Business

Guvernul Tudose, în pas forţat spre dezastru

Stelian Muscalu

Indiferent că politicienii recunosc sau nu, lucrurile încep să se complice. Tare. Apar şi primele semne confirmate oficial.

După o perioadă în care guvernul Grindeanu a furat inclusiv zile de la o luna la alta (la propriu), pentru a da bine la execuţia bugetară, inevitabilul s-a întâmplat. Bugetul general consolidat al României a intrat pe deficit, altfel spus veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. La finele lunii mai 2017 deficitul este de aproape trei ori mai mare decât cel raportat la 31 mai 2016 când la Palatul Victoria se afla Cabinetul condus de dacian Cioloş. Aşadar începe dansul!
Cine credeţi că o să acopere diferenţa dintre veniturile prea mici şi cheltuielile prea mari?

Cei care reuşiţi să vă detaşaţi creierul de pseudo informaţia refulată în piaţa media, care ne spune ce bun e programul de guvernare social democrat şi ce bine o vom duce în minunata ţară, o să înţelegeţi că noi toţi o să venim cu bani de acasă, pentru că altfel nu se poate.

Ce trebuie să mai ştiţi este că Guvernul Grindeanu a fost înlăturat pentru că exista riscul să devină responsabil. Ministrul finanţelor a atras atenţia de nenumărte ori că nu ies cifrele din buget. A fost momentul în care liderul Dragnea ne-a explicat că a fost o problemă de comunicare.

Deficitul se umflă până o să dea pe afară. Iar atunci problemele vor fi atât de grave încât vor exista urgent două soluţii. Una va viza tăierile de salarii iar o alta va duce la o creştere de fiscalitate mai ales pe impozitele directe. Probabil contribuţiile pe muncă se vor schimba şi nu este exclus să vedem ceva poveri fiscale pe cei care câştigă peste 3000 de lei. Fiindcă aici s-au oprit informaţiile care erau legate de acel impozit global. 0% pentru veniturile de până la 2000 de lei şi 10% pentru veniturile între 2000 şi 3000 de lei. Şi dincolo de asta? … PSD ul a lăsat lucrurile în aer. Şi vă spun sincer că-mi este teamă de răspunsul pe care aş putea să-l primesc. De fapt Lia Olguţa Vasilescu a şi făcut o declaraţie în acest sens „… de unde ştiţi că nu sunt bani, aţi văzut modificările noului cod fiscal?

În fine dacă toate acestea nu ajung, şi nu vor ajunge fără o restructurare drastică a aparatului bugetar, cu siguranţă se va apela la fondurile de pensii private. Scandalul s-a stins, dar planurile au rămas. Acolo lucrurile s-au imflamat atât de tare din cauza supărării lui Dragnea pentru că s-a aflat de planul „B”.

Guvernul care va fi „montat” acum la Palatul Victoria este extrem de important. Suntem într-un moment de inflexiune economică. Dacă nu vom avea minţi luminate (şi sincer nu văd nimic în acest sens) ne vom trezi în mijlocul unui uragan economic care va mătura tot ce s-a făcut până acum.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.