Business

Guvernul Grindeanu exportă bunăstare

Stelian Muscalu

Avem nişte cifre interesante de la statistică, cifre care ar putea face capetele „luminate” ale acestei ţări să jubileze, deşi nu este cazul. Eu spun că lucrurile nu par ceea ce sunt. Dar hai să vedem despre ce este vorba. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul şi-a revenit în februarie după un început de an destul de slab, urcând cu 1,8% faţă de luna precedentă, cel mai bun ritm de creştere de un an. Mai puţin pretenţios spus, acest indicator numit cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – se numeste consum, sau mă rog este convenţia la care analiştii au recurs. Altfel spus avem o relansare a consumului.

De această dată, vânzările de bunuri nealimentare au fost principalul motor (faţă de segmentul carburanţilor în luna precedentă). Nici nu este de mirare dacă ţinem cont de creşterea salarială reală de circa 18% în ritm anual dar şi de faptul, ca în aceste condiţii, încrederea consumatorilor se află la un maxim istoric. Prin urmare nu ar trebui să surprindă pe nimeni că şi serviciile şi consumul privat ar trebui să aibă o evoluţie puternică în 2017, fapt ce va impulsiona PIB-ul spun analiştii ING.

De cealaltă parte nu pot să nu mă întreb ce cumpără românii atunci când vorbim de produse nealimentare.

Păi sunt o mulţime de lucruri de la maşini până la plasme şi mai ştiu eu ce telefoane. Păi hai să vedem cât din această piaţă înseamnă bani băgaţi în propria economie şi cât înseamnă de fapt export de bunăstare. Adică banii plătiţi pe plasma cumpărată aici se vor duce in profitul companiei chineze care a exportat o. Si vorbim de banii proveniţi din creşterile salariale pentru care România este acum stoarsă de vlagă, pentru care se taie investiţii şi pentru care se discută de naţionalizarea fondurilor private de pensii. Fiindcă exact despre asta este vorba. Avem o creştere artificială a salariilor, care nu se bazează pe niciun criteriu de natură economică, o majorare care duce implicit la o creştere artificială a economiei. Toate acestea se vor vedea într-o explozie a inflaţiei şi ulterior într-o sărăcire a populaţiei – asta aşa într-o schemă simplificată la maxim. Lucrurile sunt mai complicate, dar daca mergem acum în detalii îmi este teama că intrăm în depresii maxime. Mai bine o lăsăm aşa.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.