Auto-moto

Head Up Display – opţionalul care trebuie să devină standard

Florin Popovici

Head up display-ul (HUD) este denumirea dată tehnologiei integrate în automobile, care afișează informații extrem de utile direct pe parbrizul mașinilor. Acest tip nou de tehnologie, reprezintă viitorul în materie de funcții smart cu care autovehiculele vor fi dotate, pentru ca privirea șoferului să fie distrasă cît mai puțin de la drum.

Momentan HUD este opţional, însă datorită faptului că este extrem de util ar trebui să devină dotare standard.

Mai concret, în momentul de față, HUD este un panou transparent integrat în parbrizul mașinii, pe care sunt afișate informații din trafic (semne de circulație, viteza cu care ruleaza vehiculul), informații GPS, etc, pentru ca privirea conducătorilor auto să fie mai mereu îndreptată inainte.

Actualmente, se lucrează la implementarea, dezvoltarea și maturizarea acestei tehnologii încă in fază incipientă, deoarece sunt anumite probleme pe care producătorii de mașini le întâmpină.

De exemplu, BWM a lansat un videoclip recent, în care aceștia ne prezintă stadiul în care se afla cu tehnologia Head-up display. În primul rînd, sunt probleme de vizibilitate a informației afișate pe parbriz, în special atunci cand razele soarelui bat pe el, ori cand ploua.

În al doilea rind, nu s-a luat o decizie în privința tehnologiei alese, dacă se vor baza pe realitatea augmentată (gen HoloLens, Google Glass) sau dacă vor utiliza doar un panou transparent, oarecum similar cu ceea ce vedem pe tabletele si telefoanele actuale.

De asemenea, BMW nu s-a decis ce dimensiune sa aibă panoul integrat in parbriz și încă testează culorile pe care să le utilizeze la afișarea informațiilor pe acest tip de panou pentru ca ele să fie cît mai lizibile. Spre exemplu la ultima generaţie din seria 7, BMW a mărit cu 75% suprafaţa de proiecţie a datelor pe parbriz.

Totuși, acestea sunt doar mici obstacole, pe care producătorii auto le pot depăși foarte ușor. Astfel, e de așteptat, ca în următorii 2-3 ani, tehnologia HUD să devina un standard cu care autovehiculele să fie dotate.

Cum vedeți acest tip de tehnologie HUD? Este utila?

Pe Florin îl găsiţi şi aci – gadget-talk

1 comentariu

  • Este destul de util, insa nu multi producatori la nivel de masini basic vor dori sa implementeze acest tip de display. Aici ma refer la faptul ca inca se vand masini fara ABS sau servo.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.