Business

Iluzia creşterii economice adusă de Mall-uri

Stelian Muscalu

Mă uit la cifrele din economie şi-mi dau seama că alunecăm prea tare spre consum. Avem o creştere economică, este însă una complet dezechilibrată. Seamănă foarte mult cu experienţa avută înaintea crizei. Consumul este stăpânul. Ceea ce nu este foarte bine. De fapt nu este sănătos. Consumul are şi el rostul lui în orice economie, dar atunci când începe să dicteze apar probleme. Mai ales la o economie destul de firavă cum este cea a României.

Ca să folosim o comparaţie mercantilă, creşterea asta economică este dată de sumele mari de bani care se învârt în economie. Marea problemă este că la un moment dat am putea compara cresterea economică pe care o avem acum cu o sită foarte fină în care pui apă. Ea se va scurge… şi se va duce spre alte ţări. Pentru că la noi, economia românească, nu are puterea și nici diversificarea necesară să susţină un consum în creştere cu două cifre. Aşa că bună parte din ceea ce consumăm vine din import.

Vorbeam despre faptul că avem un an agricol excepţional. Din păcate economia noastră, prost structurată de-a lungul anilor nu-l va fructifica. Prin urmare exportăm grâul la un preţ mic, pentru că este cantitate mare. Importă francezii care au un deficit destul de mare în acest an din cauza problemelor meteo pe care le-au avut în vara asta. Ei îl fac făină, apoi îl prelucrează în croissante si tot felul de produse de panificaţie pe care ulterior le exportă cu valoare adăugată mare către noi. Prin tot acest circuit noi nu am făcut altceva decât să susţinem economia Franţei.

Iar modelul ăsta este replicat în foarte multe ramuri industriale. Pentru că aşa ne-am dezvoltat noi… deşi nu cred că este cuvântul cel mai potrivit.

Acum uitându-mă în economie văd că lucrurile nu se schimbă prea tare. Şi în loc să găsim soluţii pentru dezvoltarea unor fabrici pentru o diversificare economică, ne concentrăm foarte tare pe Mall-uri.

Numai în următoarele două luni în Bucureşti se deschid două mall-uri. E mult, e puţin? Habar nu am. De fapt ceea ce nu-mi place este că există consultanţi imobiliari care spun că este loc chiar şi de mai multe astfel de fabrici de tocat banii. Nimeni nu spune că nu avem nevoie şi de Mall-uri, dar am senzaţia că sunt prea multe guri de scurgere a banilor spre alte zone decât cele care ar putea ajuta la dezvoltarea aia sustenabilă despre care tot vorbim pe aici.

Acum nu-i putem condamna pe cei care le construiesc şi le administrează atâta timp cât aceste afaceri chiar funcţionează foarte bine pentru ei. Fabricile astea de produs banii sunt arhipline mai ales în zilele de week end.

Aşa am ajuns să construim doar în Capitală 10 mall-uri în 17 ani. Însă numărătoarea continuă. Aşa cum spuneam, analiştii din domeniu spun că putem duce mult mai mult. Chiar reprezentanţii Colliers spun că Bucureştiul mai are loc de încă un centru comercial de mari dimensiuni. Acum dacă este să ne uităm comparativ cu alte capitale europene noi suntem sub medie cu puţin peste 450 de mp de spaţiu comercial pe cap de locuitor.

1 comentariu

  • Din pacate,mare parte din consumul romanului nu provine din bunul mers al economiei(cum ar fii normal)ci din bani proveniti din diverse surse mai putin sanatoase:banii trimisi de „capsunari”,speculatiile imobiliare inaite de 2008,furtisaguri de tot felul,evaziune,bisnita,contrabanda,rate pe ani de zile,etc,etc…prea putini isi permit de ex: sa cumpere un tv de 2000 ron din salariu,ca sa nu mai vb de vreo masina….

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.