Politic

Impotența politică aruncată peste hotare

Radu Rosulescu

S-a întâmplat și summitul de la Sibiu. Totul a fost la superlativ, până și anteniștii au mestecat niște laude pentru că n-au găsit nimic de criticat. Nimic, cu excepția declarației prim-ministrului olandez care a reiterat poziția foarte cunoscută și avută încă de la începutul discuțiilor pe această temă de țara sa – o să accepte Olanda intrarea României în spațiul Schengen doar când vom face progrese în ceea ce privește respectarea statului de drept, iar în prezent domnia sa crede că facem pași în direcția greșită în loc să facem pași în direcția cea bună.

Bineînțeles, imediat psd-iștii au găsit țapul ispășitor. Nu, nu sunt ei de vină că de 3 ani încoace încearcă să maltrateze justiția pentru a-și rezolva problemele lor penale. Nu e Dragnea de vină că a întors țara asta cu susul în jos, că are tendințe dictatoriale și un discurs profund anti-democratic și anti-european. Nuuu, de vină sunt olandezii. Cum așa? Păi cică au ei interese economice, vor să blocheze portul Constanța.

Vezi, aceeași retorică găunoasă cu străinii ăștia răi care nu ne lasă să ne dezvoltăm. Altfel noi suntem buricul Europei, suntem cei mai buni, cei mai harnici și cei mai drepți. Dar dacă nu ne lasă… ce putem face?

Hai să vedem noi care e realitatea. Poate ajută dacă deschidem ochii și vedem ce avem noi de făcut, la noi în țară și de către ai noștri, până să dăm vina pe olandezi sau pe alți străinezi.

Bineînțeles, sunt de acord, premierul Olandei poartă de grijă în primul rând țării sale, ăsta e job-ul lui – să creeze avantaje economice și politice Olandei, să dezvolte economic Olanda, să crească bunăstarea olandezilor. Premierul Olandei nu trebuie să se îngrijească de bunăstarea românilor, de bunăstarea românilor trebuie să se îngrijească guvernul României și premierul României. O fi Olanda de vină că premierul României face greșeli și când citește de pe hârtiuță, că nu are niciodată nicio opinie pentru că nu vrea să fie conflictuală, că nu e în stare să ia nicio decizie ci dă fuga la partid să ceară voie de la Daddy?

Care e interesul premierului olandez? Nu știu exact. Probabil are și el nevoie de voturi, trebuie să arate cetățenilor lui că luptă pentru respectarea statului de drept. În niciun caz nu este o amenințare pentru el, pentru Rotterdam și pentru economia olandeză portul nostru din Constanța. De ce spun asta? Pentru că logica faptelor spre așa ceva ne conduce…

Ce este spațiul Schengen? Un spațiu de liberă circulație. A oamenilor și mărfurilor. La fel este și Uniunea Europeană, nu? Atunci care e șmecheria? De ce există și Schengen, de ce ne ajută dacă intrăm în acest spațiu, de ce se opune premierul olandez?

Spațiul Schengen diferă un pic de spațiul UE. În Schengen sunt toate țările UE, cu excepția României, Bulgariei și Croației. În schimb în Schengen sunt Elveția și Norvegia, țări care nu fac parte din UE. Marea Britanie nu face parte din Schengen, iar acum nu mai știe nimeni dacă mai face parte din ceva pentru că britanicii se joacă de-a Brexit-ul. Cum spuneam, libera circulație a oamenilor și mărfurilor sunt principii fundamentale pe care s-a clădit Uniunea Europeană. Ceea ce oferă spațiul Schengen în plus este dispariția fizică a granițelor și controalelor vamale. Concret – dacă România ar intra în spațiul Schengen, vama de la Nădlac ar dispărea, am trece prin vamă cu viteza cu care mergi pe autostradă. Acum trebuie să te oprești la vamă, controlul chiar dacă e sumar durează, pierzi 10-15 minute din viața ta într-o zi normală și poate câteva ore într-o zi foarte aglomerată. E suportabil, nu? Mai rău este pentru transportul de mărfuri. Orice minut pierdut pe drum înseamnă bani pierduți. Statistica arată că dispariția vămii ar crește traficul de marfă cu 0,1% pe an. E bine, e de dorit, dar nu e chiar așa de spectaculos, în orice caz nu este un motiv determinant pentru ca Olanda să se opună intrării României în Schengen. Să zicem că suntem noi harnicii Europei și ar crește traficul de mărfuri cu 1%. Tot nu este determinant.

Poate fi portul Constanța o amenințare pentru portul Rotterdam? Ha, ha, este o glumă, nu? PSDiștii pot emite așa o enormitate pentru că oamenii sunt neinformați, se bazează pe naivitatea oamenilor. Pe câți oameni îi interesează de portul Constanța? Poate pe directorii portului, dar nu pe cetățenii obișnuiți. În schimb PSDiștii ating coarda sensibilă a patriotismului, ne spun că de fapt este vorba de un război economic, teoria conspirației, capitaliștii răi împotriva românilor buni etc. – această retorică s-a dovedit de succes pentru că atinge, cum am spus, o coardă sensibilă, se bazează de asemenea pe fricile noastre, care surprinzător (sau nu) le au și olandezii – frica de regres economic, ce aduce cu sine pierderea locurilor de muncă.

