În momentul de față umanitatea trece printr-o perioada de tranziție de la energia bazată pe petrol la cea mai prietenoasă cu mediul, la energia verde. Iar pentru a fi în trend cu ceea ce își dorește societatea noastră în aceste timpuri, producătorii de vehicule motorizate caută să se adapteze la cerințele și pretențile actuale ale pieței. Probabil că unii dintre voi, cei care sunteți mai atenți și mai interesați de domeniul tehnologiei moderne, ați remarcat tot felul de proiecte bazate pe noile motoare electrice, inclusiv Formula E (electrica), competiţie oficială înființată de către Federația Internațională de Automobilisme (FIA) pentru a încuraja producătorii de autovehicule să producă și să dezvolte cât mai rapid acest tip de tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător și care în acest moment este considerata viitorul în ceea ce reprezintă transportul.
Un alt producător important se va alătura în urmatorii ani segmentului acesta de piață. Este vorba despre Harley-Davidson, poate cel mai important producator de motoare de tip cruiser, care testează deja de vreo 2 ani de zile posibilitatea de a produce în serie un cruiser electric.
Recent, unul din șefii companiei americane ar fi declarat public că, în cel mult 5 ani de zile, Harley-Davidson va începe comercializarea a cel puțin un model electric de serie. Această veste cu siguranță că va naște sentimente mixte printre fanii Harley, îndragostiti de motoarele puternice și, totodată, foarte zgomotoase atunci când ele sunt turate.
Pentru a afla care este reacția unui rider de Harley la o astfel de veste, am apelat la colegul meu Stelian Muscalu, care, dupa cum bine ştiţi probabil, este un mare amator al evadarilor în natură pe un astfel de motor. Ba chiar deține unul pe care îl călărește ori de câte ori are ocazia și timpul necesar pentru o croaziera moto.
„Personal mi se pare foarte ciudat conceptul de Harley electric. Mă uit în jurul meu şi văd oameni care dau bani grei ca să-şi schimbe evacuările. Altfel spus după ce dau zeci de mii de euro pe un motor HD, mai cheltuie câteva mii ca să-şi schimbe tobele, adică să aibă parte de un sound trepidant. Ori când vorbim de un motor electric acesta este sinonim cu lipsa de zgomot, cu silenţiozitatea care nu este pe gustul iubitorilor de HD. Am înţeles că motoarele vor fi dotate cu difuzoare care să imite zgomotul unui motor clasic. Aş întreba aici oare cum o să o rezolve cu vibraţiile specifice. Nu cred că ideea ar putea să prindă, nu pe genul ăsta de motor.”
Motorul electric de la Harley ar putea să devină realitate în doar câţiva ani. Întrebarea este dacă voi aţi cumpăra o motocicletă americană electrică?
Pe Florin îl găsiţi şi pe gadget-talk
Cel mai probabil e vorba de atacarea unui nou segment de piaţă sau categorie de client. Eu nu am motor dar tot nu aş cumpăra unul silenţios însă sunt convins că sunt destui care să cumpere altfel nu s-ar investi atât de mulţi bani în dezvoltare şi promovare.
Probabil într-un orizont de 10-15 ani se vor inversa preţurile şi motoarele clasice vor fi cele scumpe.
Iar în 25-30 de ani vor deveni cumva un produs de lux sau de snobism.
Însă nu cred că vor dispărea în următorii 50 de ani motoarele clasice indiferent de industrie (moto sau auto).