Lifestyle

Hahui prin lume. Azi Amsterdam.

Stelian Muscalu

Mi-am spus să schimb câteva impresii cu voi fiindcă mie mi-a fost tare bine când am citit tot felul de chestii pe net despre Olanda. Însă acolo am mai descoperit nişte chestii pe care nu le-am găsit scrise nicăieri. Sunt multe lucruri de spus dar am să încerc să mă rezum la câteva Tips and Tricks care vă pot salva timp şi bani.

Când aterizaţi pe Schiphol mergeţi direct la gară. Da, nu o să vă vină se credeţi: coborâţi din avion şi urcaţi în tren. Înainte de toate faceţi o mică pauză la un automat de la care să vă cumpăraţi biletul. Un bilet costă 5,9 euro. Însă trebuie să ştiţi foarte bine ce vă doriţi. Dacă vreţi să umblaţi cu mijloacele de transport în comun aveţi posibilitatea să luaţi un abonament cu 25 de euro valabil pe toate mijloacele de transport în comun inclusiv pe căile ferate. Eu vă recomand acest tip de produs deşi eu nu l-am cumparat. Pentru că l-am ratat am decontat doar pe transport pentru 2 persoane cel puţin 100 de euro. Şi asta pentru că doar un bilet de tramvai costă 2,9 euro. Destul de scump. Dar civilizaţia pe care o primeşti în schimb justifică acest cost. Dar să ne întoarcem la aeroport. După ce vă luaţi tichetul, pe care-l puteţi cumpăra cu cardul indiferent că este Visa sau MasterCard, îl validaţi la turnicheţii de intrare în gară. Acolo aproape toate trenurile duc în Amsterdam Central. Oricum sunt monitoare la fiecare linie ce-ţi indică direcţia trenului. Oricum cred ca la 3-4 minute pleacă un tren spre Amsterdam. Biletul nu este uninominal aşa că puteţi lua orice garnitură.

Ajunşi în Amsterdam Central o să vedeţi un adevărat hub de transport în comun – tren, metrou, tramvai, autobuz chiar şi vapoare. Nu folosiţi taxiurile care sunt foarte scumpe. Ca să înţelegeţi eu am vazut acolo doar Tesla, seria 7 de la BMW şi clasa E de la Mercedes pe maşinile de taxi. Însă transportul în comun merge atât de bine încât taxiul devine inutil. Luaţi-vă o hartă chiar de la Info Point-ul din faţa gării cu traseul tramvaielor şi maşinilor, în felul acesta vă va fi foarte uşor să vă orientaţi în spaţiu. Oricum Amsterdam-ul este genul de oraş în care oricine te vede cu o hartă şi figura uşor nedumerită, se va opri şi te va ajuta să te rebusolezi.

Hotelul pe care probabil l-aţi ales deja nu contează unde se află pentru că din orice punct se ajunge foarte uşor la principalele atracţii. Prin urmare nu irosiţi bani pe un hotel în centru. Cu banii aia mai vizitaţi un muzeu sau mai fumaţi un joint. Glumesc! (puteţi fuma mai multe).

Că am rezolvat-o cu transportul şi hotelul ce puteţi face în Amsterdam. Păi acolo sunt nenumărate muzee, vreo 20 dacă nu mă înşel. Poate printre cele mai spectaculoase sunt Madame Tussauds şi muzeul sexului din Cartierul Roşu. Însă interesante şi pe care le recomand sunt si Muzeul Van Gogh, Heineken Experience şi Muzeul Maritim. Ca să faci un tur complet doar al muzeelor ai nevoie de cel puţin o săptămână. Noi am reuşit să vizităm într-o singură zi 3 muzee. Nu ai cum sa mergi într-un ritm mai rapid dacă vrei să şi rămâi cu ceva nu doar să bifezi un bilet la un muzeu din Amsterdam. Evident că cea mai mare aglomeraţie era la Muzeul Figurilor de Ceara. Fără să exagerez era o coadă pe 3 randuri de vreo 150-200 de m. Ca să evitaţi astfel de neplăceri puteţi cumpăra biletele de pe net. Sau dacă nu sunteţi mari pasionaţi ai plăţilor online, cam la orice boutique îţi poţi cumpăra şi bilet la muzeu. Tot cu cardul. Turiştii nu prea ştiu asta şi pierd ore bune din vacanţă stând la cozi uriaşe. Be smart!

