Business

Guvernul ne fură viitorul

Stelian Muscalu

Am avut cu toții un weekend prelungit în care după caz am mâncat, am dansat, ne-am bronzat, ne-am plimbat … am trăit clipa. Au fost pentru cei mai mulți momente frumoase marcate de sărbătoarea de căpătâi a creștinismului și nu numai. Problema este că după aceste momente de bine trebuie să ne apucăm serios de treabă și mai ales să ne uităm spre viitor.

Din păcate viitorul îl putem controla doar într-o foarte mică măsură. Și mă refer aici la viitorul financiar. Am primit o veste proastă în acest weekend pe care vin să o dezbatem aici, pentru că nu este de glumit.

Guvernul, care își arată tot mai mult slăbiciunea în fața clasei politice, a hotărât să nu-și respecte angajamentele asumate în fața fondurilor private de pensii. De ce? Pentru că nu sunt bani.

Am să încerc să vă explic un pic mecanismul, după care o să încerc să vă spun cum s-a ajuns aici și care sunt implicațiile pentru pilonul II de pensii. Mecanismul este obligatoriu pentru angajații cu vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei cu vârstă de până în 45 de ani. Pilonul II reprezintă până la urmă niște bani în plus care vor fi primiți la pensie, în funcție de cota care a fost vărsată în perioada activității. Asta în condițiile în care deficitul de 4 miliarde de euro la bugetul de pensii de stat ne arată că șansele ca noi cei care azi cotizăm să mai primim ceva de la stat sunt infime.

Bun, hai să vedem ce se întâmplă cu acest pilon II.

În prezent, fiecare angajat plătește o contribuție de asigurări sociale aferentă sistemului public de pensii, echivalentă cu 10,5% din salariul brut. Adică la un salariu brut de 10.000 de lei să spunem, plătești către fondul de pensii 1050 de lei.  Conform angajamentelor in 2016 statul ar fi trebuit să dea 60% din sumă către fondurile de pensii private, pilonul II, și 40% să meargă către fondul de pensii de stat. Numai că din cauza crizei în 2009 statul a furat jumătate de punct iar în 2016 a mai furat jumătate. Așa că în prezent face banii fifty fifty.

Problema este că nici pe viitor statul nu prea mai dă semne că ar vrea să intre într-o oarecare normalitate.

Anul viitor din procentele anunțate mai sus 0,9% ar fi trebuit să meargă la fondurile private. Cum pensiile și salariile au crescut mai repede ca veniturile, cum competitivitatea economică se lasă așteptată statul nu produce bani așa că trebuie să fure. De unde poate. Și o face din viitorul nostru. Acei 0,9%, conform profit.ro îi va împărți în doi ani: 0,4 puncte în 2017 și 0,5 puncte în 2018, pentru a economisi bani în buget.  Este vorba mai exact de 590 de milioane de lei care, prin acest artificiu vor rămâne în bugetul de stat fără ca economia să performeze.

Am pierdut în acest an creșterea cu un punct procentual. Ceea ce înseamnă că 960 de milioane de lei nu s-au mai dus către fondurile de pensii care au un randament mediu cam de 10%, ci s-au dus în gaura neagră a deficitului de la bugetul de pensii de stat.

Numai că atunci când s-a luat decizia amânării acestei cotizații tot guvernul  s-a angajat, printr-o ordonanță de urgență aprobată la sfârșitul anului trecut, că va recupera anul viitor ce nu a îndeplinit în acest an și va transfera către Pilonul II de pensie încă 0,9 puncte procentuale începând cu 1 ianuarie 2017. A fost doar o păcăleală.

Cine sunt păcăliții? Peste 6,6 milioane de români participanți la pilonul II.

Este drept că tot ce înseamnă problemă de viitor are un impact emoțional limitat în prezent. Probabil pe asta și mizează cei care fac astfel de calcule. Însă eu vin și vă spun că deciziile acestea sunt un atentat la bunăstarea viitoare a fiecăruia dintre noi. Altfel spus, rămas fără bani, și am să vă explic imediat de ce, guvernul vine și bagă mâna cu nerușinare în buzunarul fiecăruia dintre noi. NU simțim acum… dar o să ne usture cumplit la bătrânețe.

Vă spuneam că prin această decizie se câștigă la buget peste 500 de milioane de lei. Coincidență sau nu efortul bugetar pentru plata pensiilor speciale pe care parlamentarii și le-au votat se ridică exact la aceeași sumă. Și din nou nu pot să nu mă gândesc că în acest moment pensiile speciale de care vor avea parte parlamentarii vor fi plătite cu viitorul nostru. Ceea ce eu nu prea pot să accept.

Mi s-a spus că am ceva personal cu pensiile speciale. Am, dar nu despre asta este discuția. Eu le propun tuturor celor care vor pensii speciale, să cotizeze în fonduri speciale și în limita câștigurilor obținute își pot lua și pensile speciale!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.