Business

Guvernul tehnocrat deranjează tot mai tare. Politicienii comandă anchete

Stelian Muscalu

Tehnocraţii deranjează. Şi o fac din ce în ce mai tare. Cum oamenii politici nu au argumente cu care să atace activitatea specialiştilor de la Palatul Victoria s-au apucat să facă investigaţii. De fapt nu le fac ei, pentru că nu pot. Prin urmare finanţează tot felul de personaje, unele care se autonumesc jurnalişti pentru a scrie anchete la cerere. Nu vă imaginaţi că vorbim despre anchete elaborate, de argumente sau documente. Nu! Este vorba doar despre lucruri urât mirositoare aruncate în spaţiul public precum momemeala în balta electoratului.

Prin urmare trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, faci sau decizi atunci când nu faci parte din gaşca băieţilor deştepţi.

Ministrul Fondurilor Europene a ignorat acest principiu de bază al supravieţuirii în societatea românească şi a jucat cu cărţile pe faţă. A spus ceea ce noi muritorii de rând intuiam. Însă niciun oficial nu a avut curajul să o spună atât de tranşant. Oamenii politicii se înfruptă din banii europeni. Nu avem drumuri, nu avem şcoli, nu avem grădiniţe şi avem un sistem sanitar care ne omoară cu zile din cauză că banii europeni care ar fi trebuit să ne aducă toate astea sau să însănătoşească lucurile bolnave din societatea românească s-au scurs spre firmele unor politicieni cu legături directe la vârful guvernului. Unul dintre aceşti politicieni a fost nominalizat cu nume şi prenume. Este vorba despre ploieşteanul Sebastian Ghiţă care trage după el un set de dosare care s-ar putea să-i cam dea bătaie de cap chiar în viitorul apropiat. Păi şi în condiţiile astea să mai apară şi informaţiile legate de fondurile europene era deja prea mult pentru un om obişnuit să fie intangibil indiferent ce ar fi făcut.

Ghiţă i-a promis lui Ghinea că lucrurile nu vor rămâne aşa. Prin urmare au început să apară informaţii pe care ei le consideră compromiţătoare.

Cică actualul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea, nu a reușit, de când e în fruntea instituției, să atragă vreun eurocent de la Bruxelles pentru România, dar a atras bani europeni pentru firmele sale. În 2014 și în 2015, adică în cei doi ani de dinainte de a fi numit ministru, Cristian Ghinea a încasat 100.000 euro. Banii provin, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile, scrie Grupul de Investigații Politice.

Propun să facem o analiză pe fiecare idee. Nu poţi atrage fonduri europene de pe o zi pe alta. Acum teoretic ar fi trebuit culese roadele muncii guvernului Ponta, prietenul domnului Ghiţă. Din păcate nu se culege nimic. Pentru că în vremea respectivă România pur şi simplu nu a avut capacitatea să scrie un program coerent care să fie aprobat de Bruxelles. Din surse ministeriale vă spun că deja au fost trimise câteva proiecte către UE, de când la manşă este acest guvern atât de blamat, care vor fi incasate de viitorul Executiv. Pentru că aşa funcţionează lucrurile. Deci marea anchetă este de fapt o inducere în eroare a publicului necunoscător.

Mai departe în aceeaşi anchetă se spune că în vremea în care NU era ministru, Cristian Ghinea, a atras fonduri europene pentru fundaţiile pe care le conduce. Păi ce înseamnă asta? Cumva că a ştiut să scrie nişte programe care să fie şi finanţate adică exact ceea ce nu a reuşit să facă un guvern întreg?

Mai mult se spune în ancheta cu pricina că Centrul Român de Politici Europene, o asociație creată de Ghinea este finanțată în principal cu bani europeni. Păi oameni buni se întâmpla asta peste tot în lumea civilizată.

În cadrul acestei asociaţii se spune că Ghinea ar fi primit un salariu de 25.000 de euro/an. Adică puţin peste 2000 de euro lunar. Ceea ce nu spune ancheta este că la mijloc este vorba despre bani privaţi, spre deosebire de reprezentanţii clasei politice plătiţi cu mii şi mii de euro din bani publici fără să facă abolut nimic pentru ei.

În final mai trebuie spus că ancheta este făcută de Grupul de Investigaţii Politice în fruntea căruia se află Mugur Ciuvică. Într-o căutare pe site-ul acestei entităţi nu o să găsiţi nicio anchetă nici despre Ghiţă şi nici despre Voiculescu – oameni cu dosare grele care ar fi meritat atenţia unui grup de investigaţii.

3 comentarii

  • Din păcate prevăd că populația tânără o să fie din nou ignorantă, iar populația vârstnică, fidelă anumitor posturi TV, va merge ca turma pentru a vota național împotriva acestui Guvern tehnocrat.

    Păcat, este cel mai bun din ultimii 25 de ani.

  • Super. Vream mai multe picanterii de genul acesta. Dar de ce totusi ii ia apararea gasca lui Voiculescu ,lui Ghita de la RTv?

  • Desi se tot cearta in fata noastra, politicienii au multe lucruri in comun, interese si afaceri, chiar daca sunt din partide diferite. Simtind pericolul ce vine dinspre tehnocrati, care aduc un suflu nou, expertiza (poate nu in toate domeniile dar in multe) si lipsa intereselor de partid, politicienii fac front comun impotriva acestora. Daca la alegeri vor avea cu totii procente slabe atunci vor suferi cu totii, indiferent de partid. Privilegiile pe care le au acum au fost stabilite, in mare parte, de comun acord. Un aspect foarte important la care lucreaza tehnocratii, in prezent, este transparenta administratiei. Si asta nu le convine deloc politicienilor. Vor avea mari probleme in a mai fura, in nume personal sau pentru partidele lor. In plus, mai exista si pericolul ca partidele noi sa le incurce ploile, la alegeri. De aceea nu mai conteaza culoarea politica a celor ce ii ataca pe tehnocrati.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.