Business

IKEA invadează România. Vrea 9 magazine în toată ţara.

Stelian Muscalu

M-am hotărât să scriu acest articol gândindu-ma la mai mulţi prieteni care străbat sute de km până în Bucureşti că să cumpere chestii de la IKEA. Deşi le-am spus de câte ori am avut ocazia că nu-i înţeleg, am să le dau această veste care le va aduce economie şi de timp şi de bani. Ikea se pregăteşte să invadeze România. Vrea să deschidă nu mai puţin de 8 magazine astfel încât să ajungă la o reţea de 9 unităţi în toată România.
Suedezii cochetează de mult cu ideea asta, însă probabil cifrele financiare foarte bune de anul trecut i-au detreminat să facă un pas înainte.
În anul fiscal 2014-2015, care s-a încheiat în luna august, magazinul a avut încasări de 424 de milioane de lei, adică de peste 96 de milioane de euro, în creştere cu peste 12% faţă de precedentul an. 8% din vânzări au fost on-line. Şi tot 8% din vânzări au fost generate de restaurantul de la intrarea din magazin. În 2014 IKEA a întrerupt doi ani de pierderi cu un profit de peste 11 milioane de lei, arată datele raportate la Ministerul de Finanţe.
Primul magazin care urmează să fie deschis o să se afle pe bulevardul Th. Pallady din Bucureşti, după care urmează alte 4. Întrebarea este unde? Dacă este să ne uităm la informaţiile care au tot circulat în ultima perioadă – Iaşiul, Constanţa, Timişoara şi Braşovul au fost cele mai vehiculate nume. Însă Braşovul ar putea să piardă această poziţie în favoarea Clujului. Nu de alta dar de la deschiderea magazinului on line Clujul a generat cele mai multe comenzi. Este clar că-n inima ardealului se cer produsele marka Ikea.
La IKEA lucrează în prezent aproximativ 500 de oameni. Înfiinţarea de noi magazine în România va face ca numărul lor să crească. De curând suedezii au început să investească şi în imobiliare. Va dezvolta un complex rezidenţial pe fosta platformă Timpuri Noi din Capitală. În acelaşi timp, IKEA a cumpărat câteva zeci de mii de hectare de pădure în mai multe judeţe din România.

5 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.