Am avut ieri o declarație interesantă a ministrului Mediului, Daniel Constantin, care spunea că dublează valoarea tichetului rabla pentru mașinile electrice de la 5000 la 10.000 de euro. Wau… mai că-ți vine să te așezi la coada pe care o intuiești că se va forma la dealerii auto.
Da de unde. Un alt program, un alt esec.
În acest moment orice mașină electrică decentă costă peste 30.000 de euro, un preț prohibitiv pentru orice angajat din privat, devine o solutie masina asta mai ales pentru bugetari (vezi cresterile salariale din ultima perioadă). Însă trebuie să mai treacă ceva ani. Există un model, ZOE, de la Renault care, chel, costă vreo 20k de euro. Însă și acolo e cu schepsis, că la banii ăștia iei doar mașina, pentru baterii plătești un abonament de vreo 80 de euro lunar. În plus, depăşirea kilometrajului prestabilit prin contract duce la tarifarea fiecărui kilometru suplimentar. La final când tragi linie vezi că mașina nu este chiar atât de ieftină precum pare.
Sunt în acest moment oameni în țara asta care au două mașini electrice pentru o mai bună mobilitate. Ambele Tesla. Genul ăsta nu cred că se uită la tichetele Rabla.
Trecând peste zona de achiziție, cel puțin discutabilă dacă este să ne uităm la PIB pe cap de locuitor ajungem la infrastructură.
Păi ce fac îmi iau mașina electrică pe care o încarc unde? E drept că România nu are infrastructură nici pentru mașinile normale. Din fericire alea merg, încet dar merg, și pe drumurile pline de gropi ale patriei noastre. Mașina electrică însă, dacă nu-i bagi curent te lasă pe coclauri.
Păi nu mai bine cu banii promiși punea guvernul ăsta de o infrastructură pentru mașinile astea normale cu motoare termice? Făceam noi frumușel drumuri, în speță autostrăzi, puneam economia pe picioare și cu banii ăia făceam și o infrastructură decentă pentru mașinile electrice. În tot acest timp, cu o economie funcțională, ajutată de drumuri bune, creștea și nivelul de trai și PIB ul ăla pe cap de locuitor, și altfel priveam spre prețul de catalog al unei mașini electrice.
Dar așa cum spuneam, dacă suntem specialiști la ceva, acel ceva e să facem lucrurile pe dos.