Nici Dumnezeu nu ţine cu Guvernul Dragnea. Spun asta pentru că acest guvern, care s-a încurcat în propriul program de guvernare, a picat într-o conjunctură internaţională extrem de nefavorabilă.
S-a gândit el să reintroducă supraacciza – dacă o făcea pe cotaţii ale barilului în scădere nici nu se prindea omul la pompă că lucrurile s-au schimbat. Numai că odată cu această decizie, barilul a crescut spre 58 de dolari de la 52-53 şi se duce spre 60, considerat de exportatori punctul de echilibru. Asta va aduce la pompă o dublă scumpire şi din cauza accizei dar şi din cauza cotaţiilor. Şi presupun eu o dublă ură legată de cei care ne conduc. Chiar dacă ei nu au nicio legătură cu cotaţiile petrolului.
Apoi au crescut ei salariile cică să le dea mai mulţi bani bugetarilor, predominant votanţi ai stângii. Numai că prin creşterea salariilor au pus o presiunea uriaşă pe preţuri care evident au trezit monstrul inflaţionist. Şi ca să fie ei siguri că „totul e bine” au mai intervenit şi pe preţurile reglementate gaze şi cel mai probabil curent. Şi acum să adunăm: carburant mai scump, gaze mai scumpe, curent mai scump – toate se multiplică în preţurile din economie. Aşadar şi inflaţie mai mare. Dar staţi că asta nu-i tot. Inflaţia aia mai mare duce la o creştere galopantă a ROBOR ului. Ce-i cu ROBOR ul ăsta? Este principalul element de cost al creditului în lei. Asta înseamnă că toate creditele în lei se vor scumpi. Creditele deja luate dar şi cele viitoare. ROBOR ul a crescut de la 0,68% la 1,4%. Este o creştere uriaşă care se va traduce printr-o majorare semnificativă a ratelor pentru creditele în lei.
Pe scurt avem scumpiri pe toate palierele de la credite la carburantul pe care-l băgăm în rezervor, de la gazul cu care ne facem cafeaua sau ne încălzim până la becul care luminează noaptea.
Toate au plecat de la o singură decizie greşită a guvernului Dragnea. Majorarea salariilor fără o strategie clară de creştere a veniturilor. Au aruncat cu bani în stânga şi în dreapta şi acum s-au trezit cu visteria goală. Prin urmare recurg la tot felul de tertipuri pentru a strânge bani. Partea proastă în ecuaţia asta este că acele creşteri de care s-au bucurat bugetarii practic sunt anulate, în timp ce angajaţii din mediul privat sunt cei mai defavorizaţi. Ei nu au primit majorări dar vor plăti o viaţă mai scumpă. Şi asta pentru că la Palatul Victoria avem un guvern care s-a încurcat în propriul program de guvernare.
credit foto: inquam photos/Octav Ganea
Daca am un credit fix incheiat pe durata creditului? Acest ROBOR MA VA APECTA?
nu stiu ce inseamna credit fix. Daca te referi la credit cu dobanda fixa in lei… atunci nu te afecteaza ROBOR ul
Peste tot vad stiri fantasmagorice despre acest robor, facute numai sa bage lumea in sperieti! Fratilor, cand faceti o stiri despre acest faimos robor, specificati si voi ca sunt afectate creditele cu rata variabila!!! E greu???
Ai o logica in tine de ne omori. Ai facut ca bolovanul credit fara sa cunosti detalii. Bv. Trapadusilor.
Te va afecta doar daca ai votat cu psd….
[…] Articol scris de Stelian Muscalu. Sursa: Stelianmuscalu.ro […]
NU au aruncat cu bani in stanga si in dreapta.. ci au aruncat cu bani doar in stanga 😀
Aici NU e vorba de Dumnezeu sau de conjuctura. Au avut la indemana o perioada extrem de buna pe plan international precum si rezultatul masurilor destepte anterioare, care ne-a adus o crestere economica destul de consistenta. Insa au facut ei intr-un fel si au nenorocit tot. Abia astept finalul de an care va veni cu austeritati pt bugetari mai ales. Prevad deja cam toate sindicatele in stada inclusiv pe cel din finante pt split tva.
Sa ii f#ta bunul Dumnezeu in gura de PSD-isti
Cu scuzele de rigoare… Dar asa e când gândești programul de guvernare, pe marginea bălții combinate prin hotărâre de guvern, și principala constantă în el e „cum sa combinam niște bani pentru noi”
Nu inteleg ce legatura are majorarea salariala cu scumpirea gazelor si a curentului stiut fiind faptul ca aceste scumpiri vin ca urmare a liberalizarii..
Pe de alta parte, traim aproape cea mai scumpa tara din UE daca e sa ma raportez la raportul venituri/preturi.
In Romania, ca sa-ti cumperi de mancare timp de o luna, cheltui aproximativ 50-60% din venitul minim net, in vreme ce in tari ca Spania sau Italia, pretul platit pentru aceeiasi hrana reprezinta 10, maxim 15% din venitul minim net.
Va intreb, daca aceasta marire salariala a devenit o buba in Romania (si nu cheltuielile cu firmele de casa abonate la banul public) ce s-ar face Romania in 2019 cand vom trece la moneda euro!?
Ca un lucru e cert, politica fiscala a OEM va duce la salariu minim de 6, poate chiar 700 euro.. ceea ce ar fi triplu fata de cat se plateste azi.
Cum va sustine mediul de afaceri cresterea asta, cat timp preturile sunt aproape la fel ca in alte tari vestice? Va fii trecerea la euro o sita sanatoasa pe piata? Dar bugetul de stat.. cum va putea sustine salariile si pensiile ce ar avea sa se tripleze peste noapte?
Apropo de bani la bugetul de stat.. vreau sa calculati si dvs. cat incaseaza Romania din taxele pe vicii, din taxele pe carburant.. am convingerea ca avem venituri la buget care, impartite pe cap de locuitor.. asa ca medie.. sunt cumva la fel de mari ca in orice stat din vest. Si atunci.. de ce niciodata nu sunt bani de salarii, dar platim kilometrii de autostrada cat nu face!?
Eu nu cred in minciuna asta cu lipsa banilor.. cred doar ca sunt sifonati..
Chiar dacă e creditul cu dobânda fixa ai robor calculat la 3 luni , prin urmare creditul fix nu e așa fix cum pare in realitate .
Toți vor fi afectați cu credite in lei cel puțin .
Toata lumea considera ca ROBOR-ul creste din vina actualei conduceri. Sa intelegem ca atunci cand a ajuns la minimul istoric a foat datorita conducerilor anterioare? In 2008 ROBOR era in jur de 12. Care a fost meritul fosteor conduceri de a ajuns sub 1 la un moment dat? E clar ca astia care ne conduc sunt depasiti, dar e bine sa nu fim ipocriti. Inca ceva: cand aia cu CHF se plangeau de LIBOR si de franc, toti ziceau ca a fost prosti si ca e vina lor. Acum a cui e vina pentru creditele in lei?
Auzi,e de vină BNR-ul