Business

Guvernul ăsta nu-i doar hoţ, este şi prost

Stelian Muscalu

Ştiu că titlul articolului este unul dur, dar mi-l asum în totalitate. Ceea ce vedem în aceste zile este demn de un bâlci politic de genul hocus-pocus: uite pensiile nu mai sunt pensiile. 

Duminică Guvernul a publicat pe site o listă a priorităţilor legislative. Printre ele, aşa cum era de aşteptat şi una care viza Pilonul II de pensii şi care prevede sistarea oricăror plăţi către acest sistem. Este clar că notiţele publicate pe siteul guvernamental nu ar fi trebuit să apără niciodată acolo, dar aşa cum vă spuneam nu sunt doar hoţi…

Toată lumea ştia că în Guvern se discută pe marginea acestui subiect. Cei mai optimişti încă se mai gândeau că ar putea să fie vorba de diferite opţiuni legate de cei doi piloni de pensii. Cei mai pesimişti, printre care mă număr şi eu, ştiau că urmează măcelărirea Pilonului II.

Textul afişat, şi care ulterior a fost negat de toţi oficialii, confirmă acest lucru.

Dincolo însă de pledoaria legată de viitorul nostru, există un discurs despre prezent. În acest moment, statul român se îndreaptă cu viteză spre o incapacitate de plată. Avem stagnare economică, relaxare fiscală în paralel cu creşterea cheltuielilor. Ca să întelegeţi mai bine este ca şi cum într-o gospodărie principalul aducător de venit intră în şomaj, asta după ce gospodăria cu pricina a apucat să antameze o serie de cheltuieli pentru o maşină nouă, o plasmă modernă şi eventual câteva telefoane smart. Cam aşa este şi statul român în acest moment. Dacă gospodăria mai are ce vinde din casă… Guvernul nu prea mai are ce. Prin urmare noi suntem victime sigure. Se discută în acest moment să se reintroducă un impozit pe muncă, pe care să-l plătească angajatorul, asta după ce a fost acea mutare abracadabrantă de mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare Guvernul actual propune o reîntoarcere în preistoricul taxelor pe muncă. Ce înseamnă asta? Disponibilizări, reduceri salariale, haos legislativ.

Guvernul nu mai are bani. Se împrumută tot mai scump, căci partenerii din piaţă văd că actualii conducători nu au niciun plan economic, şi prin urmare nicio perspectivă de creştere a încasărilor la bugetul de stat. Suntem la un pas de colaps. Ceea ce, dacă este să privesc cinic, nu este rău. Ar putea să arate această cumpănă impostura oamenilor care ne conduc. Incapacitatea acestora de a gestiona o ţară.

Mă tem însă că planurile sunt altele. Oamenii ăştia deja caută portiţe de ieşire la propriu din situaţia asta… implicit de la guvernare. Pe urmă vom auzi faptul că programul a fost unul genial dar că statul paralel, Iohannis şi alţi dragoni roz nu i-au lăsat să guveneze. Cineva o sa preia frâile unei ţări aflate în derivă. Acel cineva va fi obligat să taie salarii, să crească taxe, să readucă această ţară pe linia de plutire. Dar asta înseamnă sinucidere politică… indiferent cine va fi acel cineva. Perioadă în care PSD-ul va rânji din opoziţie şi va aştepta până la primele alegeri în care ce credeţi… o să povestească ce bine era pe timpul lor cu creştere economică de 7%, cu creşteri salariale şi în general cu laptele şi mierea care curgeau pe bulevarde. Şi ghiciţi ce… românii, în majoritatea lor, îi vor crede şi îi vor vota din nou. Asta-i cel mai negru coşmar.

6 comentarii

  • Din pacate iti impartasesc viziunea pesimista despre viitor. Oricum asta fost modul de procedura al PDS / FSN etc de-a lungul timpului. Naivii platesc. Viitorul guvern va trebui sa plateasca oalele sparte iar masele vor fi incapabile sa inteleaga de ce s-a ajuns in aceasta situatie.

  • Daca ar gandi ca niste manageri din „privat” ar avea de unde sa reechilibreze situatia bugetului! Daca reduc lucurile de munca din Adminiatratia Publica cu 50% (pe criterii de eficienta si munca reala pentru societate si nu pentru interesele politice) nici nu s-ar cunoaste in „serviciile” prestate pt cetatateni! Cred ca sunt cca 1.3 mil in AP oficiali…dar multi sunt „ascunsi” in societati SA , regii, subordonate, deconcentrate … Stelian, te rog sa faci tu calculele la aceste costuri salvate! Apoi, propune o redistribuire la aceste „venituri la buget”! Eu propun din total, in primii 3 ani: 25% in IT&C si HR (pt a suplini lipsa unor posturi si refacerea procedurilor actuale exceaiv birocratice ) apoi restul in Educatie, Sanatate, suport IMM -uri. Intrebarea zilei este: ce suma ar reveni la fiecare in parte?:)

  • Din pacate esti si cel mai previzibil scenariu! Vor pune tunurile cu manie proletara pe tot ce e in jurul lor, Stat Paralel, UE, corporatii, Johannis, etc si oamenii, majoritatea lor, ii vor aduce din nou la guvernare! Trist!

  • Dar acest ciclu se tot repeta din ‘90 incoace. Comunistii chelutie pana nu mai pot doar doar mai prind ceva electorat, dupa care cei ce vin dupa, in lupta pt redresare, trebuie sa taie. Iar noi nu ne invatam deloc minte, uitam foarte repede istoria si o tot repetam. Pana nu vom avea legi ce nu vor mai permite lucruri gen traseismul politic, accederea in functii a unor penali, nu o scoatem la capat. Pana cand media nu va mai promova puscariasi precum Voiculescu si Nastase, nu ne facem bine

  • Da , din pacate nu e vorba de pesimism sau optimism. E doar realism , doar ca am deviat prea mult valorile pt a putea ramane in zona asta.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.