După tura de la muzee noi ne-am relaxat cu o plimbare pe canalele extraordinare de acolo cu vaporaşele care au şi poveşti extrem de frumoase ale oraşului. Biletul costă între 9 şi 50 de euro. Cursele sunt cam aceleaşi, diferă serviciile. Poţi avea o pizza inclusă, degustări de brânzeturi şi alte figuri. Nu le recomand. Lasaţi plimbarea curată, staţi atenţi la ce va spune ghidul şi bucuraţi-vă de cel mai frumos oraş european. Dupa ce coborâţi de pe vas puteţi merge la o pizza sau puteţi face o degustare de brânzeturi.

Odată ajunşi în Olanda nu vă cantonaţi doar în Amsterdam. Noi de exemplu am tras o fugă la Rotterdam. Trenurile merg senzaţional. Biletul a costat 7 euro şi am facut fix 30 de minute. Megeţi acolo în cartierul cubic care este senzaţie şi nu pierdeţi celebrul turn din Rotterdam. Dar îmbrăcaţi-vă bine, altfel păţiţi ce am păţit eu. A doua zi nu m-am ridicat din pat. Curentul la 200 de m deasupra solului este f mare, iar în acea zonă portuară este deja uriaş.

Întorcându-mă la Amsterdam o să vă vorbesc un pic şi despre partea de underground turistic. Într-un oraş extrem de libertin este bine să ai o serie de noţiuni ca să te păzeşti. Aproape toţi cei care ajung acolo vor să fumeze, măcar de curiozitate, ceva iarbă. O puteţi face, cu sigurnaţă, mai ales că nu produce dependenţă. Ca sfat luaţi-vă ceva light şi mergeţi doar în coffee shop-purile mari gen Buldog ca nu cumva să vă treziţi cu cine ştie ce prostii care să va ia de cap mai rău decât v-aţi programat. Se fumează oriunde. Poliţia închide ochii pentru că 35% din turiştii care merg în Amsteradm merg doar pentru aceste plăceri lumeşti.

Cât despre cealaltă plăcere vinovată, sex-ul, există acolo Red Light District. Locul în care femeile sunt expuse în vitrină la propriu. L-am vizitat fix ca pe un muzeu în aer liber, personal nefiind de-acord cu acest concept care-mi pare cumva că dezumanizează atât femia cât şi bărbatul care trece pragul acelui stabiliment. Există acolo chiar un muzeu al prostituţiei, pe care vi-l recomand, fiind foarte decent şi în care vedeţi aceste stabilimente pe interior, citiţi despre vieţile şi mai ales dramele fetelor. După ce ieşiţi de acolo veţi privi acel cartier cu alţi ochi. Biletul costă 8 euro. Indiferent însă de ceea ce gândiţi el trebuie vizitat ca o experienţă de viaţă.

Ce să vă mai povestesc? … despre mâncare. E destul de scumpă dacă nu ai idee să te orientezi. Noi ne-am asezat la o terasă unde am mâncat eu o supă de creveţi şi un sniţel cu un pahar de vin, soţia mea – total 32 de euro.

După care am căutat nişte automate de sandwisuri pe care le găseşti cam peste tot în Amstderdam şi unde cu 2,5 euro bagi un ditamai hamburgerul uriaş şi extrem de gustos. Tot în Amsterdam se mănâncă cei mai buni cartofi prăjiţi din lumea asta. O să vedeţi cozi uriaşe unde se cumpără doar cartofi prăjiţi. Ce diferă de la o porţie la alta este sosul. Cartofii ăstia sunt undeva între 3 şi 7 euro în funcţie de dimensiune vă recomand însă porţiile mici.

Cam asta a fost experienţa noastră în Olanda într-un timp extrem de scurt. Însă ne-am promis că o să revenim. Pentru că merită.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.