Business

Guvernul minciună

Stelian Muscalu

O ştire „bombă” a zguduit în această dimineaţă piaţa media din România. În ciuda celor ce propovăduiau eşecul guvernului Grindeanu, în ciuda celor care conteastau măsurile economice slabe, numărul de şomeri a scăzut la un minim absolut. Datele INS ne arată că suntem la nivelul minim din 1994. Şi recordul poate că ar fi fost şi mai spectaculos ca timp, numai că primele înregistrări oficiale INS-ul le are din 1994. Avem aşadar o rată a şomajului de 5,3%.

Datele INS au fost precedate de declaraţiile politicienilor, care au venit cumva să pregătească acest succes incomensurabil al politicilor economice din programul roşu de guvernare.

Vă reamintesc că încă de la începutul lunii trecute premierul Grindeanu anunţa, că în primele trei luni de guvernare a crescut numărul locurilor de muncă cu 64.000. Trecem peste faptul că pentru a crea un loc de muncă este nevoie de timp. Ba mai mult, pentru a crea un astfel de curent e nevoie de un plan de măsuri coerent în acest sens. România nu a avut nici una nici alta. Apoi, şeful partidului de guvernământ Liviu Dragnea, a licitat mai mult – 70.000 de noi locuri de muncă. Apogeul este punctat însă de chiar ministrul muncii care vorbeşte nici mai mult nici mai puţin despre aproape 100k de noi locuri de muncă. Acum, povestea asta trebuie pusă în context.

1.În toată această perioadă au existat doar informaţii legate de închiderea fabricilor din cauza creşterilor administrative şi repetate ale salariului minim

2.Au existat companii care s-au închis din cauza unui mediu fiscal nu tocmai favorabil

3.Multe nume grele au ales ţări vecine pentru deschiderea de noi fabrici. Motivele, pe lângă infrastructura precară, le aveţi enumerate mai sus.

Păi toate astea cam dau cu minus atunci când vorbim de locurile de muncă. Cam asta spun şi patronatele. Că apariţia a 100 de mii de noi locuri de muncă în economie dar şi ocuparea lor, este doar o scamatorie demnă de o clasă politică mai bună.

De fapt lucrurile stau diferit. Guvernul acesta nu a făcut nimic pentru reducerea şomajului. Au fost câteva activităţi relansate în mod organic. Aici aş vorbi,de exemplu, despre construcţii. Şi mă refer la rezidenţiale căci despre cele inginereşti nu poate fi vorba. Acolo s-au angajat oameni. Unii la negru, unii cu acte care apar la INS.

Conform capital.ro, angajatorii spun că nu asistăm la găsirea unei reţete cu rol de panaceu, ci, din contră, este o evoluţie normală a pieţei muncii la fiecare început de an.

Mai mult este perioada de pregătire a sezonului şi cu siguranţă o să vedem o creştere a numărului de români angajaţi. Nu pentru că ar exista o facilitate oferită de guvern ci pentru că cei care au afaceri în zonă au nevoie de oameni.

Partea proastă este că acest guvern s-a obişnuit să mintă. Vă reamintesc şi premiera la care am asistat după doar două luni de guvernare, când ministrul de finanţe a furat 2 zile din martie pe care le-a adăugat la februarie ca să dea bine la execuţia bugetară.

Acelaşi guvern s-a lăudat cu o creştere a veniturilor de 7% când în realitate ea era de doar 0,8%, existând evident toate pârghiile necesare prin care cifrele pot fi coafate. Însă atunci când le arăţi nud, în toată splendoare lor, imaginea este total diferită de realitate.

Aşa cum am mai spus-o, ca să rezolvi o problemă mai întâi trebuie să o accepţi. Dacă o negi, este imposibil să-i găseşti o soluţie. Iar minciuna este cea mai gravă pârghie pe care acest guvern o putea acţiona, pentru că nu face altceva decât să ne afunde şi mai tare în mizeria fiscală în care deja am intrat.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.