Bine v-am regăsit după o perioada de concediu, spun eu, bine meritată. Suntem la jumătatea anului și din păcate cifrele macro economice indică faptul că economia se topește… și nu de la căldura de afară ci din cauza nepriceperii celor care o manageriază.
O să ne uităm câteva zile în urmă atunci când am avut o nouă prognoză de inflație dată de BNR. Este un indicator important, tocmai de aceea spunem noi că-i bine să aruncăm o privire peste el și semnificațiile lui chiar dacă nu este chiar o informație la zi.
Inflația are o creștere importantă, estimarea BNR pentru final de an fiind majorată de la 3% la 4,2%. 1,2 puncte de creștere înseamnă foarte mult. Însă nu asta-i vestea cea mai proastă. Dacă e să ne uitam la estimările BNR-ului asupra inflației o să vedem că de cele mai multe ori acestea au fost sub nivelul real. Ceea ce înseamnă ca la finalul acestui an o sa avem scumpiri chiar mai mari de 4,2%. Iar cand vorbim de inflație, asa cum explicam de fiecare data, vorbim de medii… ceea ce înseamnă că lovitura data de creșterea prețurilor va fi chiar mai dură pentru anumite categorii de populație.
De cealaltă parte încă se mai aud ecourile pornite din vocile politicienilor care se laudă cu o creștere economică în primul trimestru de peste 5%. Îmi amintesc însă că atunci cand a fost anunțat acest procent eu am ras amar in coluțul gurii. Și asta pentru că radiografia economică arăta cu totul altceva.
Cât am fost noi în concediu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut o serie de declarații extrem de interesante, printre altele a confirmat ceea ceea ce am spus și noi și anume că ceea ce vedem, acea creștere economică trâmbițată, NU este o veste bună. Acel procent teoretic bun, este umflat de creșterile de prețuri. Și acum să explicăm puțin această afirmație, în condițiile în care aici vorbim de un hocus pocus economic… un fel de uite creșterea nu e creșterea. E o scamatorie ieftină care însă ne va costa scump.
In continuare cresterea noastra economica este bazata prea mult pe consum, ca urmare a creșterilor salariale venite pe cale administrativă. Cu un consum accelerat, o cerere mare așadar, am avut o creștere de prețuri care s-a văzut în această pseudo-creștere economică.
Acum vine însă partea interesantă. Prost nu este că vedem aceste probleme, ele sunt cumva firești, pot apărea în orice economie… și mai ales pot fi corectate. Problema la noi este că avem acest derapaj, această aberație economică, acest truc cu care politicienii încearcă să câștige alegeri. Aceasta este de fapt cea mai mare problempă – că suntem în fața unei aberații economice, a cărei corecție ar putea fi dureroasă, dar în urma căreiea am reintra în matca fireasca. Însă la noi a fost creată voit această anomalie, și este menținută tocmai că dă bine la capitolul imagine, atunci cand adevărul este rostit doar cu jumătate de măsură.
Există însă o veste proastă pentru cei care propagă aceste informații. Această șmecherie nu poate ține! Când te lauzi cu ce nu ai … trebuie să știi că vine și ziua plății, și tot acel gol trebuie umplut cu ceva. Acel ceva înseamnă dobânzi mai mari la împrumuturi, înseamnă o explozie a cursului valutar și implicit o depreciere o monedei naționale… toate duc din nou la o inflație care ne va sărăcii toți.
Acum e firesc să vă întrebați pentru ce toate aceste scamatorii, toate aceste minciuni pana la urmă. Și răspunsul este simplu… dincolo de dorința de a câștiga alegereile cu orice preț astfel încă să poată rămâne la putere pentru a mușamaliza în continuare dezastrul economic în care ne aflăm, o altă explicație este legată de colapsul bugetar.
Dacă nu am fi avut tot acest lanț al slăbiciunilor… creșteri de salarii, majorări de prețuri… inflație, bugetul ar fi colapsat. Guvernul nu ar mai fi avut bani de pensii și salarii. O inflație mai mare înseamnă mai mulți bani la buget. În timp ce guvernul doar amână inevitabilul… contribuabilul este cel care-și pierde puterea de cumparare, si implicit nivelul de trai.
Look at a fit pourboire against win. stelianmuscalu.ro
http://bit.ly/2O0Z0y7