Business

IKEA intră în pădurile din România cu o achiziţie record

Stelian Muscalu

Suedezii de la IKEA au cumpărat 33.600 de hectare de păduri din România. Biserica Ortodoxă deţine vreo 35.000 de ha, asta înseamnă că IKEA ar putea să devină cel mai mare proprietar privat de păduri din ţara noastră.

Steve Howard, Chief Sustainability Officer IKEA Group 

Ca urmare a angajamentului nostru de a asigura administrarea responsabilă a pădurilor, toate pădurile în care vom investi vor fi certificate FSC (Forestry Stewardship Council) cât de curând posibil. IKEA Group se va asigura că pădurea este administrată sustenabil pentru termen lung, cu respect pentru oameni și biodiversitate.

Pădurile IKEA sunt în centrul și nord-estul României şi foarte puţin în Nord Vest. Suedezii spun că-şi consolidează prin această tranzacţie poziţia de la noi, e până la urmă lesne de înţeles asta. Avem astfel şi o premieră conform comunicatului IKEA. România va deveni prima țară în care IKEA Group va realiza legătura între resursa de lemn sustenabilă aflată în proprietate, producția prin intermediul relației directe cu furnizorii locali și până la produsele finite din magazine.

Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI (IKEA Resource Independence ) Investments 

IKEA Group a decis să investească în operațiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil și sprijină viziunea noastră de a pune la dispoziția consumatorilor produse de calitate la prețuri accesibile. Investiția în păduri este și o modalitate de a ne diversifica activele. Suntem bucuroși să anunțăm extinderea investiției noastre în activități forestiere în România, o țară importantă pentru producția noastră de piese de mobilier. Prin această achiziție, România devine prima țară în care IKEA Group își va administra propriile operațiuni forestiere și ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor

Până acum, IKEA Group a investit peste 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă – energie eoliană și panouri solare. Această nouă investiție se încadrează în strategia IKEA Group de a investi în păduri administrate  sustenabil, aflate în piețe importante pentru dezvoltarea IKEA Group, în Europa și în afara ei. România este o piață de creștere sigură, cu potențial bun pentru dezvoltare. Analizăm și alte piețe pentru potențiale investiții

La noi IKEA colaborează cu 20 de furnizori locali de mobilă. Din 2008 Ikea nu mai are fabrici proprii în România. În septembrie 2008, divizia Swedwood, a gigantului suedez a decis să închidă unitatea de producţie a mobilei de la Siret din judeţul Suceava în care investise aproape 10 milioane de dolari. Fabrica pur şi simplu nu putea să se aprovizioneze cu lemnul de care avea nevoie din cauza litigiilor dintre Direcţia Silvică şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Aceste litigii făceau ca pădurea din zonă să nu poată fi exploatată. Este foarte posibil ca după decizia de achiziţie a acestei suprafeţe împădurite să vedem deschiderea unor noi fabrici proprii de prelucrare a materialului lemnos.

Suedezii aveau de fapt un plan, în valoare de 45 de milioane de euro, prin care vroiau să construiască o fabrică la Gura Humorului, însă rezultatele studiului de fezabilitate i-au făcut pe suedezi să se răzgândească. Acum lucrurile stau total diferit.

Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI (IKEA Resource Independence ) Investments. 

Am creat o nouă organizație pentru administrarea pădurilor și începem angajarea de experți în management forestier responsabil. Prin respectarea tuturor regulilor și standardelor interne și locale și a legislației în vigoare și prin integrarea surselor de lemn în modelul său sustenabil de business, IKEA Group își ia angajamentul să asigure un lanț de producție al lemnului administrat în mod responsabil în România. Angajamentul nostru aici este pe termen foarte lung, timp în care ne vom desfășura activitatea așa cum IKEA Group face peste tot în lume: în mod onest, responsabil, cu respect pentru oameni și mediu

Şi nu pot să nu remarc la finalul acestei ştiri cum se potriveşte această achiziţie cu anunţul fostului cel mai mare proprietar privat de păduri din România, universitatea Harvard care a decis să renunţe la cele peste 32 de mii de ha de pădure de la noi în urma unor scandaluri de corupţie. Cine ştie poate le-a cumpărat IKEA.

Ok, este o știre bună sau una mai puțin bună?

Mă bucur și susțin din toate puterile orice investiție care vine în România. Prin investiții ne putem dezvolta.
Dar când vine vorba de mediu parcă nu mai îmi place așa de mult. Dacă prețul plătit de România pentru investiție înseamnă defrișarea pădurilor, mai bine ne lipsim de ea.

Totul ține de Romsilva. Oficial ar exista o cotă – adică nu se poate tăia într-un an decât o anumită cantitate de lemn.
Chiar dacă intră și Ikea în acest business, în mod normal ar trebui să se înghesuie împreună cu ceilalți jucători în aceeași cotă (adică ceilalți să taie mai puțin).
Problema e că în România nu s-a ținut cont de nicio cotă. S-a tăiat și s-a furat ca-n codru (sic). S-au chelit munții și s-a făcut cel mai mare genocid ecologic. Ceilaltți jucători nu își vor diminua ei cota de tăieri doar pentru că vine Ikea cu idei de eploatare sustenabilă (rămâne de văzut dacă chiar vorbesc serios sau sunt doar cuvinte frumoase). Deci una peste alta se va tăia și mai multă pădure.

1 comentariu

  • Super veste. Prefer să cred că acele păduri vor fi exploatate mai corect din punct de vedere al mediului de către Ikea decât de alţi proprietari. În plus Ikea foloseşte la maxim lemnul din raţiuni economice nu doar de mediu deci sunt şanse mai mici să taie aiurea.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.