si de timp cat poate) si tot parlamentul trebuie sa dea si o decizie.
  Daca decizia parlamentului e favorabila de abia atunci se poate incepe urmarirea penala in calitate de ministru si de abia atunci presedintele il poate suspenda.

  Suspendarea se discuta din nou in parlament…

  O sa avem o vara fierbinte

 • Pai politicienii stiu cel mai bine asta. De aia majoritatea ministrilor sunt si parlamentari, ca sa fie acoperiti.

  Dar nu-i nimic, daca va exista presiune publica suficient de mare o sa se miste lucrurile in directia cea buna.
  In urma cu vre-o 15 ani (pe vremea lui Nastase) nici nu visam ca un politician de varf poate fi luat la intrebari de justitie, nicidecum sa mai fie condamnat si arestat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.