Cum vine frigul cum dispar toate motocicletele de pe stradă. Rar mai întâlnești câte un motociclist temerar. Mereu m-am întrebat – ce-or căuta pe străzi? Chiar atât de nebuni sau de disperați sunt?
Ei bine, se poate merge și pe timp de iarnă cu motocicleta.
Bineînțeles, atunci când ninge, când e polei, nu cred că ar fi cea mai bună idee din lume. Am văzut câțiva amărâți de curieri pe scutere care se aventurează chiar și atunci. Aș vrea să-i pot admira pentru curaj, dar mai degrabă îi compătimesc.
Ok, dar când e uscat pe jos se poate merge. Eu personal nu vreau să merg iarna cu motocicleta și nici nu îi încurajez pe alții să o facă, dar nah, fiecare face ce vrea. Poate sunt unii care nu se pot abține sau sunt alții care nu au încotro.
Ce este diferit față de mersul pe motocicletă în timpul verii? Păi e foarte simplu… frigul.
Cum afectează frigul motocicleta?
- Motorul pornește mai greu, dar după aia se simte chiar mai bine decât vara. De ce? Pentru că se răcește mult mai bine. Toată șmecheria e să îi pui ulei adecvat – care să își păstreze vâscozitatea și capacitatea de lubrifiere la temperaturi scăzute. Pe lângo ulei trebuie să ai grijă și de benzină. Dacă e foarte frig benzina poate să înghețe pur și simplu în rezervor. Din fericire există aditivi / stabilizatori care împiedică (sau măcar încetinesc) acest fenomen.
- Bateria se descarcă repede. Dacă ții motocicleta afară 3-4 zile s-ar putea ca bateria să nu mai aibă suficientă putere pentru a porni motocicleta. Dacă ții motocicleta afară și nu mergi cu ea, cel mai bine e sa scoți bateria și să o ții în casă la căldură. Chiar și așa ar trebui verificată (și reîncărcată) o dată la 2 luni
- Suspensiile nu mai lucrează la fel de bine ca pe timp de vară. De vină este tot uleiul – uleiul din amortizoare. Asta afectează și capacitatea de frânare
- La temperaturi de 7 grade celsius sau mai mici cauciucurile își schimbă proprietățile – devin mai puțin elastice și mult mai puțin aderente. Nici asfaltul nu este la fel de aderent. Din nou, capacitatea de frânare este afectată.
Deci, când e foarte frig, dacă totuși te-ai hotărât să mergi cu motocicleta, trebuie să o faci cu mare prudență și cu viteză redusă. Fii cu ochii în patru, încearcă să anticipezi posibilele pericole, fii mereu pregătit să frânezi și mai ales fi foarte blând cu frâna (orice frână bruscă te-ar putea trânti instantaneu).
Cum te afectează frigul?
- Pe motocicletă frigul se simte mult mai tare din cauza vitezei. Senzația de frig crează disconfort, dar lucrurile pot merge mult mai departe – corpul poate intra in hipotermie cu efecte grave asupra funcționării organelor vitale. E nevoie să ai un costum foarte bine izolat termic și care să te protejeze de vânt și umiditate. Deh, nici cu reumatismul nu e de glumit chiar dacă nu are un efect imediat.
- Mâinile și picioarele îngheață cel mai repede. Dacă nu-ți mai poți mișca degetele va fi greu să frânezi, cu atât mai greu să frânezi foarte delicat. Există motociclete care au mânere încălzite, există mănuși care au încălzire. Ar fi foarte bine să le ai ceva. Chiar și așa, mănușile de iarnă fiind groase, tot nu mai ai aceeași dexteritate.
- Din cauza frigului viziera căștii se aburește foarte ușor. Cel mai bine e să porți o cagulă sau o eșarfă care să acopere și gura și nasul. Așa te protejezi și de o răceală zdravănă pentru că nu vei mai inspira aer așa de rece.
Prea multe nu ar mai fi de spus. Trebuie să ai în minte că riscul de accident crește exponențial cu fiecare grad cu care temperatura scade sub 10 grade celsius. Dacă pe jos este și zăpadă nu cred că ai ce căuta cu motocicleta pe stradă decât dacă ai cauciucuri off-road și multă multă experiență off-road. Să fii extrem de atent. Nah, că pici de pe motor n-ar fi chiar așa o tragedie, dar măcar să nu pici în fața autobuzului că te face afiș.
Cum e corect: motociletă sau motocicletă (vezi titlul si url-ul) ?
Intreb si eu…. 😉