Ai avut vreodată curiozitatea să te uiți pe hartă? Eu m-am uitat. Ți se pare că portul Constanța are o poziție strategică? Ei bine nu are. Nu are cel puțin în ceea ce privește traficul de mărfuri. Principalul schimb de mărfuri al Europei se face cu SUA și cu China. Pentru mărfurile venite din SUA Rotterdam are o poziție geografică mult mai bună, iar pentru mărfurile venite din China… prin canalul Suez e drumul cel mai scurt, dar după aceea e mult mai rentabil ca vapoarele să se ducă direct în Italia decât să treacă prin strâmtoarea Dardanele (unde Turcia a impus restricții de trafic pentru că este prea aglomerată), să intre în Marea Neagră și să ajungă la Constanța. Să nu crezi că porturile Rotterdam și Constanța sunt singurele din Europa. Nu nene, fiecare țară cu ieșire la mare/ocean are porturi, iar portul Constanța nu se află nici între primele 20 de porturi ale Europei, deci nu e chiar așa de mare și de important. Hai să spunem că portul Constanța ar putea deservi, pe lângă România, țări din Europa Centrală care nu au ieșire la mare – Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia. Ar putea. Dar nu poate. De ce nu poate? Pentru că noi nu avem infrastructură de transport. Cum transporți mărfurile de la Constanța? Le teleportezi? Pe șosea nu merge pentru că nu avem autostradă decât până la Pitești, iar între Pitești și Sibiu este un coșmar. Pe calea ferată e și mai greu. S-a modernizat Constanța-București, guvernanții spun că se poate circula cu 160km/h (comparat cu viteze de peste 300km/h în vestul Europei), iar în restul României viteza mărfurilor pe calea ferată este de 20km/h – mai repede ajungi cu căruța decât cu trenul. Oare tot olandezii sunt de vină pentru 26 de ani de guvernare PSDistă și 4 ani de guvernare Tăricenistă în care s-a distrus și infrastructura moștenită de pe vremea lui ceaușescu și în care nu au fost capabili să termine o autostradă? Mai contează 1 oră pierdută în vama din Nădlac când pe drum, de la Constanța la vama din vest pierzi aproape 1 zi?

Da, portul Constanța poate avea o poziție strategică, da, portul Constanța se poate dezvolta. Dar mai puțin pentru mărfuri. Se poate dezvolta mai bine ca terminal pentru hidrocarburi (petrol și gaz lichefiat) care ar putea veni pe vapoare din zona Carspică, iar din Constanța pot fi transportate prin conductă. Pentru conducte nu e nevoie de spațiu Schengen, nu oprești țițeiul din conductă să-l controlezi la vamă, nu se pierde timp, Olanda n-ar avea nici avantaje nici dezavantaje pentru a se opune intrării României în spațiul Schengen. Vezi, Olanda s-a îngrijit să-i dea portului Rotterdam avantaje competitive, dar nu prin blocarea României ci pentru că i-au asigurat infrastructură de transport și infrastructură portuară, ceea ce la noi nu există. Ăsta este adevărul, iar de vină nu sunt olandezii ci PSDiștii și Tăriceanu – ei au condus România de 30 de ani și n-au făcut nimic pentru dezvoltarea infrastructurii.

Vrei să vorbim și despre statul de drept? PSDiștii ne sfidează și susțin că este doar așa un concept abstract, că nici măcar nu există o definiție. O fi abstract, dar este un principiu fundamental pe care se bazează Uniunea Europeană. Poate în limba română nu sună prea elocvent – stat de drept, dar traducerea din limba engleză este destul de clarificatoare – stat de drept = rule of law – domnia legii. Cu alte cuvinte, în statul de drept nu poate să fure Dragnea sau Tăriceanu și după aceea să schimbe legea și să scape nepedepsiți. În statul de drept legile protejează cetățenii cinstiți nu favorizează infractorii și infracționalitatea. Poate pentru PSDiști este ceva abstract, dar pentru olandezi și pentru cetățenii țărilor nordice în general este foarte important. PSDiștii au impresia că dacă ei fură, dacă ei sunt corupți, atunci toată lumea fură. Doamna ministru al sănătății tocmai ne-a spus că suntem un popor de infractori. Oare așa să fie. Evident că nu. Infractori sunt PSDiștii ei cu care s-a înhăitat nu tot poporul. Nu susține nimeni că în Olanda nu există corupție și nu există infracționalitate. Există, doar că Olanda încearcă să le diminueze, încearcă să facă ceva, încearcă să-și apere cetățenii. Dacă ne cer și nouă să facem la fel nu înseamnă că ne vor răul. Dimpotrivă pentru cetățenii onești este un bine. Este rău doar pentru PSDiștii certați cu legea.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.