Business

Guvernul dă liber la evaziune?

Stelian Muscalu

 

Citesc în Profit.ro faptul că Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care evaziunea fiscală nu va mai fi considerată infracţiune, şi pedepsită ca atare, dacă suma evazionată nu depăşeşte 20.000 de euro. În primul rând vă spun drept că habar nu am cum s-a ajuns la această cifră. De ce 20 de mii şi nu 25 sau nu 15 mii de euro. Trecând peste aspectul total neclar al cuantumului, mă gândesc la modul în care este urmărită această cifră. Vizăm compania sau faptuitorul? Stau să mă gândesc daca îmi deschid 10 firme în care fac evaziune de 19.999 de euro în fiecare, la final se cheamă că am în buzunar aproape 200.000 de euro cu care fiscul nu are nicio problemă?

Întreb pentru că, pe lângă faptul că lucrurile nu sunt clare, conceptul în sine pare unul hilar. Poţi să furi, statul te lasă să faci asta, dar fură şi tu cu măsură. Şi ca să-ţi fie uşor, fiindcă măsura poate să fie un concept subiectiv, îţi spunem noi, cei care trebuie să avem grijă de bani în ţara asta, că poţi să furi cam 20.000 de euro. Ce înseamnă asta? Încurajarea evaziunii la nivel mic, exact cea care este greu de controlat şi care poate face bugetul de stat praf. Sunt aproximativ 700 de mii de firme în România. Multe sunt perfect corecte. Trag din greu ca să-şi plătească dările la stat şi eventual să-i ţină în spate pe evazionişti. Imaginaţi-va o evaziune de 20.000 de euro la fiecare dintre ele. Pentru că statul permite. Trebuie să fii prost să nu faci asta. Toată povestea s-ar traduce prin nici mai mult nici mai puţin de 14 miliarde de euro. Aproape 10% din Produsul Intern Brut. Vorbim aici de bugetul a 3-4 ministere pe un an de zile. Vorbim de o cifră la care este estimată evaziunea în acest moment pe întreaga economie. O astfel de decizie ar putea dubla cifra. La evaziunea deja prezentă se va adăuga şi cea„legală. Evident este doar un exerciţiu de imaginaţie.

Mai mult, spune acelaşi proiect guvernamental, organul fiscal va retrage plângerea prealabilă dacă prejudiciul este achitat integral de făptuitor. Altfel spus băgăm mare la evaziune. Dacă ne prinde dăm bani înapoi şi rezolvăm problema amiabil. Dacă nu, se merge pe principiul că hoţul neprins este negustor cinstit.

Pur şi simplu nu reuşesc să înţeleg noul concept guvernamental de luptă împotriva evaziunii. Relaxarea normelor pe acest palier, într-o ţară sugrumată de corupţie şi evaziune, nu va face altceva decât să scufunde şi mai tare economia în subteran.

3 comentarii

  • Mi-e greu să cred că așa ceva este pe bune, sincer! Să nu fie o știre precum cea de ieri și azi cum că vor crește taxele pentru angajați și PFA. Vezi astăzi cum dna Anca a negat că ar exista un asemenea proiect. Sigur sursele sunt ok?

  • De ce nu publica proiectul de modificare? Mie imi suna a intoxicare.

    Citez: „Noua regulă este pregătită de Guvern printr-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, obținut de Profit.ro.”

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.